18.4.2022 13:02

Τα οφέλη του παιχνιδιού στη φύση

Γράφει η Ελεονώρα Φουσφούκα, Ψυχολόγος Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Έχετε αλήθεια αναρωτηθεί πόσο συχνά επιλέγετε εξορμήσεις στη φύση; Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δάση 21 Μαρτίου έρχεται να μας υπενθυμίσει τα οφέλη της και την ανεκτίμητη συμβολή της στα παιδιά μας.

Τα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά από τη φύση τα υποστηρίζουν να μεγαλώσουν φυσιολογικά και σε αρμονία με το περιβάλλον, που θα τα συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή. Οι ώρες του ελεύθερου παιχνιδιού και εξερεύνησης στη φύση είναι πολύτιμες για την ανάπτυξή τους. Το ελεύθερο παιχνίδι στη φύση συμβάλλει στη συγκρότηση της προσωπικότητάς τους, στην απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και στην κοινωνική τους προσαρμογή και συμμετοχή. Είναι μία ενστικτώδης παρόρμηση που εξελίσσει τη σωματική, ψυχοπνευματική και κοινωνική ανάπτυξη, αποτελώντας παρακαταθήκη και για την ενήλικη ζωή τους.

Το παιδί παίζει, όπου και αν βρίσκεται, και με ό,τι βρει, ακόμη και με υλικά που ούτε καν διανοούμαστε ότι θα του κινήσουν το ενδιαφέρον! Πολλοί ερευνητές, μάλιστα, αναφέρουν πως το «παράθυρο» για το σχηματισμό δεσμών με τη φύση είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια της πρόωρης και μέσης παιδικής ηλικίας. Έτσι, αν τα παιδιά μας αναπτύξουν μια στάση σεβασμού και φροντίδας για το φυσικό περιβάλλον στην πρώιμη ηλικία τους, θα τα ακολουθεί και στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους.

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να στραφούν στη φύση, τα βοηθάμε να ανακαλύψουν μόνα τους πώς θα σχετιστούν με αυτήν. Θα περιπλανηθούν διστακτικά στα μονοπάτια, θα ορμήσουν με ενθουσιασμό στα ρυάκια, θα παρατηρήσουν τα χρώματα στα φύλλα, θα σκαρφαλώσουν τους κορμούς, θα κρεμαστούν από τα κλαδιά και θα δημιουργήσουν κατασκευές από ξυλάκια και βελανίδια! Θα μετρήσουν τις μυρμηγκοφωλιές και τις πατημασιές της χελώνας και θα μαγευτούν από τις μυρωδιές των βοτάνων!

Τα μικρά παιδιά τείνουν να αναπτύσσουν συναισθηματικούς δεσμούς με αυτό που τους είναι οικείο και άνετο. Η ελάχιστη επαφή με το φυσικό κόσμο τα οδηγεί στο να βλέπουν τους εαυτούς τους ως ξεχωριστό και όχι ως μέρος του φυσικού κόσμου. Αρκεί μόνο να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας και τα δώρα που έχει να προσφέρει η φύση σε αυτά! Όπως έχει πει και ο Nuffield «η καλύτερη προετοιμασία για την ενήλικη ζωή είναι να έχουμε µια γεμάτη και ευχάριστη παιδική ηλικία».

Με το παιχνίδι στη φύση τα παιδιά είναι ελεύθερα να μετατρέψουν το χώρο σε ό,τι φανταστούν! Tα δέντρα μεταμορφώνονται σε κρησφύγετο ιπποτών, το δάσος πλημμυρίζει από πειρατές, το ξέφωτο γίνεται γήπεδο ποδοσφαίρου, τα φύλλα πιατάκια μαγειρείου! Τα παιδιά πλάθουν τους δικούς του κόσμους προσκαλώντας μας να τα ακολουθήσουμε στην εξερεύνησή τους! Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι περισσότερες χαρούμενες αναμνήσεις που έχουμε από την παιδική µας ηλικία είναι συνήθως από παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους!

Μάθετε περισσότερα για το έργο και τις δράσεις της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου ΕΔΩ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ