13.2.2014 10:59

«Πέρσι δεν μας βοήθησε ο δήμος»

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΤΡΑΣ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Να τους δώσει ο δήμος τα χρήματα που έχει εγκρίνει, για να κάνουν την δουλειά τους πιο εύκολα και σωστά, ζητούν οι κατασκευαστές της Μόστρας των Θυμιανών, που εργάζονται πυρετωδώς για να είναι έτοιμα έγκαιρα τα πάντα για την παρέλαση του καρνάβαλλου και των καρναβαλλιστών την Κυριακή 2 Μαρτίου. Όλοι δουλεύουν με κέφι και μεράκι, οι άντρες στην αποθήκη κοντά στην εκκλησία του Αγ. Δημήτρη φτιάχνοντας τα 8 φετινά άρματα και οι γυναίκες στα γραφεία του ΜΕΟΘ φτιάχνοντας τα αποκριάτικα κουστούμια και φορέματα για τους καρναβαλλιστές.

Όλοι όμως τονίζουν ότι δουλεύουν με πολύ δύσκολες συνθήκες, γιατί από πέρσι που δεν τους έδωσε ούτε ευρώ ο δήμος, χρωστάνε ακόμη στους προμηθευτές των υλικών.

«Πέρσι ο δήμος δεν μας έδωσε τίποτα, ότι βγάλαμε ήταν από χοροεσπερίδες, αλλά χρωστάμε ακόμη σε επαγγελματίες που συνεργαζόμαστε. Το πρόβλημα είναι ότι  έχει σφίξει και η αγορά και για να αγοράσουμε τα απαραίτητα υλικά θέλουν όλα τα χρήματα με άμεση πληρωμή, κι’ αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα », δηλώνει ο πρόεδρος του ΜΕΟΘ Κυριάκος Φρεζούλης, που δίνει καθημερινά το παρόν στην αποθήκη που έφτιαξε ο κοινοτάρχης Κώστα Σωτηρίου το 1986, για να κατασκευάζονται σε στεγασμένο χώρο τα άρματα και να δουλεύουν με καλύτερες συνθήκες οι κατασκευαστές.

Φέτος το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει τη χορηγία ενός ποσού, αλλά παρά το ότι τα έξοδα και  οι εργασίες έχουν προχωρήσει και απομένουν τρείς εβδομάδες μόνο για την γιορτή, δεν έχουν δει ακόμη τη λάμψη του χρήματος και ελπίζουν ότι δεν θα γίνει τελικά ότι και πέρσι.

Τα άρματα

Στο κτίριο της αποθήκης, που έχει δώσει και το όνομα του στην περιοχή κοντά στον Άγ. Δημήτρη, τα συνεργεία των κατασκευαστών των αρμάτων δουλεύουν κάθε βράδυ από τις 18.30` μέχρι αργά για να καταφέρουν να ετοιμάσουν έγκαιρα τα 8 άρματα, με την καθοδήγηση του Μπάμπη Κοιλιάρη και την φροντίδα των πρωτομαστόρων που εργάζονται σε κάθε ομάδα, που αποτελείται περίπου από 10 άτομα κάθε μέρα.

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλλος

Πέρσι ήταν ο Τσολιάς, σε μια προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό του κόσμου και να στείλουμε το μήνυμα ότι ο Έλληνας παραμένει περήφανος. Φέτος θα είναι ένας ξυπόλυτος ημίγυμνος από τη μέση και κάτω Έλληνας. Πάνω κυριλέ και κάτω γυμνός. Φτωχός αλλά και Ευρωπαίος όμως, όπως είναι σχεδόν όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Θα έχουμε ακόμη ένα άρμα με παραμύθι για μικρά παιδιά, θα σατιρίσουμε το ακτοπλοϊκό μας πρόβλημα, τις φυλακές με τους ξηρούς, τους πικρούς,  τους αλμυρούς και τους VIP  κατάδικους και πολλά άλλα άρματα και δρώμενα με εκπλήξεις.

Άλλοι σύλλογοι

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη με καλή ανταπόκριση μια προσπάθεια εμπλουτισμού και παγχιακής εξάπλωσης του εθίμου.  Στο κάλεσμα του ΜΕΟΘ ανταποκρίνονται όλο και περισσότεροι πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι και σχολεία.

«Στο πολιτιστικό μας κέντρο έχουμε μεγάλο βεστιάριο με πολλές στολές και οι κυρίες του συλλόγου φτιάχνουν συνεχώς κι’ άλλες για πληρώματα που θα παρελάσουν με συγκεκριμένα θέματα. Το γυμνάσιο της Καλλιμασιάς  θα έχουν θέμα τις μάγισσες, το μουσικό γυμνάσιο, το δημοτικό και το γυμνάσιο του Κάμπου οι πολιτιστικοί σύλλογοι Βερβεράτου/ Χαλκειούς και πολλοί άλλοι. Φέτος προβλέπεται οι καρναβαλλιστές και τα πληρώματα  να είναι πολλοί περισσότεροι από τους 450 που συμμετείχαν πέρσι».

Το Ταλίμι

Σπουδαίο θέμα για τους Θυμιανούσους είναι το Ταλίμι, η αναπαράσταση της μάχης των πειρατών με τους ντόπιους που ξεκινάει απ’ τα εξωκλήσια του Αη Γιάννη και του Αη Δημήτρη που ήταν τα πρώτα συνάφια και κατεβαίνοντας φτάνουν στο χωριό, όπου χορεύουν τον παραδοσιακό χορό στην πλατεία του Καρουλιού.

Ο Κρυμμένος Θησαυρός

Σημαντικό θεωρεί ο Κυριάκος και το ότι τα τελευταία έξι χρόνια με την καθιέρωση του παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, έχουν καταφέρει με άμεσο και έμμεσο τρόπο να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά που συμμετέχουν την ιστορία και τα λαογραφικά έθιμα του χωριού.

«Δημιουργήσαμε το παιχνίδι για να δώσουμε δυνατότητα συμμετοχής και στα παιδιά που ήθελαν να βοηθήσουν στις προετοιμασίες ή να συμμετέχουν στα δρώμενα, αλλά δεν μπορούσαμε να τα απορροφήσουμε. Έτσι σκέφτηκα να κάνουμε  το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, στο οποίο κάνουμε ομάδες που μπαίνουν σε μια διαδικασία να βρουν εξηγώντας παροιμίες και ρητά, τα κρυμμένα αντικείμενα  που έχουν σχέση με την ιστορία, παλιά επαγγέλματα, ήθη και έθιμα του χωριού. Δύο μέρες γίνεται ένας καλός χαμός μέσα στο χωριό. Τρέχουν όλες οι ομάδες, ψάχνουν παντού να τα βρούν και με το παιχνίδι αυτό μαθαίνουν την ιστορία του τόπου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι όταν ξεκινήσαμε το Κυνήγι, βρήκα στο παλιό δημαρχείο περισσότερα από 50 βιβλία για το χωριού του δάσκαλου Κυριάκου Πρωάκη και από εκεί άντλησα τις ερωτήσεις και τη θεματολογία που εφαρμόζουμε στο παιχνίδι. Την επόμενη χρονιά αυτό το βιβλίο είχε εξαντληθεί, το είχαν πάρει τα παιδιά για να το διαβάσουν, να βρουν τούς γρίφους και να μάθουν τις απαντήσεις που θα τους οδηγούσαν στον εντοπισμό των αντικειμένων, γιατί το καθένα μπαίνει σε σημείο που είναι σχετικό με τη χρηστικότητα ή το θέμα που το αφορά. Μέσα από το παιχνίδι, καταφέραμε αυτό που δεν γίνεται όταν πρέπει τα παιδιά να διαβάσουν με το ζόρι ένα βιβλίο για να μάθουν την ιστορία του τόπου τους».

Τα αποκριάτικα κουστούμια

Κατηφορίσαμε τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί από τον Αη Δημήτρη προς το κέντρο του χωριού και φτάσαμε στο Καρούλι, στα γραφεία του ΜΕΟΘ. Οι περισσότερες κυρίες είχαν φύγει, γιατί ήταν αργά, αλλά αρκετές επέμεναν ακόμη να μετατρέπουν, να επισκευάζουν τα παλιά και να φτιάχνουν τα καινούρια αποκριάτικα κουστούμια.

«Μας αρέσει αυτό που κάνουμε, συνεχίζουμε την παράδοση του τόπου μας και το αισιόδοξο είναι ότι υπάρχουν πολλά νέα κορίτσια που θα πάρουν τη σκυτάλη από εμάς. Το έθιμο δεν θα σβήσει, θα υπάρχει όσο υπάρχουν και τα Θυμιανά», μας είπαν  πριν ποζάρουν με χαμόγελο στον φωτογραφικό φακό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ