Με πρόταση να παραμείνει η ίδια δομή των Σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συν την υπογραφή Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Χίο, προσέρχεται στη σημερινή σύσκεψη των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας για τον εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» ή «Σχέδιο Αθηνά», όπως έχει ονομαστεί, ο πρύτανης του Παν. Αιγαίου.
Με ανύπαρκτο το διάλογο για τη σκοπιμότητα των αλλαγών σε τοπικό επίπεδο ο κ. Τσάρτας συμπλέει απόλυτα με την αναβλητική στάση της Συνόδου των Πρυτάνεων, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούν διάρκεια 15 μηνών (!) στο διάλογο, καθώς επιθυμούν οι αποφάσεις να εφαρμοστούν από το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015.
Οι επικεφαλής των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων υπερασπίζονται έμμεσα τη λογική «κάθε χωριό και ΤΕΙ, κάθε πόλη και ΑΕΙ», που εφαρμόστηκε στην πελατειακή λογική των περασμένων δεκαετιών, δεν καταθέτουν καλόπιστα προτάσεις στον αναγκαίο διάλογο για τις αλλαγές στη φυσιογνωμία του εκπαιδευτικού συστήματος και φέρνουν προ των πυλών τον κίνδυνο να ληφθούν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχική παρουσία των ενδιαφερομένων.
Ήδη τα μέλη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), με επικεφαλής τον Ευάγγελο Κουφουδάκη, έχουν καταρτίσει ένα προσχέδιο που προβλέπει λουκέτα και συγχωνεύσεις σε 100 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στην πρώτη ζώνη κινδύνου δεν περιλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η συνεκτίμηση των εθνικών λόγων για την παρουσία του οποίου το διασώζουν σε σχέση με άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια, όμως είναι βέβαιο ότι κάποια από τα τμήματα του θα περιληφθούν μεταξύ εκείνων που θα προταθούν να κλείσουν ή να συγχωνευτούν.
Η επιλογή θα γίνει με βάση τα ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Όσον αφορά στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, βασικό ρόλο θα παίξει το κατά πόσο έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο. Απώτερος σκοπός είναι να συγχωνευθούν σχολές και Ιδρύματα που έχουν παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο σπουδών και βρίσκονται σε σχετικά κοντινές πόλεις.
Είναι ενδεικτικό ότι τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων λειτουργούν 50 σε όλη τη χώρα, ένα από τα οποία και στη Χίο.
«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα είναι πολλά. Όταν, για παράδειγμα, το Ισραήλ έχει μόνο εφτά, αντιλαμβάνεστε ότι για μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων τα 40 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πολλά. Και ξέρουμε όλοι πώς έγινε αυτή η ανάπτυξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Δεν λογοδοτούσε ούτε σε ακαδημαϊκά ούτε σε αναπτυξιακά κριτήρια», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας.
Εάν το σχέδιο τεθεί σε εφαρμογή εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, γεγονός που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, τότε οι υποψήφιοι για ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ακαδημαϊκό έτος 2013-14), θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα εντελώς διαφορετικό μηχανογραφικό.
«Χρειάζεται εξορθολογισμός, αλλά το θέμα είναι να τεθούν κριτήρια και να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε πανεπιστημίου», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα «εμπρός» της Λέσβου ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης. «Για παράδειγμα, δε συμφωνούμε απόλυτα με το ότι θα πρέπει τα γνωστικά αντικείμενα κάθε ιδρύματος να αφορούν αποκλειστικά την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Ασφαλώς και θα πρέπει τα πανεπιστήμια, με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν, να εστιάζουν στο χώρο όπου βρίσκονται. Αλλά δεν είναι ανάγκη να ισχύει αποκλειστικά αυτό», κατέληξε.
Άγνωστο ωστόσο παραμένει γιατί η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν τόλμησε έγκαιρα να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για το διάλογο, ώστε να κατατεθούν όλες οι απόψεις και να μην αιφνιδιαστούν τα νησιά από αποφάσεις ουρανοκατέβατες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.