9.10.2014 19:58

Σε λίγο ποιος θα … γαϊδουρογυρεύει;

• ΕΙΔΟΣ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΑΘΗ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ

«Μία φορά κι έναν καιρό στο χωριό μας ζούσε ένα γαϊδουράκι». Έτσι μάλλον θα λέμε σε λίγα χρόνια στα μικρά παιδιά, που θα ακούν για γαϊδουράκι και δε θα το ξέρουν, αφού το συμπαθές κι υπομονετικό τετράποδο τείνει να αποτελέσει είδος προς εξαφάνιση στο νησί μας.

400 γαϊδούρια στη Χίο;

Η τελευταία καταμέτρηση έγινε το 2001 κι αυτό λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Η χώρα μας έπρεπε να καταγράψει και να εξετάσει τα ζώα της συνομοταξίας αυτής  για να πιστοποιηθεί ότι δεν απειλούνταν από αρρώστιες και να μπορέσουν τα πανάκριβα άτια των Ολυμπιακών να έρθουν στην Ελλάδα για να αγωνιστούν. Τότε καταμετρήθηκαν περίπου 400 γαϊδουράκια  με τους Ολύμπιους να είναι το πρώτο … γαϊδουροχώρι  (72) και τα Λεπτόποδα να έχουν περισσότερα γαϊδούρια από μόνιμους κατοίκους! Κι αυτή ήταν και η τελευταία καταγραφή. Στην Ελλάδα της κρίσης όλη η έννοια των υπηρεσιών είναι τα... γαϊδούρια.

Λιγοστά πια

Σήμερα ο πληθυσμός τους έχει λιγοστέψει επικίνδυνα. Υπάρχουν χωριά όπου δε συναντάς ούτε ένα και σε άλλα, που μέχρι πρότινος είχαν μεγάλο πληθυσμό, τώρα υπάρχουν τόσα που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. «Όσο οι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τη γεωργία φθίνει ο πληθυσμός των γαϊδουριών, ενώ παράλληλα και οι νεότεροι γεωργοί επιλέγουν τα μηχανικά μέσα κι όχι τα συμπαθή τετράποδα», ανέφερε στον «π«ο κ. Σταυρινούδης από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Χίου.

Τα άτυχα τετράποδα δε χρησιμοποιούνται στο νησί ούτε για τις αγροτικές δουλειές αλλά ούτε και ως τουριστική ατραξιόν, κάτι που γίνεται σε πολλά άλλα νησιά.

Στη στεριανή Ελλάδα, παρότι από το 2010 δεν υπάρχει πλέον επιδότηση, έχουν ξεκινήσει δυναμικά την παρουσία τους φάρμες εκτροφής γαϊδουριών με στόχο την εκμετάλλευση του γάλακτος της γαϊδούρας, το οποίο πωλείται πανάκριβα

ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΦΑΡΜΕΣ

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας οι φάρμες εκτροφής γαϊδουριών με την ελπίδα ότι το ελληνικό κράτος κάποτε θα ορίσει το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την εκμετάλλευση των παραγώγων του «λευκού χρυσού», του γάλατος της γαϊδούρας, που χρησιμοποιείται οργανωμένα για παρασκευή καλλυντικών, ανθρώπινη κατανάλωση ή εξάγεται σε σκόνη, με τιμή από 40 ευρώ ως και 100 ευρώ το λίτρο.

 Ο Σπ. Οικονόμου  που διατηρεί φάρμα στην Αρχαία Επίδαυρο ανέφερε στον «π»:  «Δεν υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει διακίνηση/εμφιάλωση του γαϊδουρινού γάλακτος. Η επεξεργασία γίνεται κυρίως στο εξωτερικό. Για να βγάλεις στην αγορά ένα καινούργιο προϊόν με βάση το γάλα γαϊδούρας  πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον 6 μήνες. Παλεύουμε μήπως και καταφέρουμε να σταθούμε στα πόδια μας, μήπως και η επένδυση αρχίσει να βγάζει καρπούς κι όλα αυτά χωρίς καμιά επιδότηση».

Στη φάρμα του κ. Οικονόμου εκτρέφονται αυτή τη στιγμή 50 γαϊδούρια. «Περιμένουμε. Κάνουμε όλες τις άλλες δουλειές για να στηρίξουμε τη φάρμα. Αιμορραγούμε αυτή τη στιγμή αλλά ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των κυβερνώντων και θα μπορέσουμε κι εμείς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη φάρμα μας και όσα αυτή παράγει», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ