16.4.2015 10:22

Ουρές για άσυλο από μετανάστες

Ταξιδιωτικά έγγραφα, που ανοίγουν τον δρόμο για νόμιμο ταξίδι σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν καταφέρει να λάβουν τους τελευταίους μήνες 262 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν και ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των Σύρων στο Σύνταγμα), μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί 262 προσφυγικά διαβατήρια, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμή αιτήματα.

Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις προς την Υπηρεσία Ασύλου βαίνουν διογκούμενες, αγγίζοντας τις 2.077 το πρώτο δίμηνο φέτος, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 1.646. Μόνο τον Φλεβάρη υποβλήθηκαν 1.013 αιτήσεις και εκδόθηκαν 727 αποφάσεις, με 300 άτομα να λαμβάνουν προσφυγικό καθεστώς. Ενδεικτικό είναι πως οι αιτήσεις από τους Σύρους αυξήθηκαν κατά 268% το πρώτο δίμηνο του 2015 σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο του 2014.

Καθημερινά εκατοντάδες άτομα «πολιορκούν» την υπηρεσία στην οδό Κατεχάκη για διάφορα θέματα, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές. Η υποστελεχωμένη υπηρεσία μπορεί σήμερα να εξυπηρετήσει 50 ανθρώπους την ημέρα στην κανονική διαδικασία και 13-14 στη fast track που λειτουργεί για τους Σύρους. Αυτό σημαίνει πως αρκετοί χρειάζεται να περιμένουν για σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσουν στην... πηγή.

O 37χρονος Μπασάμ Κίντα από τη Δαμασκό της Συρίας με την 9χρονη κόρη του Σαχέντ και τον 8χρονο Αχμέντ προσπαθεί να λάβει καθεστώς πρόσφυγα.
 

Η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου έχει πει πως στο νομοσχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου προβλέπονται μετατάξεις προσωπικού γι' αυτόν τον τομέα, ενώ προγραμματίζονται και έκτακτες προσλήψεις. Πρόσφατα εγκρίθηκε κονδύλι από την ΕΕ άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να ενισχυθεί η υπηρεσία. Στα τέλη του Φλεβάρη οι εκκρεμείς υποθέσεις έφταναν τις 3.327.

Σήμερα υπάρχουν δύο κύριες διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Η fast track για τους Σύρους, στην οποία μπορούν να ενταχτούν μόνο όσοι διαθέτουν διαβατήριο ή ταυτότητα Συρίας ή δίπλωμα οδήγησης. Η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου βγαίνει μέσα σε μία μέρα, ενώ στην άλλη διαδικασία σε τρεις μήνες κατά μέσο όρο.

Εν συνεχεία ο πρόσφυγας πρέπει να καταθέσει αίτημα και μπορεί να λάβει σε 1-2 μήνες ανανεούμενη 3ετή άδεια διαμονής (με την οποία δεν μπορεί να ταξιδέψει). Ταυτόχρονα μπορεί να αιτηθεί και ταξιδιωτικών εγγράφων, ο χρόνος έκδοσης των οποίων είναι στους 1-2 μήνες.

Οταν λάβουν αυτά τα έγγραφα, οι πρόσφυγες μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να διαμείνουν εκεί για 3 μήνες ανά 6μηνο. Μετά την παρέλευση του τριμήνου πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, εκτός αν η άλλη χώρα τούς επιτρέψει να εγκατασταθούν. Οι επιστροφές, άλλωστε, στην Ελλάδα στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου έχουν παγώσει από το 2011, ύστερα από δικαστική καταδίκη της χώρας μας. Το πρώτο δίμηνο φέτος είχαμε μόλις 20 αιτήματα από άλλες χώρες για επιστροφές, ενώ όλο το 2014 μόνο 58.

 

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
Νέο κύμα μεταναστών σε Λέσβο και Σάμο

Βούλιαξε και χθες το νησί της Λέσβου, καθώς 250 μετανάστες βγήκαν από τα τουρκικά παράλια. Οι 90 από αυτούς εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού στην περιοχή Καπής, ενώ 27 βρέθηκαν να περπατούν στην επαρχιακή οδό Μανταμάδου-Μυτιλήνης.

Αλλοι 49 μετανάστες εντοπίστηκαν από σκάφος του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή Αγριλιάς μέσα σε φουσκωτή λέμβο.

Στη θέα των λιμενικών οι μετανάστες έσκισαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα, όπου περισυνελέγησαν από παραπλέοντα σκάφη. Και 18 ακόμη μετανάστες εντοπίστηκαν επίσης σε φουσκωτή, μηχανοκίνητη λέμβο, στην περιοχή Αεροδρομίου της Λέσβου.

Οι διακινητές που επέβαιναν στη λέμβο έκαναν αναστροφή και κινήθηκαν να διαφύγουν πετώντας στη θάλασσα τους μετανάστες, οι οποίοι περισυνελέγησαν σώοι και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ άλλοι 66 εντοπίστηκαν σε ορεινή περιοχή έξω από το Μανταμάδο.

Επιχείρηση
Στη Σάμο, όπου προχθές το βράδυ ξέσπασε φωτιά στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Βαθύ, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε χθες τα ξημερώματα μηχανοκίνητη λέμβο σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού, η οποία έμπαζε νερά και οι επιβάτες καλούσαν σε βοήθεια. Υστερα από συντονισμένη επιχείρηση περισυνελέγησαν 39 άτομα και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σάμου.

 

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Μέτωπο με Ρέντσι για το μεταναστευτικό

Πρωτοβουλίες από κοινού με τους ηγέτες άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που πλήττονται από το μεταναστευτικό, σχεδιάζει να προωθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να βρει κοινό τόπο και να διαμορφώσει ενιαίο μέτωπο με τους ηγέτες της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ώστε να πιέσουν για ευρωπαϊκές λύσεις στο μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού. Στο μεταξύ, η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου αναμένεται να παρευρεθεί και να μιλήσει σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ