6.2.2016 11:31

Η Χίος στο δίκτυο πόλεων της Unesco [BINTEO]

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ

Σε σύσκεψη του παγκόσμιου δικτύου «Πόλεων που μαθαίνουν» της UNESCO,  στο Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την  UNESCO, σε περιορισμένο αριθμό πόλεων.

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Χίο αποτέλεσε το γεγονός ανακήρυξης της Νέας Μονής (έτος 1990), σε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η ένταξη της καλλιέργειας της μαστίχας στον σχετικό κατάλογο της UNESCO, ως στοιχείου της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Στην πρώτη αυτή ενημερωτική συνάντηση, περιγράφηκε ο τρόπος της δικτύωσης των πόλεων, με στόχο την επίλυση κοινωνικών ζητημάτων, μέσα από την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση, αλλά, κυρίως, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις συμμετέχουσες πόλεις, μέσα από την εξωστρέφεια.

Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες προκύπτουν από:

  • Τη διασύνδεση με πανεπιστήμια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, επιστημονικών δράσεων
  • Την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας, μέσω της αξιοποίησης και ενσωμάτωσης των ευπαθών ομάδων
  • Τη στήριξη, προβολή και ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου και της πολιτιστικής βιομηχανίας
  • Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα του δημιουργικού τουρισμού
  • Την αξιοποίηση συνεργειών και χορηγιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκε η «καλή πρακτική» της πόλης της Λάρισας, που συμμετείχε στο πρόγραμμα, ενώ, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη διάθεσή του να συμβάλει, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ