25.4.2014 20:00

Παράταση στην αξιολόγηση του προσωπικού δήμων και περιφερειών

Παρά τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα σήμερα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξαπολύει επίθεση κατά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η υπόθεση των κινητοποιήσεων κατά της αξιολόγησης οδεύει προς εκτόνωση.

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη από την οποία προέκυψε ότι θα υπάρξει παράταση για την εφαρμογή της αξιολόγησης του προσωπικού στους δήμους και στις περιφέρειες.

Αν γίνει αυτό σημαίνει ότι στις 28 Ιουνίου (και όχι 28 Απριλίου) θα γίνει ο πρώτος επιμερισμός του ποσοστού των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στις τρεις κλίμακες αξιολόγησης (αριθμός των υπαλλήλων σε κάθε κατηγορία βαθμολόγησης) και μετατοπίζεται για τις 30 Αυγούστου η τελική αξιολόγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ.. Κώστα Ασκούνη, ο οποίος επίσης είχε ζητήσει από τοι υπουργείο Εσωτερικών παράταση της εφαρμογής της νέας ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον η παράταση λάβει μορφή συγκεκριμένης κυβερνητικής δέσμευσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα αναστείλει την απόφασή της για τις συμβολικές καταλήψεις δημαρχείων τις οποίες έχει προαναγγείλει, εμμένοντας παράλληλα στην αντίθεσή της με το νέο σύστημα αξιολόγησης που θεωρεί ότι δημιουργεί νέα δεξαμενή «διαθέσιμων» και προς απόλυση υπαλλήλων.

Πάντως, παράταση προθεσμιών προβλέπεται για όλα τα υπουργεία. Η τελική έκθεση αξιολόγησης για το προσωπικό των υπουργείων μετατίθεται κατά ένα μήνα, για τις 18 Ιουλίου, ενώ μόνο για τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού –λόγω των εκλογικών περιορισμών- προβλέπεται δίμηνη παράταση και ως προθεσμία για την τελική έκθεση τίθεται η 31η Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστολές προς όλους τους υπουργούς σχετικά με την παράταση της διαδικασίας έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης.

Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ από την Παρασκευή είχαν αποφασίσει να εντείνουν τις δράσεις τους, στις οποίες περιλαμβάνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και, από την ερχόμενη εβδομάδα, καταλήψεις δημαρχείων σε όλη τη χώρα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο σύστημα αξιολόγησης που εκτιμούν΄πως θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου και των ΟΤΑ στην απόλυση καθώς και στη συρρίκνωση και κατάργηση βασικών δομών και υπηρεσιών.

Διαβάστε την τροπολογία εδώ.

Επίθεση από τον Μητσοτάκη

Νωρίτερα, την Παρασκευή, επίθεση στην (ΠΟΕ-ΟΤΑ) εξαπέλυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κατηγορεί ότι «αγκαλιάζει» μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων που «ξεβολεύεται» με τη νέα ρύθμιση.

Τα πυρά του υπουργού κατά της ομοσπονδίας των εργαζομένων στους δήμους εκτοξεύθηκαν την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη το μεσημέρι της Παρασκευής εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συλλόγων - μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών -σε εξέλιξη ήταν μάλιστα συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη- αλλά και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά την ψήφιση του Ν. 4250/2014 τονίζει ότι η νέα ρύθμιση «ξεβολεύει» μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι «βαθμολογούνταν με υψηλούς βαθμούς, ενώ στην πραγματικότητα κωλυσιεργούσαν συστηματικά στην εργασία τους».

Ετσι, με δηλώσεις του κατηγορεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι προσπαθεί «για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιασμού να "αγκαλιάσει" αυτή τη μειοψηφία και να την προστατεύσει από μια αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση». Ο υπουργός προβάλλει ως εργαλείο αξιοκρατίας την εισαγωγή της συγκριτικής αξιολόγησης με προσδιορισμό ανώτατων ποσοστών βαθμολογίας .

Στόχος οι τρεις κλίμακες βαθμολόγησης

Στο επίκεντρο είναι η νομοθετική ρύθμιση που ορίζει τρεις κλίμακες βαθμολόγησης για την αξιολόγηση, βάσει των οποίων τους βαθμούς 9-10 μπορεί να λάβει ποσοστό ως και 25% των υπαλλήλων, τους βαθμούς 7-8 ως και 60% των υπαλλήλων και τους βαθμούς 1-6 ποσοστό ως και 15% των υπαλλήλων.

Ήδη η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε στείλει επιστολή στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Μιχελάκη, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για την ένταξη των δημοτικών υπαλλήλων στην αξιολόγηση. Παράλληλα, η Ομοσπονδία συντάσσεται με την άποψη της ΑΔΕΔΥ που έχει υπογραμμίσει ότι η υποχρεωτική ποσόστωση στην αξιολόγηση είναι ενταγμένη στους γενικότερους κυβερνητικούς στόχους της κυβέρνησης για περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο και για δημιουργία μιας νέας τεράστιας δεξαμενής υπό απόλυση υπαλλήλων, η οποία θα αξιοποιείται ανάλογα με τις «ανάγκες» κυβέρνησης και τρόικας.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή με αφορμή τις διαμαρτυρίες για το νέο σύστημα αξιολόγησης είναι η εξής: «Στην ελληνική δημόσια διοίκηση υπηρετούν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι που εργάζονται καθημερινά με υψηλό αίσθημα ευθύνης και μεγάλη αποδοτικότητα, υπό δύσκολες πολλές φορές συνθήκες. Υπάλληλοι οι οποίοι με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, αλλά και με το μεράκι και το πείσμα τους, δημιουργούν πολλές εστίες αριστείας στον δημόσιο τομέα.

Υπάρχουν, βέβαια, και υπάλληλοι, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην άσκηση των καθηκόντων τους, οι οποίοι αποδίδουν πολύ κάτω από τα αναμενόμενα.

Κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που τη συντηρεί, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και τους άριστους - για να τους επιβραβεύει - και όσους έχουν χαμηλή απόδοση - για να τους βοηθά να βελτιωθούν και να εξελιχθούν.

Αυτό ακριβώς επιδιώκει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με την εισαγωγή για πρώτη φορά της συγκριτικής αξιολόγησης στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημοσίων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας. Η βαθμολόγηση, εξάλλου, της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων με βαθμούς 9 και 10, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα.

Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή "ξεβολεύει» μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι βαθμολογούντο με υψηλούς βαθμούς, ενώ στην πραγματικότητα κωλυσιεργούσαν συστηματικά στην εργασία τους.

Είναι επίσης προφανές ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ προσπαθεί για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιασμού να «αγκαλιάσει» αυτή τη μειοψηφία και να την προστατεύσει από μια αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση.

Είναι, όμως, και κάτι άλλο εξίσου προφανές: Οι Έλληνες πολίτες υπεβλήθησαν την τελευταία τετραετία σε σκληρές θυσίες και μεγάλες δοκιμασίες και το ελάχιστο που απαιτούν είναι ένας λειτουργικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Είναι, όμως, και κάτι άλλο εξίσου προφανές: Η εποχή όπου μια αναχρονιστική συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να εμποδίσει τις αλλαγές που απαιτεί και δικαιούται η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
πηγη: το βήμα

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ