4.5.2015 13:03

Οι δανειστές ζητούν νέες παρεμβάσεις

Βασικό σημείο τριβής μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής πλευράς παραμένει το ασφαλιστικό. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις και έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε μια σειρά διατάξεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά ζητούν να μη χορηγηθεί φέτος η 13η σύνταξη και να εφαρμοστεί κανονικά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά. Παράλληλα θέτουν θέμα και για τις κύριες συντάξεις, ενώ ζητούν να μπει οριστικό τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Τα τέσσερα βασικά θέματα στο ασφαλιστικό είναι τα εξής:

Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει πως θα προχωρήσει στην αναστολή της διάταξης, καθώς η εφαρμογή της ρήτρας οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων κάθε φορά που καταγράφεται οικονομικό κενό. Ωστόσο με την κατάργηση της ρήτρας διαφωνούν οι δανειστές, καθώς υπολογίζεται πως το κόστος φτάνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Οσον αφορά στα σενάρια για παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΕΤΕΑ (που είναι το μεγαλύτερο επικουρικό) πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 ασφαλισμένοι. Στο σύνολο των ταμείων 352 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ σχεδόν 10.000 δικαιούνται επικουρική από 500 έως 1.000 ευρώ.

Παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει θέμα επέκτασης της ρήτρας και στα ταμεία κύριας ασφάλισης σε συνδυασμό με στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών. Ειδικοί στο ασφαλιστικό επισημαίνουν πως αυτό θα οδηγούσε σε κατώτατη σύνταξη 360 ευρώ για τη 15ετία, ενώ οι υπόλοιπες συντάξεις θα έπρεπε να μειωθούν κατά 7% με 8%.

Από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται πως δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για νέες περικοπές σε συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό έχει «παγώσει» η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού (βασική και αναλογική) που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Για να καλυφθεί το οικονομικό κενό, η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία «κουμπαρά» για τα Ταμεία, όπου μεταξύ άλλων θα κατευθύνονται έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης. Η ελληνική πλευρά προωθεί την επαναφορά της στους χαμηλοσυνταξιούχους με κριτήρια που θα καθοριστούν. Οι εκπρόσωποι των δανειστών διαφωνούν με το μέτρο, με το επιχείρημα πως θα απαιτηθούν 600 εκατομμύρια.

Πρόωρες συντάξεις. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να κλείσουν οριστικά τα παράθυρα πρόωρης εξόδου. Στο «επίκεντρο» βρίσκονται 100.000 άτομα που έχουν πιάσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει πως οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στον περιορισμό των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου (εξέλιξη που αφορά περίπου 8.000 άτομα). Παράλληλα δηλώνει πως οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενους στα βαρέα και «παλαιούς» ασφαλισμένους που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 1983.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» η κυβέρνηση

Σοβαρές διαφωνίες με τους δανειστές υπάρχουν στο εργασιακό μέτωπο, με την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές να είναι εμφανής στο Brussels Group του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε εκ νέου θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ενώ εκπρόσωποι των θεσμών -κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- διαφώνησαν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις. Η συζήτηση για τα εργασιακά αναζωπυρώθηκε χωρίς να υπάρξουν ωστόσο σημεία προσέγγισης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θέμα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά.

Διαφωνίες
Παράλληλα εκφράζουν διαφωνίες με τις προωθούμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για τη θωράκιση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η ελληνική πλευρά, για να στηρίξει τα επιχειρήματά της, παρουσίασε στοιχεία για τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ για μία σειρά θεμάτων έχει ζητήσει τη συνδρομή διεθνών οργανισμών (όπως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας).

Στο θέμα του κατώτατου μισθού -που αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα διαφωνίας- το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την αύξησή του στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο και στα 751 τον Ιούλιο του 2016.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν να μην εφαρμοστεί το σχετικό μέτρο και εκφράζουν διαφωνίες και για τις υπόλοιπες διατάξεις που προωθούνται στο εργασιακό «μέτωπο».

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβλέπουν την αύξηση του χρόνου της μετενέργειας, το ξεπάγωμα των τριετιών με συλλογική σύμβαση, την ενίσχυση του ρόλου του ΟΜΕΔ και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων με απόφαση του υπουργού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ