3.2.2023 17:44

Καθάρισαν την παραλία «Λήμνος» τα παιδιά του ΓΕΛ Καρδαμύλων

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» του WWF

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Λιβανείου Γενικού Λυκείου Καρδαμύλων καθάρισαν τμήμα της παραλίας «Λήμνος» στο Μάρμαρο Καρδαμύλων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Υιοθέτησε μια παραλία» του WWF, στο οποίο μετέχει το σχολείο, με υπεύθυνους καθηγητές την πληροφορικό κ. Αλέκα Κάρκαλου και τον φιλόλογο κ. Γιώργο Τουρλή.

Η ανακοίνωση του σχολείου:

Το «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης με πρωταγωνιστές τους πολίτες. Με την περισυλλογή και τις καταγραφές των απορριμμάτων που κάνουν οι εθελοντές συλλέγονται πολύτιμα στοιχεία για τα σκουπίδια που συναντάμε στις ακτές μας, κάτι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της ρύπανσης και την προστασία των θαλασσών μας.

Θεωρώντας εξαιρετικά σημαντικά τα περιβαλλοντικά θέματα, το σχολείο μας έχει θέσει ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της ευρύτερης κοινωνίας σχετικά με τα ζητήματα αυτά, αλλά και την υιοθέτηση φιλικών -προς το περιβάλλον- πρακτικών από όλους μας στην καθημερινή ζωή. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια ασχολούμαστε συστηματικά ως σχολείο με την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, γυαλιού, μπαταριών και μικρών ηλεκτρικών συσκευών, συλλέγοντας κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ στην αυλή του σχολείου μας υπάρχει κομποστοποιητής. Επίσης, κάθε χρόνο σχεδόν καθαρίζουμε μία παραλία της περιοχής, ρίχνοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγουμε στους ειδικούς κάδους.

Και φέτος ο καθαρισμός της παραλίας Λήμνος, που βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο μας, έκρυβε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις… Σε κάθε βήμα ήταν εμφανείς οι καταστροφικές επιπτώσεις της -χωρίς μέτρο, όρια και αρχές- παρέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Πλαστικά μπουκάλια, παπούτσια, καπάκια, αποτσίγαρα, πετονιές, δίχτυα, σχοινιά, πλακάκια, αλλά κυρίως ένας τεράστιος αριθμός μικρών κομματιών πλαστικού ήταν διάσπαρτα σε όλο το τμήμα της παραλίας που καθαρίσαμε!

Με την ελπίδα ότι οι επόμενες γενιές θα είναι πιο ευαισθητοποιημένες και θα διαπράττουν λιγότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια… Και ζητάμε την βοήθεια και τη στήριξη όλων σας!

Ας θυμηθούμε και πάλι το γνωστό, παλιό, αλλά πάντα επίκαιρο σύνθημα:

«Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές!»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ