13.5.2014 9:49

Στην προεκλογική ατζέντα τα αδέσποτα ζώα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΟΥ

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου για το γεγονός ότι μετά από αρκετά χρόνια και με πολύ κόπο, δημοσιοποιούνται οι προτάσεις των υποψήφιων δημοτικών παρατάξεων για το ακανθώδες ζήτημα των αδέσποτων του νησιού. Όπως επισημαίνει ο Φιλοζωικός Σύλλογος, "δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως μετά από τους μακροχρόνιους αγώνες ευαισθητοποιημένων πολιτών και σωματείων η μέριμνα για τα ζώα συμπεριλαμβάνεται αποτελεί μία από τις προτεραιότητες των υποψηφίων και εκλεγμένων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων".  

Οι θέσεις της ΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Η Χιακή Συμπολιτεία απέστειλε τις προτάσεις της στη διοίκηση του Συλλόγου και αναλύονται στο παρακάτω κείμενο.

«Τα ζώα του κόσμου υπάρχουν για τους δικούς τους λόγους.Δεν φτιάχτηκαν για τους ανθρώπους όπως οι μαύροι άνθρωποι δεν φτιάχτηκαν για τους λευκούς ή οι γυναίκες για τους άντρες» 
Άλις Γουόκερ

Δανειζόμενοι το παραπάνω απόφθεγμα, θα θέλαμε να τοποθετηθούμε συνολικά ως παράταξη, αλλα πρωτίστως ως άνθρωποι, για όλα εκείνα που δεν περιορίζονται στη στενή έννοια του όρου οικολογία και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αυτή πρέπει απαραίτητα να συμπεριλαμβάνει τα ζώα: αδέσποτα ζώα, συντροφιάς η μή, παραγωγικά ζώα και άγρια πανίδα · Τη ζωή στα δάση καθώς και στην θάλασσα. Ο νόμος 4039/2012 δίνει σημαντικά εργαλεία στα χέρια του Δήμου, και σε συνοδοιπορία  με τοπικούς αρμόδιους φορείς, μπορεί, και πρέπει, η θεωρία να γίνει πράξη.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Απο εμπειρία μελών/εθελοντών των ομάδων εργασίας μας, η ενημέρωση των δημοτών μέσω ενημερωτικού υλικού αλλα και με σχετικά σεμινάρια που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε σχολεία με θετική ανταπόκριση, αποτελεί πυλώνα για την επίλυση του ακανθώδους αυτού ζητήματος. Η επαρκής ενημέρωση των δημοτών απο πλευράς της Δημοτικής αρχής, δεν θα πρέπει να αφορά μονο τα σημεία περι συνθηκών ευζωίας, στειρώσεις, δηλητηριάσεις, εγκατάλειψη, κακοποιήσεις, αλλα και στα όσα προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση μη απαρέγκλιτης τήρησης των ανωτέρω. Ο νόμος υπάρχει και τα προστατεύει : Είναι στο χέρι μας να μην κλείνουμε μάτια και αυτιά. Η βασική συνειδητοποίηση οτι τα ζώα δεν είναι προς «χρήση»,  οτι έχουν δικαίωμα στην φροντίδα μας, είναι η απαρχή της επίλυσης του προβλήματος, κόντρα στην παραδοχή οτι η φιλοζωία δεν είναι στην κουλτούρα του Ελληνα και ειδικά στους κατοίκους της περιφέρειας και των νησιών.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Ο αριθμός των αδεσπότων ζώων στους δρόμους του νησιού μας ολοένα και αυξάνεται, και δυστυχώς αρκετοί σκύλοι κυνηγιού εγκαταλείπονται στα δάση με μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης. Μια συντονισμένη δράση που θα παράξει αποτέλεσμα, συμπεριλαμβάνει την καταγραφή του αδέσποτου πληθυσμού, την περισυλλογή των ζώων (με προτεραιότητα στους θηλυκους σκύλους και γάτες), βασικό υγειονομικό έλεγχο, εμβολιασμό, σήμανση με microchip, στείρωσή, μετεγχειρητική φροντίδα και τελικά επανατοποθέτηση τους (σε περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορούν να υιοθετηθούν). Οι παραπάνω ενέργειες είναι πολύ δαπανηρές για κάθε δημότη ξεχωριστά, και ειδικά στην δύσκολη εποχή που διανύουμε. Οι δημότες που πραγματικά ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τα αδέσποτα της περιοχής τους πρέπει να νιώθουν τον δήμο δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια και οχι εγκαταλελειμένοι με αποτέλεσμα να τα παρατούν.
Γνωρίζουμε πολύ καλά οτι η σίτιση των αδεσπότων μετά την επανατοποθέτηση τους είναι επιβεβλημένη απο τον ν. 4039 (αρθρο 9, παρ. 10) αλλα και από την εθνική νομοθεσία που προστατεύει την ευημερία των ζώων. Στα σημεία σίτισης οπου μπορούν να χωροθετηθούν ανάλογα με την κάθε περιοχή, ο δήμος, οι δημότες ή οι σύλλογοι που έχουν αναλάβει την σίτιση, θα πρέπει να τηρούν τις συνθήκες υγιεινής (να μαζεύονται σακούλες, άδειες κονσέρβες, αλουμινόχαρτα), σε ένα ήδη επιβαρυμένο απο σκουπίδια περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που προβλέπει ο νόμος στην επανατοποθέτηση (αρθρο 9, παρ. 10), μας βρίσκει μερικώς σύμφωνους, και πιο συγκεκριμένα δεν πρέπει να αφήνονται:

- Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας που είναι άκρως επικίνδυνοι για την ασφάλεια των αδεσπότων
- Σε νοσοκομεία και αντίστοιχους χώρους υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος για την αποφυγή αντιδράσεων που πιθανόν να οδηγήσουν σε μαζικές δηλητηριάσεις
- Σε κάθε μέρος απομακρυσμένο απο τον ανθρώπινο παράγοντα.

Λύση για την μείωση του αδέσποτου πληθυσμού δεν είναι για μας η ευθανασία, σε καμία περίπτωση. Πιστεύουμε και στοχεύουμε σε ένα συντονισμένο πρόγραμμα στειρώσεων.Τα μέλη της Χιακής Συμπολιτείας στα πλαίσια της πραγμάτωσης μιας τέτοιας προσπάθειας είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με ιδιώτες κτηνιάτρους αλλα και με εθελοντές κτηνιάτρους (ΕΔΚΕ- Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος), οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν στειρώσεις και τον βασικό εμβολιασμό μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το εμβόλιο κατα της λύσσας.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ
Βασική μας αρχή και τοποθέτηση σε ο,τι αφορά τους ελευθερους δημοσιους χώρους, είναι οτι πρέπει να παραμείνουν ελευθεροι και δημόσιοι για μεγάλους, παιδιά αλλά και ζώα. Είναι δικαίωμά μας αλλα και δικαιωμα τους να μπορούμε να χαιρόμαστε τα πάρκα, τις πλατείες και τις παραλίες με απαράβατη υποχρέωση μας να μην ρυπαίνουμε τον περιβάλλοντα χώρο, και φυσικά όσοι/ες απο εμάς έχουμε μαζί μας ζώα συντροφιάς να περισυλλέγουμε τα περιττώματα τους. Αποτελεί πρωτίστως ένδειξη πολιτισμού και σεβασμού προς τους συμπολίτες μας. Αυτές θα είναι και οι μόναδικές πινακίδες που κατα την γνώμη μας πρέπει να τοποθετηθούν.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως η αδιαφορία για το ζήτημα των αδεσπότων ή μη, ζώων, αποτελεί παραβαση καθήκοντος κάθε δήμου, και ο βασικός μοχλός για μια σειρά απο καλά συντονισμένες ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα δεν είναι μόνο οι πόροι, αλλα κυρίως η πολιτική βούληση.

Η Χιακή Συμπολιτεία είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση/πρόσκληση για συζήτηση για τον εμπλουτισμό ιδεών και δράσεων απεναντι σε έναν κοινό στόχο: Την ευζωία των αδέσποτων ζώων και την ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ