3.3.2017 12:23

Η οικονομική κρίση εντείνει την ενδοοικογενειακή βία [ΒΙΝΤΕΟ]

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ

Η βία κατά των γυναικών υπάρχει, όσο κι αν δεν θέλουμε να τη δούμε κατάματα, όσο κι αν μας έκαναν να μην ακούμε το τι γίνεται στη διπλανή μας πόρτα, να «γυρεύουμε τη δουλειά μας» όπως πολύ συχνά ακούμε να μας λένε, η βία είναι εκεί, με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Σε μια μικρή κοινωνία όπως η Χίος που όλοι σχεδόν γνωριζόμαστε μεταξύ μας είναι δύσκολο να γνωρίζουμε το τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού κι είναι ακόμη πιο δύσκολο για τις γυναίκες να κάνουν ένα βήμα  και να απεγκλωβιστούν από μια βίαιη σχέση.

Ειδικά οι γυναίκες έχουν πλέον ένα αποκούμπι, έχουν κάπου να στραφούν για να πάρουν επιστημονική βοήθεια, στήριξη κουράγιο και συμπαράσταση. Χρειάζεται μόνο να κάνουν ένα βήμα. Να σηκώσουν το τηλέφωνο και να απευθυνθούν στο Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης καλώντας 2271350040 ή στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Αυτό το τηλεφώνημα στο Κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων στον Δήμο Χίου, είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα,  να αλλάξει η ζωή τους, φτάνει αυτές να το θέλουν.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στο πρώην δημαρχείο Καμποχώρων και είναι μια από τις 61 δομές που αναπτύσσεις η γενική γραμματεία Ισότητας των φύλων σε όλη τη χώρα. 

Σχετικά με τη δράση του, που τελευταία έχει διευρυνθεί παρέχοντας υπηρεσίες γενικά σε γυναίκες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για τον τρόπο λειτουργίας και τις υπηρεσίες του μίλησαν στον «π» , η Καλλιόπη Κουρίδου, ψυχολόγος, η ΚορίναΚαντεράκη,νομικός και η Μαρία Μονιώδη Κοινωνιολόγος.

Για ποιο λόγο μια γυναίκα σήμερα να έρθει να επισκεφθεί το κέντρο;

Λειτουργούμε εδώ και τρία χρόνια, οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι ψυχολογική υποστήριξη, βοηθάμε τις γυναίκες να ενδυναμωθούν, να πατήσουν στα πόδια τους, να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους, κοινωνική στήριξη, που έχει να κάνει με την πληροφόρηση, με τα δικαιώματα που έχουν τα επιδόματα που δικαιούνται να τους βοηθήσει η κοινωνική λειτουργός να βγάλουν βιβλιάριο απορίας, να τις συνοδεύσει σε υπηρεσίες, να κάνει διασύνδεση με φορείς όπου μπορούν να λάβουν τρόφιμα, ρούχα. Επίσης παρέχουμε εργασιακή συμβουλευτική και νομική συμβουλευτική.

Απευθυνόμαστε σε ενήλικες γυναίκες που μπορεί να έχουν υποστεί βία κάθε μορφής, σωματική, ψυχολογική., λεκτική βία, οικονομική βία, βιασμός, απόπειρα βιασμού τράφικινγκ, Η ομάδα στόχος μας πλέον είναι πιο διευρυμένη  δεν δεχόμαστε αποκλειστικά πλέον γυναίκες θύματα βίας αλλά γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, (ΑμεΑ, πρόσφυγες,  μετανάστες, και άνεργες).

Είμαστε σε μια εποχή που η γυναίκα θεωρείται και απελευθερωμένη και ανεξάρτητηκαι με χίλιους δυο ρόλους. Πόσο συμβατό είναι όλο αυτό που περιγράφετε με την εικόνα που έχουμε για τη σύγχρονη γυναίκα;

Ναι μεν η γυναίκα έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα στο πέρασμα των αιώνων σε σχέση με την ανεξαρτησία της αλλά ακόμη υπάρχουν πολλά θέματα σε οικογένειες, ακόμη υπάρχει ο σεξισμός, τα στερεότυπα.

Το ποιο συνηθισμένο πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε συχνότερα ποιο είναι;

Οι γυναίκες που έρχονται σε μας αυτό που αντιμετωπίζουν είναι να τις υποβιβάζουν, να τις θεωρούν κατώτερα όντα, να τις χειρίζονται να τις ελέγχουν να τους ασκούν εξουσία και οι γυναίκες με τη σειρά τους όντως να έχουν μπει στο «τρυπάκι» αυτό και  να θεωρούν τον εαυτό τους ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας

Τι κάνετε από τη στιγμή που έρθει εδώ μια γυναίκα και μετά

Κατ αρχήν το πρώτο βήμα είναι να πάρει πρώτα η γυναίκα τηλέφωνο. Θα πρέπει να πάρει η ίδια, είναι σημαντικό γιατί είναι το πρώτο βήμα και δείχνει ότι παίρνει την ευθύνη να αλλάξει κάτι στη ζωή της κι αυτό πρέπει να το κάνει μόνη της. Παίρνειτηλέφωνο, μπορεί να δώσει όνομα ή και ψευδώνυμο αν της είναι δύσκολο, παίρνουμε κάποια πρώτα στοιχεία γι αυτές και στη συνέχεια κάνουμε το κοινωνικό ιστορικό που το παίρνει η κοινωνική λειτουργός και παίρνουμε περισσότερα στοιχεία για την ίδια. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε το πρόβλημα της, για ποιο λόγο έχει έρθει και τι ζητάει. Ανάλογα με το τι ζητάει, το κέντρο θα τις παρέχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Στο κέντρο πλέον μια νέα υπηρεσία είναι η νομική συμβουλευτική.  Τι ακριβώς παρέχεται μές από αυτή την υπηρεσία στις γυναίκες;

Η υπηρεσία είναι νομικήσυμβουλευτική και πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών. Ενημερώνουμε τις γυναίκες που είναιθύματά βίας, για ζητήματα όπως τα ασφαλιστικά μέτρα, μήνυση, διαζύγιο,  επιμέλεια των παιδιών διατροφή κ.λπ Αν το ζητήσει η συμβουλευόμενηπαρέχεται υπηρεσία συνοδείας προς το δικαστήριο , την αστυνομία και την εισαγγελία. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουν οι γυναίκες τα δικαιώματα τους να ενδυναμωθούν  και να μπορούν να αντιμετωπίσουν όσα προβλήματα έχουν.

Πόσο δύσκολο είναι για μια ευάλωτη γυναίκα να βρεθεί αντιμέτωπη με όλο αυτό το νομικό σύστημα. Υπάρχουν πισωγυρίσματα;

Τα πισωγυρίσματα είναι στο παιχνίδι.  Συμβαίνει πολύ συχνά είναι πολύ μικρό το ποσοστό των γυναικών που φεύγει από τη βίαιη σχέση. Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μείνουν Κι ακόμη κι αυτές που φεύγουν έχουν κάνει πολλά πισωγυρίσματα πριν φύγουν από τη βίαιη σχέση.

Βοηθά ο νόμος;

Ο νόμος προβλέπει ρυθμίσεις για όλες τις περιπτώσεις και είναι και  αποτελεσματικός αρκεί να πάρει η γυναίκα, την απαραίτητα πληροφόρηση και την απόφαση να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Μάλιστα πλέον οι γυναίκες που είναι οικονομικά ασθενείς, μπορούν να αιτηθούν την παροχή δωρεάν δικηγόρου και αυτό ειδικά στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό.

Είναι πολύ σημαντική η οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας ειδικά όταν έχει να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις κι όταν πρέπει να σταθεί στα πόδια της μόνη. Υπάρχει άλλη μια καινούργια υπηρεσία στο Κέντρο συμβουλευτικής γυναικών που αφορά στην εργασιακή υποστήριξη. Τι ακριβώς κάνετε;

Έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2016 η εργασιακή συμβουλευτική στις υπηρεσίες του κέντρου. Δεν είναι, «παίρνω την γυναίκα την πάω στον εργοδότη και βρίσκειδουλειά». Σε πρώτη φάση πρέπει η γυναίκα να εντοπίσει τα δυνατά τηςσημεία, να γνωρίσει τον εαυτό της και να αξιοποιήσει τα αντικειμενικά της προσόντα.

Σε δεύτερο χρόνο να γνωρίσουν τις απαιτήσεις της αγοράς και ποια τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο κάθε υπάλληλος και να κάνουν το βήμα από μόνες τους στην αναζήτηση της εργασίας. Κι επειδή ζούμε σε περίοδο διαβίου μάθησης θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι συνεχώς πρέπει να ανανεώνουν τις γνώσεις τους και να εξελίσσονται.

Πέρα από την ατομική συμβουλευτική γίνονται και εργαστήρια. Έχουμε κάνει δυο εργαστήρια που αφορούν στη γνώση του εαυτού, τεχνικές αναζήτησης εργασίας,σύνταξη βιογραφικού και προετοιμασία για συνέντευξη.

Πλέον από τις γυναίκες που έχουν επισκεφθεί το κέντρο ένα μεγάλοποσοστό είναι μόνο  άνεργες αλλά αξιολογώντας και την εργασιακή συμβουλευτική βλέπουμε ότι υπάρχει και αποτελεσματικότητα, έχουν σταθεί στα πόδια τους και κάποιες έχουν βρει και εργασία. Το προσεχές διάστημα θα γίνει εργαστήριο εργασιακής συμβουλευτικής, όσες ενδιαφέρονται μπορούν να προεγγραφούν καλώντας το τηλέφωνο του κέντρου.

Κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει εντείνει το πρόβλημα;

Προϋπήρχαν τα κρούσματα βίας, δεν τα ξέραμε αλλά υπήρχαν. Δεν έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά έχουν γίνει πιο σκληρά είναι πιο σκληρή η βία. Η οικονομική κρίσης έχει επηρεάσειόλους μας αλλά δεν είναι γεννουσιουργός αιτία.

 

Αλήθειες και μύθοι

Η ενδοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών γενικότερα προϋπήρχε στην τοπική μας κοινωνία. Δεν έχει να κάνει όπως ανέφεραν οι ειδικοί επί του θέματος με την οικονομική κρίση απλά η οικονομική κρίση είναι μια από τις αιτίες που την εντείνουν.

Επίσης τα στοιχεία καταρρίπτουν και τον μύθο ότι τα κρούσματα βίας αφορούν κυρίως αλλοδαπούς ή ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Οι παρακάτω πίνακες είναι ενδεικτικοί:

ΠΡΟΦΙΛ ΘΥΜΑΤΟΣ

Ηλικία θύματος:25-45

Εθνικότητα: Ελληνική

Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμες με ανήλικα τέκνα

Εκπαίδευση:  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Εργασιακή κατάσταση: άνεργες

ΠΡΟΦΙΛ ΘΥΤΗ

40-60 ετών

Εθνικότητα: Ελληνική

Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμοι

Εργασιακή κατάσταση: εργαζόμενοι

Εκπαίδευση:  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Χωρίς εξαρτήσεις

Ενδοοικογενειακή βία και παιδιά

Σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά έχει η ενδοοικογενειακή βία καθώς, ακόμη και αν δεν τη βιώνουν άμεσα, δέχονται έμμεσα τις επιδράσεις τέτοιων περιστατικών μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Όπως προκύπτει από την επιστημονική ψυχολογική έρευνα, το φαινόμενο αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που «κληροδοτείται» στις επόμενες γενιές, καθώς στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν, τα παιδιά αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τα οποία αναπαράγουν στην υπόλοιπη ζωή τους, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Πολλές φορέςτα παιδιά λειτουργούν ως βαρίδι για τη γυναίκα που επιδιώκει την έξοδο της από τη βίαιη σχέση άλλες πάλι είναι και η κινητήριος δύναμη της γυναίκας ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τα παιδιά της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ