30.11.2023 14:35

Μπορεί η Χίος να αντέξει το λουκέτο σε δομή πρόληψης; - Βίντεο

Την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας το οποίο επιχειρεί να συγχωνεύσει δομές πρόληψης, θεραπείας, υποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, διατράνωσαν μέσα από την παρουσία τους στην χθεσινή κινητοποίηση για την υγεία, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Χίου «Ναυτίλος».

Όπως εξήγησαν, η συγκεκριμένη ενέργεια υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των δομών κάνοντας ταυτόχρονα στροφή στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών με τη συμμετοχή ΜΚΟ και ιδιωτικών φορέων ως ισότιμων εταίρων ενώ υιοθετεί αντιεπιστημονικές θεωρίες για «λειτουργικούς και μη χρήστες» και για «υγιή κι επιβλαβή χρήση», που ανοίγουν το δρόμο για αποδοχή και αθώωση της χρήσης ή και για νομιμοποίηση κάποιων ουσιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα κέντρα πρόληψης οδηγούνται σε κατάργηση, ταυτόχρονα με την ίδρυση ενός οργανισμού «ομπρέλα», του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Πρόληψης «Ναυτίλος»

Το Κέντρο Πρόληψης Π. Ε. Χίου Ναυτίλος (ένα από τα 75 σε όλη την Ελλάδα) από το 1998 υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης στην τοπική κοινότητα που απευθύνονται στον ευρύ πληθυσμό με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.  

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου είναι δημιούργημα των Κοινωνικών Φορέων του νησιού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:  Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Δήμος Χίου, Ιερά Μητρόπολη Χίου , Οινουσσών και Ψαρών, ΕΛΜΕ Χίου, Σύλλογος Δασκάλων &Νηπιαγωγών Χίου, Ιατρικός Σύλλογος Χίου, Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου.  Εδώ και 25 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης είναι οι πυλώνες της πρόληψης των εξαρτήσεων στην ελληνική κοινωνία και έχουν σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Ευρύτερος σκοπός της πρόληψης είναι να δημιουργούνται ή και να ενισχύονται τα δίκτυα ασφαλείας για τα παιδιά και τους νέους σε κοινωνικές συνθήκες όπου εξαρτητικές συμπεριφορές, φαινόμενα βίας, απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, απομακρύνοντάς μας παράλληλα από το όνειρο για ένα  καλύτερο αύριο.

Στον αντίποδα της αποξένωσης, της ανασφάλειας, της απόσυρσης, οι επιστημονικά τεκμηριωμένες αρχές της πρόληψης κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα της σύνδεσης και της επικοινωνίας, της συνεργασίας αλλά και τη δύναμη της ομάδας. Γι’ αυτό και η δουλειά γίνεται με ομάδες γονέων, ομάδες εκπαιδευτικών, ομάδες επαγγελματιών, μελών συλλόγων, την Εκκλησία κ.α. γιατί αυτοί αποτελούν το δίκτυ ασφάλειας που θα «κρατήσει» το παιδί, τον νέο αλλά και τον κάθε άνθρωπο στα δύσκολα και κρίσιμα της ζωής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ