3.6.2016 14:57

Μιχάλης, ο καραβομαραγκός

ΜΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΓΕΩΛΟΓΟΥ Μ. ΠΙΠΙΔΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΑΡΚΩΝ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΞΥΛΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΜΙΚΡΟΣ

Ήθελε να γίνει ναυπηγός, έγινε γεωλόγος αλλά παράλληλα ποτέ δεν  εγκατάλειψε το παιδικό του όνειρο. Μπορεί οι δύο πρώτες του απόπειρες να επιβραβεύτηκαν με ξύλο, αλλά συνέχισε και τώρα διαθέτει αρκετό από το χρόνο του σ’ αυτό που του αρέσει. Ναυπηγεί βάρκες, χωρίς τον κίνδυνο να φάει ξύλο, πιά. Αποκαλύπτουμε την άλλη πλευρά του φεγγαριού του Μιχάλη Πιπίδη.

Τα ξύλα και το ξύλο

 Σε ηλικία 4 ετών κατασκεύασε το πρώτο του πλεούμενο, με επιβράβευση ένα χέρι ξύλο. Κατασκεύασε μια σχεδία με ξύλα που βρήκε στο σπίτι της γιαγιάς, την έριξε στη θάλασσα πήρε το βάπτισμα του πυρός και μαζί ένα χέρι ξύλο από τον πατέρα του, για την αποκοτιά του. Πήγαινε στην 5η τάξη δημοτικού, όταν έφτιαξε την πρώτη του βάρκα με κουπιά και την έφερε δια της θάλασσας από τη Χώρα στο Βροντάδο. Τότε  άρπαξε το δεύτερο χέρι ξύλο, γιατί ήταν αποκοτιά να διασχίσει τόσο βαθειά νερά. Από πιτσιρίκος  πήγαινε στο καρνάγιο του Μανώλη του Πάχου, εκεί που είναι σήμερα το Λιμεναρχείο και του «έκλεβε» τα μυστικά της δουλειάς.

Ο δραπέτης               

Το χειρότερο το έπαθε το 1967. Ένας Γερμανός, ο Πωλ, είχε δραπετεύσει από τις φυλακές της Χίου και οι αρχές είχαν διατάξει να βγάλουν όλες τις βάρκες  σ τη στεριά για να μην δραπετεύσει στην Τουρκία.

Ο Μιχάλης και ένας φίλος του είχαν μεταφέρει τη βάρκα τους κάτω από τη γέφυρα στις εκβολές  του Παρθένη στη Φάρκαινα. Ο Πωλ την έκλεψε , σάλπαρε για Τουρκία, ανοίχτηκε στη  θάλασσα  αλλά ναυάγησε,τον έσωσαν κάποιοι ψαράδες και τον μετέφεραν στο Λιμεναρχείο μαζί με τη βάρκα του Μιχάλη.

Εξάμετρη με πανί

Με τα πρώτα χρήματα που έβγαλε, το 1986 κατασκεύασε μια παραδοσιακή βάρκα έξι μέτρων με πανί, στο καρνάγιο του μαστρομανώλη, το οποίο στο μεταξύ είχε μεταφερθεί  δίπλα στο νοσοκομείο. Την  κράτησε έως το 1993 που αγόρασε ένα καμπινάτο  Εγγλέζικο σκάφος γύρω στα 5,5 μέτρα με κινητή καρένα.

Με πανιά

Πάντα ήθελε να αποκτήσει μια  ξύλινη εξάμετρη  βάρκα με πανιά, αλλά δεν ήξερε τα μυστικά της κατασκευής των πανιών,  για να τη φτιάξει.

«Έχει ξεχαστεί στη Χίο η τέχνη να φτιάχνουμε πανιά, αλλά εκεί με έβγαλε παλληκάρι  η γνώση του μηχανικού. Πήρα φωτογραφίες, ανάλυσα τους κανόνες κατασκευής, το πάλεψα και την έφτιαξα. Πολύ καλοτάξιδο σκάφος, φεύγαμε από το Βροντάδο για Οινούσσες και με ένα ΤΑΚ σε 2,5 ώρες είμαστε εκεί».

Μαθητής

Έγινε συνδρομητής  σε ένα Αμερικάνικο περιοδικό, αλλά τώρα με το Διαδίκτυο έχει εύκολη πρόσβαση στα πάντα. Αγοράζει βιβλία ναυπηγικής,  μαθαίνει όλες τις εξελίξεις και εφαρμόζει ότι μπορεί.

Κάθε χρόνο  σχεδιάζει καμία εικοσαριά, κατασκευάζει όσες μπορεί και δοκιμάζει την πλευστότητα τους στις αρχές κάθε καλοκαιριού. Επόμενος στόχος του είναι η κατασκευή ενός κωπήλατου ιστιοφόρου με πανιά.

Στο σπίτι

Στο σπίτι του έχει κατασκευάσει  ότι έχει σχέση με ξύλινες κατασκευές, όλα έχουν περάσει από τα χέρια του. Τώρα κατασκευάζει μια πολύ ειδική καρέκλα, όπως την αποκαλεί. Περιμένουμε να την παρουσιάσουμε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ