7.6.2023 10:26

Οι Ομάδες Γονέων του Κέντρου Πρόληψης Χίου "ναυτίλος"

Η διεξαγωγή Ομάδων Γονέων είναι μία από τις σταθερές δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Χίου ναυτίλος από την αρχή της λειτουργίας του. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 50 Ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 900 γονείς.

Στόχος των Ομάδων Γονέων είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου.

Οι γονείς, ως υποσύστημα της οικογένειας που παίρνει τις αποφάσεις, είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία στη διαμόρφωση του οικογενειακού κλίματος. Και τα παιδιά όμως δεν αποτελούν παθητικούς δέκτες της συμπεριφοράς των γονέων τους, αλλά έχουν τρόπους να εκφράζουν ενεργά τις ανάγκες τους (Τσαμπαρλή, 2012). Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι τα τελευταία επηρεάζονται από τα χαρακτηριστικά της οικογένειάς τους κι από τον τρόπο που οι γονείς διαχειρίζονται τα προβλήματα της ανάπτυξής τους και τις γενικότερες αλλαγές που συμβαίνουν σε κάθε φάση της οικογενειακής ζωής. (Γεωργίου, 2012).

Στο πλαίσιο της Ομάδας ο κάθε γονιός μπορεί να ενημερωθεί για θέματα της παιδικής κι εφηβικής ανάπτυξης, να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτογνωσία για τις δικές του ανάγκες και προσδοκίες και για τον τρόπο που λειτουργεί στη σχέση του με τα παιδιά. Κατά συνέπεια του δίνεται η δυνατότητα να υποστηριχθεί σε μία δύσκολη φάση, κυρίως όμως ν’ ανακαλύψει μία καλύτερη εκδοχή του ρόλου του. Ο τρόπος που επιδιώκεται το παραπάνω αφορά πρώτιστα στη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου, στο οποίο το κάθε μέλος νιώθει εμπιστοσύνη, ώστε να συμμετέχει στον βαθμό που επιθυμεί.

Οι προτεινόμενες δραστηριότητες ενθαρρύνουν τη βιωματική συμμετοχή των μελών, με σεβασμό στα όρια και στις ανάγκες του καθένα. Τα αναδυόμενα θέματα συνδέονται με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πλαισιώνουν την αλληλεπίδραση των μελών της Ομάδας.

Επιδιώκεται οι γονείς της κάθε Ομάδας να έχουν παιδιά στην ίδια ηλικιακή φάση, ώστε να τους απασχολούν παρόμοια θέματα και να μπορεί να αξιοποιήσει ο ένας την εμπειρία του άλλου. Στην πρώτη συνάντηση καταγράφονται οι προσδοκίες των μελών και διευκρινίζεται η θεματολογία που θα καλυφθεί στον κάθε κύκλο.

Η αποτελεσματικότητα των Ομάδων Γονέων είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων όπως: αριθμός συναντήσεων (ο οποίος κυμαίνεται από 5-15 εβδομαδιαίες συναντήσεις), σύνθεση της Ομάδας, επιλογές συντονιστή και τρόπος συντονισμού, προσδοκίες μελών, βαθμός εμπλοκής κάθε μέλους, βαθμός ετοιμότητας για αλλαγή, παρούσα κατάσταση στην οικογένεια, κ. α.

Σύμφωνα με τα αξιολογητικά έντυπα που συμπληρώνουν ανώνυμα οι συμμετέχοντες, οι συναντήσεις αυτές γίνονται ένα σημείο αναφοράς για τους ίδιους, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία για μοίρασμα, στήριξη κι αποφόρτιση από τις καθημερινές πιέσεις της ανατροφής. Αυτό το κλίμα ευνοεί και την απόφασή τους να ξεκινήσουν μικρές αλλαγές στη σχέση με τα παιδιά τους. Συχνά, αναφέρεται ότι η σκέψη της επόμενης συνάντησης της Ομάδας ενισχύει την προσπάθειά τους. Επιπλέον, οι γονείς λένε ότι είναι βοηθητικό να μοιραστούν με τους υπόλοιπους γονείς αυτές τις προσπάθειες αλλαγής, τις δυσκολίες που συνάντησαν σε αυτές και τους στόχους που πέτυχαν.

Είναι σημαντικό για τους γονείς να συνειδητοποιούν ότι οι αλλαγές σε στάσεις και συμπεριφορές απαιτούν υπομονή κι επιμονή. Η κάθε οικογένεια είναι ένα σύστημα αλληλεξαρτώμενων σχέσεων που ακόμη κι αν- σε κάποιες περιπτώσεις- είναι δυσλειτουργικές μπορεί τα άτομα ν’ αντιστέκονται στην αλλαγή για να μη χαθεί η υπάρχουσα «ισορροπία».

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η οικογένεια ως ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας επηρεάζεται από τις υπάρχουσες συνθήκες και τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα κι η επίδραση αυτή έχει αντίκτυπο και στις σχέσεις μεταξύ των μελών. Με βάση τα παραπάνω φαίνεται πόση σημασία έχει ο κάθε γονιός να μη θεωρεί τον εαυτό του ανεπαρκή και να νιώθει μόνος αλλά να αναζητά στήριξη στον ρόλο του.

Τη φετινή χρονιά λειτούργησε Ομάδα Γονέων σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Χίου.

Αιτήματα για συμμετοχή σε Ομάδα Γονέων γίνονται δεκτά στα τηλέφωνα του Κέντρου και στο email.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

 

Ελένη Κοτσάτου, κοινωνική λειτουργός στέλεχος πρόληψης

(το κείμενο δημοσιεύεται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών 2023)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ