20.6.2012 17:44

Η τετράδα του χιώτικου Baywatch (ΒΙΝΤΕΟ)

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΣΕ ΜΠΕΛΑ ΒΙΣΤΑ, ΚΑΡΦΑ, ΑΓ. ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΩΜΗ

 

Εικόνες από το γνωστό σίριαλ Baywatch φέρνουν στη μνήμη οι πολυσύχναστες παραλίες του νησιού στις οποίες έχουν τοποθετηθεί πύργοι και ναυαγοσώστες. Σε Καρφά, Αγία Φωτιά, Μπέλα Βίστα και Κώμη από την 1η του μήνα και μέχρι τέλος Αυγούστου θα προσφέρουν υπηρεσίες τέσσερις ναυαγοσώστες.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και υποχρεώνει τους διαχειριστές των πολυσύχναστων παραλιών (δήμους) να προσφέρουν και αυτή την υπηρεσία για την ασφάλεια των λουόμενων.

Ο Γ. Σαρινόπουλος είναι χρόνια ναυαγοσώστης και αυτό το καλοκαίρι θα τον συναντήσουμε στην παραλία της Μπέλα Βίστα όπου όπως και στις υπόλοιπες παραλίες οι ναυαγοσώστες έχουν τοποθετηθεί μέσω αθηναϊκής εταιρείας που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα.

Μιλώντας στο www.politischios.gr αναφέρθηκε στα θετικά και αρνητικά της δουλειάς του, υποστήριξε ότι είναι ανάγκη η ύπαρξη ενός ναυαγοσώστη στις παραλίες μας, ακόμη κι αν θεωρητικά οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν κολύμπι και αναφέρθηκε στα «λάθη» τα οποία πέφτουν πολλοί από μας κινδυνεύοντας στα καταγάλανα νερά.

 

Πλήρως εξοπλισμένοι

Ο Πύργος είναι τοποθετημένος στη μέση της παραλίας για να υπάρχει οπτική επαφή ενώ πάνω σε αυτόν υπάρχουν όλα τα κατάλληλα υλικά. Ο κ. Σαρινόπουλος μιλά και κρατά το ειδικό ναυαγοσωστικό σωσίβιο, το γνωστό πορτοκαλί ενώ στο λαιμό του έχει κρεμασμένη μια σφυρίχτρα. Είναι έτοιμος για επέμβαση ανά πάσα στιγμή. Έχει χρειαστεί άλλωστε να επέμβη αρκετές φορές. «Εδώ κυρίως επεμβαίνω, μέχρι στιγμή,ς προκειμένου να βοηθήσω κυρίως ηλικιωμένους να μπουν ή να βγουν στη θάλασσα, ή κάνω κάποιες συστάσεις στο κόσμο, αν απομακρυνθεί από τις σημαδούρες», λέει χαρακτηριστικά.

Το ωράριο ξεκινά από τις 10.30 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 5.30 το απόγευμα ενώ οι ώρες αιχμής είναι κυρίως «μετά το κλείσιμο των μαγαζιών. Τα μεσημέρια η παραλία έχει περισσότερο κόσμο και τότε είναι που χρειάζεται και μεγαλύτερη προσοχή».

 

Η σιγουριά πληρώνεται

Παρότι είμαστε σε νησί δεν είναι λίγα τα περιστατικά πνιγμών ή και άλλων ατυχημάτων. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Σαρινόπουλο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από μας νιώθουμε σίγουροι και κάνουμε σοβαρά και κλασικά λάθη. « Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τρώμε και αμέσως μετά να κολυμπάμε, ή να έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, ή να απομακρυνόμαστε από τη χωροθετημένη με τις σημαδούρες θαλάσσια περιοχή και βέβαια οι γονείς πρέπει να προσέχουν συνέχεια τα παιδιά τους». Αυτά είναι μερικά από εκείνα που οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγουμε.

 

Δεκτικός ο κόσμος

Ο κόσμος που συχνάζει στις παραλίες είναι διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών στρωμάτων κ.λπ αλλά όλοι είναι δεκτικοί απέναντι στην παρουσία του ναυαγοσώστη, ακόμη κι όταν αυτός προχωρά σε συστάσεις. « Όταν είσαι ευγενικός και μεταφέρεις σωστά αυτό που πρέπει να περάσεις, τότε ο κόσμος σε ακούει και δεν αντιδρά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα» κατέληξε ο ναυαγοσώστης της Μπέλα Βίστα.

 

Η παρουσία των ναυαγοσωστών οριοθετεί και το ξεκίνημα της καλοκαιρινής σεζόν γι αυτό εκμεταλλευτείτε και την παρουσία τους και κολυμπήστε άφοβα μεν προσεκτικά δε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ