13.10.2014 10:04

«Σκοπός του να υπηρετεί τη Χίο»

ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Θ. ΧΑΒΙΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ

Να αποδείξουν τα αυτονόητα, ότι ο Δήμος Χίου έχει κάθε έννομο συμφέρον να ορίσει διοίκηση στο Ιωνικό Κέντρο που ίδρυσε ο αείμνηστος Ι. Κιολέγλου, κλήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής πολίτες του νησιού στα πλαίσια της εκδίκασης του αιτήματος του Δήμου ενώπιον του Ειρηνοδικείου Χίου.

Τόσο η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Α. Ζαννάρα όσο και ο Θ. Χαβιάρας που κατέθεσαν υπέρ του αιτήματος του Δήμου Χίου σημείωσαν ότι αν κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Χίου και Ιωνικού με μία διοίκηση που ουδεμία σχέση θα έχει με το νησί τότε το Κέντρο θα έχει αποκοπεί από τον κύριο σκοπό του.

Τα επιχειρήματα

 «Το γεγονός ότι το καταστατικό λέει ότι με τη λύση του Σωματείου η περιουσία, δηλαδή το νεοκλασικό της Πλάκας και τα 22 στρέμματα στον Ράχτη, περιέρχονται στον Δήμο Χίου, αιτιολογεί το έννομο συμφέρον του Δήμου. Εμείς όμως δεν ζητάμε αυτό. Ζητάμε πρώτα από όλα να οριστεί προσωρινή διοίκηση από Χιώτες ώστε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και το Κέντρο να λειτουργήσει νόμιμα και οργανωμένα προς τον σκοπό δημιουργίας του», σημείωσε η κ. Αλοίμονου τονίζοντας ότι η τελευταία Γενική Συνέλευση που προέκυψε μετά τον θάνατο του Ι. Κιολέγλου και ανέδειξε πρόεδρο τον φυσικό Ίωνα Σιώτη συγκλήθηκε με τις διατάξεις περί μειοψηφίας όχι με την τυπική διαδικασία του Αστικού Κώδικα.

Διοικητικό Συμβούλιο μέσω Skype

Άκρως διαφωτιστική ήταν η κατάθεση του παιδικού φίλου του Ι. Κιολέογλου, Θ. Χαβιάρα ο οποίος απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του Δικαστηρίου απέδωσε στο Ιωνικό Κέντρο τον χαρακτηρισμό του «ημινόμιμου» θέλοντας να καταδείξει ότι ο ιδρυτής του, ενδιαφέρονταν ελάχιστα για την τήρηση των όρων του καταστατικού λειτουργίας του Κέντρου.

«Η τελευταία Γ.Σ.  πριν τον θάνατό του, αυτή της  1ης Δεκεμβρίου του 2013 έγινε υπό συνθήκες τραγικές. Εκεί ο Ισίδωρος μας εξήγησε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Δ.Σ. ώστε να μη διαλυθεί το Ιωνικό. Από εκείνο τον Δεκέμβρη ξαναμιλήσαμε μέσω Skype στις 13 Ιανουαρίου προκειμένου να οργανωθούμε σε σώμα. Έτσι πρόεδρος ήταν ο Ι. Κιολέογλου, αντιπρόεδρος ο Γ. Κεχαγιάς, γραμματέας εγώ και ταμίας ο κ. Αποστολίδης.

Από τη στιγμή που ο Ισίδωρος μπήκε στο Νοσοκομείο, αυτό το Δ.Σ. δεν συνεδρίασε ποτέ. Όταν ο Κεχαγιάς είδε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, εδραιώθηκε σε εμένα η πεποίθηση ότι το Ιωνικό ότι ήταν ένα «ημινόμιμο» δημιούργημα της μεταπολίτευσης.

Θέλοντας να βρω στοιχεία για τα μέλη επικοινώνησα με την υπάλληλο του Κέντρου Καλλιόπη Λιαδή. Της ζήτησα να ψάξει και μου είπε ότι «εδώ τα πράγματα είναι συγκεκριμένα κι ότι δεν υπάρχει τίποτα» εκτός εάν αυτά τα κρατάει η σύζυγος του Κιολέογλου.

Μετά τον θάνατο του Ι. Κιολέγλου τον Σεπτέμβριο του 2014, εμφανίστηκαν κάποιοι κύριοι και είπαν ότι ήταν μέλη και προσπάθησαν να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση. Αυτά τα άτομα παρότι είναι βαριά ονόματα της διανόησης ομολογώ ότι τα άκουσα για πρώτη φορά. Δεν τα είχα ακούσει ούτε καν σαν αρωγούς του έργου του Ιωνικού», κατέθεσε αναλυτικά ο κ. Θ. Χαβιάρας παρακαλώντας το δικαστήριο να απαιτήσει να εμφανιστεί το βιβλίο μελών με τις υπογραφές των ανθρώπων.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης το «παρών» έδωσε και ο νυν πρόεδρος του Ιωνικού Ι. Σιώτης ο οποίος κατέθεσε ότι οι ενέργειές του έγιναν με βάση το καταστατικό του Κέντρου χωρίς όμως να μπορέσει να αποδείξει με βάση ποιον κατάλογο μελών συγκλήθηκε η Γ.Σ. του Σεπτεμβρίου η οποία τον εξέλεξε πρόεδρο.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ