17.1.2023 12:26

Οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Χίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος ενημερώνει ότι το διάστημα Ιούλιος – Δεκέμβριος 2022, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

  • Εκπαιδευτικοί

-πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα: «Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού για τη διαχείριση των δυναμικών στην τάξη», διάρκειας 10 ωρών, σε τρεις (3) ομάδες καθηγητών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συντονίστριες ήταν τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

-έγινε συνάντηση ενδοσχολικής επιμόρφωσης διάρκειας 3 ωρών με τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας των σχολείων των Οινουσσών, με θέμα: «Η υποστήριξη στο ρόλο του εκπαιδευτικού για τη διαχείριση των δυναμικών στην τάξη», με συντονίστρια την Ελένη Κοτσάτου.

-υλοποιήθηκε διήμερο σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς του 2ου ΓΕΛ Χίου, με θέμα: «Επικοινωνία και συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς των μαθητών», με συντονιστή τον Στράτο Τσουκάρη.

  • Μαθητές

-διεξήχθη πρόγραμμα ανάπτυξης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, με τίτλο: «Ο εαυτός μου και οι άλλοι», διάρκειας 11 δίωρων συναντήσεων, με 2 τμήματα της Στ΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Χίου. Συντονίστριες ήταν τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

-έγιναν παρεμβάσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους σε όλες τις τάξεις (σύνολο 9 τμήματα) του Γυμνασίου, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Οινουσσών από τους Γιώργο Ψαρούδη, Μαρίνα Κυριάκου και Στράτο Τσουκάρη.

  • Γονείς

-υλοποιήθηκαν 3 ομιλίες στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων της Μητρόπολης σε Νένητα, Ερειθιανή και Ευαγγελίστρια, με θέμα: «Πρόληψη κατάχρησης αλκοόλ», με εισηγητή τον Στράτο Τσουκάρη.

-έγινε μία ομιλία σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, στο 1ο Δημοτικό Βροντάδου με τίτλο: «Οριοθέτηση παιδιών κι εφήβων και επίλυση συγκρούσεων», με εισηγητή τον Στράτο Τσουκάρη.

-πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων, στο 2ο ΓΕΛ Χίου, ομιλία με τίτλο: «Πρόληψη και αντιμετώπιση κατάχρησης του διαδικτύου», από τον Στράτο Τσουκάρη.

-υλοποιήθηκε μια ομιλία, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολικού Κέντρου Καμποχώρων, με θέμα: «Επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά. Πρόληψη κι αντιμετώπιση», από την Ελένη Κοτσάτου.

  • Παιδιά (εκτός σχολικού πλαισίου)

-πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τον εμψυχωτή θεατρικών ομάδων, Σταύρο Σπυράκη, εργαστήριο για το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη για παιδιά. Από το Κέντρο συμμετείχε η Μαρίνα Κυριάκου.

-έγινε, στο πλαίσιο του εργαστηρίου, παράσταση Καραγκιόζη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Από τον ναυτίλο συμμετείχε η Μαρίνα. Κυριάκου και ο Στράτος Τσουκάρης.

  • Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

-έγιναν 3 εισηγήσεις σε ισάριθμα εναρκτήρια σεμινάρια για τους πρωτοετείς φοιτητές των Τμημάτων Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο: «Συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Χίου ναυτίλος με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου» και εισηγητή τον Στράτο Τσουκάρη.

-πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του Δικτύου των Συμβουλευτικών Σταθμών Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των συνεργαζόμενων φορέων. Το Κέντρο Πρόληψης ως εξωτερικός συνεργάτης εκπροσωπήθηκε από τον Στράτο Τσουκάρη.

-συνεχίστηκε η παροχή βραχείας ατομικής συμβουλευτικής σε μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στη Χίο. 

  • Έρευνα

- ο ναυτίλος συμμετείχε σε έρευνα που διεξήγαγε το ΕΚΤΕΠΝ-ΕΠΙΨΥ με χορήγηση ερωτηματολογίων στις Δικαστικές Φυλακές Χίου. Στην έρευνα συμμετείχε η Μ. Κυριάκου.

  • Ατομικές Συναντήσεις

-πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής με άτομα που κάνουν χρήση ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων, με τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία ζήτησαν βοήθεια. Οι συναντήσεις έγιναν κυρίως δια ζώσης, με λήψη μέτρων και διαδικτυακά ή τηλεφωνικά. 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, των Ψαρών και Οινουσσών, καθώς και άλλων δήμων και περιφερειών για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. 

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ