10.1.2013 18:21

Ομονοούν στη στήριξη, έκλεισαν τα μάτια στις αδυναμίες

• ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΕΔΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στη βάσανο της εξάντλησης μιας πολύωρης συνεδρίασης για να συμφωνηθεί το αναμενόμενο ψήφισμα υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπέβαλε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ακολουθώντας ατελέσφορες τακτικές προηγούμενων ετών οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου θεωρούν ότι έχοντας στα χέρια τους τη γραπτή  επιβεβαίωση της προσφοράς από τις τοπικές κοινωνίες, δια των Περιφερειακών Συμβουλίων τους, μπορούν να ανατρέψουν σχεδιασμούς που σκοπό έχουν να καταπολεμηθούν οι ρίζες του κακού, οι οποίες δεν είναι άλλες από τη μετατροπή πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε θεσμούς προάσπισης τοπικιστικών οικονομικών συμφερόντων.

Είναι τόση η επίδραση των τοπικών επιθυμιών στο σχεδιασμό του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού χάρτη, που, ενώ συζητούνται καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών, περιφερειακός σύμβουλος από την Ικαρία διεκδίκησε την ίδρυση τμημάτων και στο νησί του!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι άκουσαν, συναίνεσαν, χωρίς κανείς να τολμήσει αντίλογο για τις σοβαρές αδυναμίες οργάνωσης του Πανεπιστημίου στο Βόρειο Αιγαίο, με συνέπεια να σπαταλώνται ασύλληπτοι πόροι για μισθώματα ή φοιτητές να αποκλείονται από τη δωρεάν στέγαση. Η ευκαιρία να συζητηθούν θέματα του Πανεπιστημίου που έχουν άμεση σχέση με τον περιφερειακό σχεδιασμό χάθηκε.

 

Συνταγή φοβικού συνδρόμου

Με βασικούς εισηγητές τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Πάρι Τσάρτα και παρουσία σύσσωμης της πρυτανικής αρχής κι εκπροσώπων του συλλόγου ΔΕΠ και των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, η πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε έληξε με απόφαση έκδοσης κοινού ψηφίσματος που θα ζητά τη στήριξη του Πανεπιστημίου και θα απευθύνεται τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στο Υπουργείο Παιδείας και στα κόμματα της Βουλής.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρος Δημηρούδης, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου απασχολεί όλες τις τοπικές κοινωνίες και τα νησιά του Αρχιπελάγους, προσθέτοντας πως το Ίδρυμα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Δίνοντας τον τόνο, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από ένα αιωρούμενο σύνδρομο στέρησης, στην περίπτωση που οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου υποβαθμιστούν ή τμήματα του αποφασιστεί να κλείσουν με το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας δεν αξιολόγησε το βαθμό συνεισφοράς του Πανεπιστημίου μέχρι σήμερα στις τοπικές κοινωνίες, ούτε τα αποτελέσματα από τα κατά καιρούς μνημόνια συνεργασίας με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, αναφέροντας ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, λόγω των συγχωνεύσεων και της γενικότερης ανασφάλειας που αντιμετωπίζει. Ο κ. Γιακαλής τόνισε και ο ίδιος ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί για όλους ένα «περιουσιακό στοιχείο» και πως οι τοπικές κοινωνίες των νησιών οφείλουν να το προστατέψουν και να το στηρίξουν. «Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στα νησιά, έχει δημιουργηθεί μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα, που επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα των πολιτών», ανέφερε ο κ. Γιακαλής.

Η εισήγηση του πρύτανη

Την κεντρική εισήγηση έκανε στη συνεδρίαση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, που αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία του Ιδρύματος, αλλά και στις κτιριακές υποδομές, τα μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα και το ανθρώπινο δυναμικό που αυτό διαθέτει, τονίζοντας πως η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν μια «εθνική επιλογή». Ο κ. Τσάρτας τόνισε πως το Ίδρυμα έχει συγκαταλεχθεί μεταξύ του 5 – 10% των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου, απαριθμώντας ωστόσο παράλληλα τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, με τη μείωση του τακτικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού σίτισης και στέγασης, τη μείωση των διοικητικών υπαλλήλων μέσω της διαθεσιμότητας, τη διαρροή επιστημονικού προσωπικού, κ.ά.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να είμαστε κοντά στους υπαλλήλους μας», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας τις συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ του Ιδρύματος και διαφόρων ΟΤΑ, σε «επίπεδο ουσίας», όπως το χαρακτήρισε.

Επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τις θέσεις της Συνόδου του Ιδρύματος για το «Σχέδιο Αθηνά» και φέρνοντας παραδείγματα από το εξωτερικό, ο πρύτανης τόνισε πως δεν είναι αναγκαίο να κλείσουν σχολές και τμήματα, προκειμένου να γίνει αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού χάρτη και πρότεινε μια σειρά λύσεων που έχουν ειπωθεί ξανά από την πρυτανική αρχή και αφορούν μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ώστε να μη ζημιωθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αποφάσισαν κοινό ψήφισμα

Τοποθετήσεις έκαναν στη συνέχεια και οι τρεις αντιπρυτάνεις, ο καθένας στον τομέα του, ενώ το λόγο πήρε ως προεδρεύων του Συμβουλίου του Ιδρύματος και ο αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, που μίλησε για τη σχέση της τοπικής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για το θέμα της βάσης του 10 και για τον κίνδυνο απαξίωσης που δημιουργούν οι φήμες ενάντια στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που, όπως είπε, «στοχοποιούνται» άδικα.

Τελευταίοι εξέθεσαν τα προβλήματα των συναδέλφων τους οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ΔΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού.

Η συνεδρίαση έληξε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έκδοση ψηφίσματος υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Σχολών, της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της διατήρησης των θέσεων διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος.

Το ψήφισμα, που θα διατυπωθεί σε συνεργασία με την Πρυτανεία και θα κατατεθεί στον πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Παιδείας και στα κόμματα της Βουλής, αναμένεται να εκδοθεί μέχρι και αύριο Παρασκευή.

 

Με πληροφορίες της Εφημερίδας Εμπρός Λέσβου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ