Την τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η λειτουργία των ΕΛΤΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ειδικά στα μικρότερα και απομακρυσμένα, έφερε στο προσκήνιο με επίσημη εισήγησή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χίου Παντελής Μπουρνιάς.
«Η συστηματική αποδυνάμωση και υπολειτουργία των ταχυδρομικών υπηρεσιών, ιδίως σε περιοχές με εντονότερο το νησιωτικό αποτύπωμα, έχει μετατραπεί σε πρόβλημα με σαφείς κοινωνικές και διοικητικές προεκτάσεις», επεσήμανε ο κ. Μπουρνιάς.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε τον Μάιο του 2025, όταν στάλθηκαν από τον ΕΦΚΑ 413 επιστολές/προσκλήσεις για κινητές μονάδες σε Σάμο, Ικαρία και Λήμνο. Οι περισσότερες παραδόθηκαν την ίδια μέρα με την προγραμματισμένη παρουσία του Τμήματος Συντάξεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Σάμο – ένα γεγονός που είχε προσωπικά συντονίσει ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης – με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η προσέλευση των πολιτών.
«Στη Λήμνο, οι επιστολές δεν παραδόθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα να εξυπηρετηθούν μόλις 5 πολίτες σε ολόκληρο το νησί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παντελής Μπουρνιάς, υπογραμμίζοντας το υψηλό κόστος αλλά και την πλήρη αποτυχία της οργανωμένης παρέμβασης.
Η κατάσταση, όπως εξηγεί, δεν είναι μεμονωμένη αλλά αποτυπώνει μια γενικευμένη και επικίνδυνη πραγματικότητα:
Πάνω από 40 υποκαταστήματα ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει ή μετατραπεί σε πρακτορεία από το 2020 έως σήμερα – ανάμεσά τους και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Η διανομή γίνεται πλέον μία φορά την εβδομάδα ή και κάθε 10 ημέρες, στερώντας τη δυνατότητα έγκαιρης παραλαβής αλληλογραφίας.
Οι περισσότεροι διανομείς είναι έκτακτοι και χωρίς επαρκή εξοπλισμό ή μέσα, με συνέπεια την απώλεια εγγράφων ή πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.
Καίρια έγγραφα όπως εξώδικα, φοιτητικά δικαιολογητικά, δικαστικά σημειώματα ή ειδοποιήσεις ΕΦΚΑ μπορεί να καθυστερούν έως και 15 εργάσιμες ημέρες, ακόμη και εντός της ίδιας περιφέρειας.
Το πρόβλημα, πέρα από διοικητικό, έχει και έντονη κοινωνική διάσταση:
Θίγει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων.
Μετακυλίει κόστος και ευθύνη στην Περιφέρεια και στους ΟΤΑ, που αναγκάζονται να εξηγούν ή και να καλύπτουν τα κενά.
Καλλιεργεί αίσθημα αδικίας και εγκατάλειψης, ενισχύοντας την περιφερειακή ανισότητα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου εισηγείται ένα σαφές πλάνο παρέμβασης:
Έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με αιτήματα:
Ενίσχυση προσωπικού και συχνότητας διανομής.
Μόνιμη στελέχωση κρίσιμων υποκαταστημάτων σε πρωτεύουσες νησιών.
Υποβολή επιστολής διαμαρτυρίας από τον Περιφερειάρχη προς:
Τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Διοργάνωση συνάντησης εργασίας με την ΚΕΔΕ και τους Βουλευτές του Αιγαίου, ώστε να τεθεί το ζήτημα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Διερεύνηση Μνημονίου Συνεργασίας με ιδιώτες παρόχους courier, για την κάλυψη επειγουσών αναγκών σε απομακρυσμένα νησιά.
«Δεν πρόκειται για πολυτέλεια, αλλά για στοιχειώδη κατοχύρωση δικαιωμάτων και πρόσβασης των νησιωτών στις κρατικές λειτουργίες», κατέληξε ο Παντελής Μπουρνιάς, ζητώντας από όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.