12.11.2015 11:55

Η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα για Τουρκία - Δεν δίνουν ανταλλάγματα για προσφυγικό

Πολλές κράτη-μέλη δηλώνουν πρόθυμα να δώσουν «λευκή επιταγή» στον Ερντογάν προκαλώντας την οργή των αφρικανικών χωρών

Οριστικό τέλος στις όποιες, χαμηλές, προσδοκίες καλλιέργησε η ελληνική κυβέρνηση θέτει και ουσιαστικά η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αφρικανικών κρατών που διεξάγεται για δεύτερη ημέρα στην πρωτεύουσα της Μάλτας, καθώς τα «ανταλλάγματα» που ήλπιζε να λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σκοντάφτουν για ακόμα μια φορά στην πραγματικότητα. 

Στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής στη Βαλέτα στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλες τις χώρες της Ε.Ε και τις αφρικανικές χώρες και περισσότερα από 90 νομικά πρόσωπα, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις ενέργειές τους και για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Τα περισσότερα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν στην ανάγκη καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, προσπαθώντας να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική πλευρά να δεχθεί μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, ακόμα και μια «λευκή επιταγή» στον Ερντογάν την οποία είναι πρόθυμες να δώσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί πιθανότητας χαλάρωσης των όρων του τρίτου μνημονίου, είτε περί ελάφρυνσης του χρέους λόγω της θέσης της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, αποδεικνύονται πομφόλυγες, καθώς η χώρα μας, λόγω της αυξημένης εποπτείας στην οποία βρίσκεται στο πλαίσιο του παράγωγου Δικαίου της Ε.Ε. δεν μπορεί να ελπίζει σε καμία ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όλα για όλα από την Ε.Ε. για μία άμεση λύση 

Αντιμέτωπες με τον πανικό που προκαλεί στην κοινή γνώμη των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών η προσφυγική κρίση, αλλά κατανοώντας παράλληλα την ανάγκη διευκόλυνσης της νόμιμης μετανάστευσης σε μία γηράσκουσα ήπειρο, όπως η Ευρώπη, οι «28» προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή, μοιράζοντας προς το παρόν, σε όλες τις πλευρές, υποσχέσεις. Η «λευκή επιταγή» που προσφέρει  η Ε.Ε. στην Τουρκία, προκαλεί αντιδράσεις και σε πολλές αφρικανικές χώρες που ζητούν μεγαλύτερα ανταλλάγματα από την Ε.Ε.

Οι υποσχέσεις διεύρυνσης, ανοίγματος κεφαλαίων, τεράστιας οικονομικής βοήθειας και κοινών ελέγχων με την Ελλάδα στο Αιγαίο που προσφέρει η Ε.Ε. στην Τουρκία έχει προκαλέσει οργή αρκετών αφρικανικών κρατών που χαρακτηρίζουν εξωφρενική την οικονομική στήριξη ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, όταν 55 αφρικανικές χώρες θα λάβουν στο σύνολο τους περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή αρκετές χώρες της Αφρικής εμφανίζονται απρόθυμες να συμφωνήσουν στην επανεισδοχή των πολιτών τους που εντοπίζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες αποτελούν την μοναδική πηγή συναλλάγματος για τις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες της Αφρικής.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να υπογράψει συμφωνίες με τα περισσότερα αφρικανικά κράτη για την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών, προς το παρόν το έχει καταφέρει μόνο με το Πράσινο Ακρωτήριο, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση χορήγησης βίζα σε φοιτητές και εποχικούς εργάτες από την Αφρική.

Τι λέει η ελληνική πλευρά

Η Ελλάδα συμφωνεί με τη θέση πως θα πρέπει να αναδειχτεί ότι υπάρχει πύλη μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη, όχι μόνο από την Αφρική, αλλά και από την Τουρκία 

Τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μάλτας για την άτυπη Σύνοτο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δίνει έμφαση στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα. Επ' αυτού ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να θέσει την ατζέντα της ΕΕ, να ακούσει τι έχει να πει η τουρκική πλευρά και τι ζητάει και κατόπιν η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προφυγικών ροών. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει τις τουρκικές θέσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κεντρικές θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να γίνεται στην Τουρκία η ταυτοποίηση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου, και αφετέρου να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Tις θέσεις αυτές έχει ήδη διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα αυτό θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα. Aπό τη δική της πλευρά η Τουρκία έχει διατυπώσει τις ακόλουθες θέσεις: χαλάρωση της βίζα, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χρηματοδότηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εκκίνηση μιας διαδικασίας συνόδων ΕΕ-Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση που ζητείται είναι της τάξης των 3 δισ., ενώ το Ταμείο που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο της Βαλέτας για την αντιμετώπιση οικονομικών και άλλων προβλημάτων που οδηγούν τους ανθρώπους να φεύγουν από τις αφρικανικές χώρες, έχουν ως αρχικό ποσό μόλις 1,81 δισ. ευρώ.

Στην τοποθέτησή του στην Σύνοδο των ηγετών που συνεχίζεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τη βασική θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων, ότι δέχεται την πίεση από τις προσφυγικές ροές και δίνει αγώνα για την διαχείρισή τους στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και των αξιών.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας», τόνισε κατά την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός. 

 

Αναφερόμενος στη μεγάλη ευθύνη όλων στην αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Ας μην ξεχνάμε όμως να εστιάσουμε, οχι μόνο στο ‘από πού' έρχονται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά στο ‘γιατί' φεύγουν απο τα σπίτια και τις χώρες τους». «Φεύγουν», τόνισε, «εξ αιτίας των εμφυλίων πολέμων, των περιφερειακών συγκρούσεων, εξ αιτίας της φτώχειας και των τεράστιων ανισοτήτων, εξ αιτίας της λεηλασίας των πόρων που υφίστανται οι χώρες προέλευσης».

«Είναι υποκρισία να παριστάνουμε τους ξαφνιασμένους για αυτές τις ροές», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα. Και δεν θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος».

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα οι άνθρωποι φεύγουν για να αντιμετωπίσουν το έλλειμμα ασφάλειας, δουλειάς, αξιοπρέπειας και πως αύριο με την κλιματική αλλαγή, θα φεύγουν επειδή δεν έχουν να πιουν νερό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σκοπός μας πρέπει να είναι μια προηγμένη σχέση ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων, των περιορισμών και των προτεραιοτήτων κάθε μιας». Όπως είπε, αυτή η σχέση πρέπει:

 

1) Να αναβαθμίζει την αναπτυξιακή συνεργασία, για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της υπανάπτυξης.

 

2) Να ενισχύει τις διεθνείς και περιφερειακές διπλωματικές πρωτοβουλίες για διαχείριση κρίσεων και επίτευξη ειρήνης.

 

3) Να καταπολεμά τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

 

4) Να διασφαλίζει προϋποθέσεις για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα.

 

Στη Σύνοδο για τη Μετανάστευση, που γίνεται με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ και σειρά αφρικανικών χωρών, η βασική αντίθεση είναι μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεξαγωγή της Συνόδου ήταν επιδίωξη της Ιταλίας ώστε να καταστήσει το μεταναστευτικό ζήτημα ως πρόβλημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Η Ελλάδα επιδιώκει να καταστήσει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ως πρόβλημα που αφορά την ΕΕ, αλλά και τη Μεσόγειο στο σύνολό της, και συμφωνεί με τη θέση πως θα πρέπει να αναδειχτεί ότι υπάρχει πύλη μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη, όχι μόνο από την Αφρική, αλλά και από την Τουρκία.

 

Στη Σύνοδο θα ψηφιστεί κείμενο συμπερασμάτων και ένα πρόγραμμα δράσης. Αναφορικά με το σημείο σχετικά με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελληνική θέση είναι ότι η αντιμετώπιση δεν πρέπει να περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης.

πηγη: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ