13.3.2018 22:51

Καταλυτική επίδραση της Σφαγής της Χίου στην ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε απόψε στη Αίθουσα εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο τόμος των πρακτικών του Ε’ Συνεδρίου με τον τίτλο: «Ο Διεθνής περίγυρος και ο Φιλελληνισμός κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Πρώτος εισηγητής στην παρουσίαση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στο ρόλο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και στο έργο, το οποίο διεξάγει για την ανάδειξη με νηφαλιότητα, τεκμηρίωση και σοβαρότητα των γεγονότων και προσώπων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης.

Αναφερόμενος στην έκδοση των Πρακτικών σχετικά με το ρόλο του φιλελληνισμού ο Χιώτης Επίσκοπος επεσήμανε ότι υλοποιείται η πρόταση του Ακαδημαϊκού Ιωάννη Καλιτσουνάκη, ο οποίος στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών (Μάρτιος 1955) κατέθετε το αίτημα για «συστηματική κι εκτενή μελέτη της πρωτοφανούς αυτής κινήσεως (του φιλελληνισμού) εν τη ευρωπαϊκή ιστορία».

Ο Σεβασμιώτατος προέβαλε ως βάσεις του φιλελληνισμού την πίστη στον Χριστό, τον θαυμασμό στην κλασσική αρχαιότητα, τις φιλελεύθερες δημοκρατικές ιδέες και την οικονομική συνδρομή των Ελλήνων μέσω της ναυτιλίας.

Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πως η σφαγή της Χίου είχε θετική καταλυτική επίδραση στην ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος.

Ακολούθησε η εισήγηση του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής κ. Απόστολου Νικολαΐδη, ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στις εισηγήσεις του Συνεδρίου, ενώ ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε σε ιδιαίτερες πτυχές και προσωπικότητες του φιλελληνικού κινήματος και στο ρόλο –θετικό ή αρνητικό- που διαδραμάτισαν οι πιο γνωστοί από αυτούς με ειδική αναφορά στο Λόρδο Βύρωνα.

Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο π. Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης έκλεισε με ευχαριστήριο λόγο ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο επόμενο Συνέδριο, το οποίο αφιερώνεται στους φιλελεύθερους θεσμούς, που δημιουργήθηκαν κατά την Επανάσταση και του οποίου την έναρξη θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Βοηθοί Επίσκοποι και συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου, ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Καλαϊτζής, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κα Ισμήνη Κριάρη, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεολόγοι και καθηγητές της εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» κ. Γεώργιος Δανιήλ και άλλοι.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ