6.10.2015 16:30

θα μείνουν με τη... γλύκα;

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ, ΑΜΦΙΒΟΛΗ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Τα νέα φορολογικά μέτρα , η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αλλά και η έλλειψη ενός επενδυτικού σχεδιασμού που θα προωθήσει και θα αναδείξει ένα ποιοτικά ανώτερο προϊόν είναι εκείνα που κρατούν στάσιμο τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Χίου.

Στο τέλος του χρόνου “θα κάνουν ταμείο” τα 140 μέλη του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Χίου και θα  διαπιστώσουν  αν είναι βιώσιμη η ενασχόληση τους με την παραγωγή μελιού. Τα φορολογικά μέτρα που  επιβάλλονται στους αγρότες από τις εφαρμοστικές διατάξεις του τρίτου μνημονίου, ίσως να αποδειχθούν καταδικαστικά.

«Δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις. Αν μας κοπεί και το πετρέλαιο, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη», δηλώνει στον «π» ο Γενικός  Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου Βασίλης Βούκατας. Oι μελισσοκόμοι νοιώθουν τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους.

Η αβεβαιότητα ανάγκασε τη διοίκηση “να παγώσει”  τη διαδικασία εγγραφής νέων μελών, παρά το έντονο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν προχωράμε τη  διαδικασία  επειδή έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα  θα τροποποιήσουμε τα κριτήρια  και θα καλέσουμε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις αιτήσεις», προσθέτει.

Η ντόπια αγορά

Η εμπορική προοπτική  του προϊόντος δεν έχει αλλάξει.  Αποκλειστικός στόχος παραμένει   η κάλυψη των αναγκών της  ντόπιας αγοράς. «Η μικρή παραγωγή δεν επιτρέπει τις  εξαγωγές. Στόχος μας είναι να καλύψουμε την τοπική αγορά, να γίνει αναγνωρίσιμο  και να «πιστοποιηθεί» ποιοτικά το προϊόν του προϊόν μας», διευκρινίζει  ο Γ. Γραμματέας.

Επένδυση

Την τελευταία τετραετία ο Συνεταιρισμός επιχείρησε ένα τεράστιο επενδυτικό άλμα. Το 2011 εντάχθηκε σε επενδυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αγόρασε δικό του χώρο στο Χαλκειός  και δημιούργησε ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής. Στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις  στεγάζονται από το 2014 το τυποποιητήριο,   το συσκευαστήριο προϊόντων κυψέλης και τα γραφεία της διοίκησης. Οι 7.000 κυψέλες παράγουν  κατά μέσο όριο γύρω στους 20 τόνους μέλι το χρόνο. Η απόδοση σε μια καλή σεζόν  μπορεί να πλησιάσει και τους 35.000, αλλά αυτό είναι  πολύ σπάνιο. Η ποιότητα του προϊόντος είναι άριστη, αλλά οι ασθένειες και οι συνέπειες από τις έντονες κλιματικές αλλαγές των τελευταίων ετών περιορίζουν σημαντικά την ποσότητα.

Θα είναι κρίμα η οικονομική κρίση να αποδειχθεί βρόγχος για την εξαιρετική επένδυση, τα όνειρα και τους κόπους των μελισσοκόμων. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ