21.12.2022 17:45

«Ήρθε η ώρα για Μουσείο Απελευθέρωσης της Χίου στις Καρυές» - Βίντεο

Πρόταση του Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, με αφορμή την ημέρα παράδοσης της Χίου από τους Τούρκους στην Ελλάδα

Μία σημαντική πρόταση που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό ιστορικό κενό, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης στις Καρυές, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης της Χίου από τους Τούρκους στους Έλληνες την 21η Δεκεμβρίου του 1912.

Ενώπιον του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου αλλά και αρχών του νησιού, ο Βουλευτής Χίου, κατέθεσε την πρόταση της αξιοποίησης του σπιτιού που υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Χίου και το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα, με στόχο τη δημιουργία μουσειακού χώρου στον οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα ιστορικά τεκμήρια για τον αγώνα της απελευθέρωσης του νησιού από την 11η Νοεμβρίου του 1912 μέχρι και την 21η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Μάλιστα ο Βουλευτής, κάλεσε δημόσια τον Μητροπολίτη Χίου για τις δικές του παρεμβάσεις, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο σπίτι, ιδιοκτησιακά ανήκει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρυών.

«Το σπίτι του Χατζή Αποστόλου Βενέτου όπου υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης των Τούρκων, σώζεται μέχρι και σήμερα. Τύχη δε αγαθή, ανοίξει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρυών, στον οποίο έχει δωρηθεί από τους απογόνους του.

Έτσι θεωρώ καθήκον να αποδώσουμε το συγκεκριμένο οίκημα, ως μουσειακό χώρο της απελευθέρωσης, ένα μουσείο δηλαδή εφάμιλλο, του μουσείου των σφαγών της Χίου.

Υλικό για την τεκμηρίωση της έκθεσης, όπως και σχετικά άλλα τεκμήρια για έκθεση, είναι απολύτως διαθέσιμα.

Η δική μου συμβολή είναι απολύτως δεδομένη. Η τοπική Εκκλησία, η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με άλλους φορείς και πρόσωπα, μπορούν να ολοκληρώσουν σχετικά εύκολα ένα τέτοιο έργο», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Αμέσως μετά την Δοξολογία ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεσης στεφάνων στον χώρο της αναθηματικής στήλης στην είσοδο των Καρυών, με τις εκδηλώσεις να ολοκληρώνονται με απαγγελία ποιήματος και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ