16.1.2015 13:50

Εξώδικα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να επιβάλουν τη νομιμότητα

- ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ

Στην άμεση λήψη νομικών ενεργειών προχωρά το Επιμελητήριο Χίου προκειμένου να αναχαιτίσει τον ολοένα διογκούμενο αθέμιτο ανταγωνισμό και το παρεμπόριο, με ομόφωνη τη διαπίστωση των μελών του κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι κανένας εποπτικός φορέας δεν κάνει σωστά και επαρκώς τη δουλειά του.

Τα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι πολλά και καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας του νησιού. «Δεν πάει παραπέρα η κατάσταση. Η αισχροκέρδεια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός στις τιμές, το παρεμπόριο, η ασυδοσία και η παρανομία τείνει να πνίξει τον υγιή επιχειρηματικό κόσμο που εργάζεται και πληρώνει καθημερινά τις υποχρεώσεις του έναντι του κράτους. Εκατομμύρια από βεβαιωμένες παραβάσεις παραμένουν ανείσπρακτα, παράνομοι επαγγελματίες δουλεύουν παντού, οι αρμόδιες επιτροπές και οι φορείς κοιμούνται και στο μεσοδιάστημα όλος ο νόμιμος επιχειρηματικός και επαγγελματικός ιστός του νησιού πληρώνει με αίμα εισφορές και Εφορία. Αυτό θα σταματήσει. Είτε θέλουν, είτε όχι», τόνισε σε χαρακτηριστικό τόνο για τις προθέσεις του Επιμελητηρίου ο πρόεδρος του Γ. Γεωργούλης.

Τα ανείσπρακτα ενοίκια

Στο τραπέζι έπεσαν και οι περιπτώσεις των οφειλετών του Δήμου. «Δεν φτάνει που τα ενοίκια του Δήμου ή του Νοσοκομείου είναι μισά και μισοκοπημένα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς, δεν τα πληρώνουν κιόλας. Μπορεί να έχει την ίδια ευελιξία ένα κατάστημα που πληρώνει 2.000 ευρώ ενοίκιο με εκείνο που έχει 150 ευρώ και δεν τα πληρώνει κιόλας; Ο Δήμος πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτές τις πρακτικές. Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να ποιεί τη νήσσαν . Να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα και να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει για να αποδείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται η κοινωνία και η αγορά να λειτουργεί κάτω από τους κανόνες του κράτους», υποστήριξε ο Γ. Γεωργούλης.

Φουλ επίθεση

Στα πλαίσια αυτά ακούστηκαν διάφορες προτάσεις. Ο Β. Παππάς στην τοποθέτησή του έθεσε το ζήτημα και από την πολιτική του διάσταση, αναφέροντας ότι οι καπιταλιστικές συνθήκες της οικονομίας και οι φιλελεύθερες πολιτικές έδωσαν πολλά δικαιώματα για μεγάλες ανισότητες στην αγορά. «Η κρίση και τα προβλήματα έχουν φέρει πολλούς σε αδιέξοδο και επομένως και στην παρανομία», υποστήριξε. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα.

Το μέλος του Δ.Σ. Ν. Κατσαράκης πρότεινε σύστημα επίθεσης και εδραίωσης των συμφερόντων των μελών του Επιμελητηρίου. «Δεν υπάρχει άλλος καιρός για κουβέντες και συζητήσεις σε τραπέζια προκειμένου να κατανοήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, των επαγγελματιών και των εμπόρων. Να εξεταστεί ποιος είναι υπεύθυνος για κάθε πρόβλημα που εντοπίζουμε, να σταλούν εξώδικα και αμέσως μετά μηνύσεις. Υπάρχουν διαδικασίες για να κινηθούμε και προβλέπονται. Το Επιμελητήριο έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μελών του και κάθε ενέργεια παράνομη πρέπει να αντιμετωπίζεται νομικά. Πρέπει όλοι να κάνουν τη δουλειά τους ή αν δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε.

Το Επιμελητήριο αποφάσισε ομόφωνα να αναλάβει δικηγόρος τη διαδικασία και να ξεκινήσει τα εξώδικα και τις μηνύσεις άνευ προειδοποίησης, γεγονός που θα δείξει εάν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους και πώς.

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

-          Παραπλανητική διαφήμιση

-          Αντιποίηση επαγγέλματος (π.χ. μη πιστοποιημένες εγκαταστάσεις)

-          Παρεμπόριο

-          Εισαγωγή λαθραίων προϊόντων

-          Παροχή υπηρεσιών από μη επαγγελματίες (π.χ. κατασκευαστικός κλάδος, καταλύματα)

-          Προνομιακή αντιμετώπιση (π.χ. ενοικιαστές δημόσιας ακίνητης περιουσίας με προνομιακά μισθώματα- ελαστικότητα στην είσπραξή τους)

-          Ανοχή στη λειτουργία επιχειρήσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αδειοδότηση (π.χ. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδεια)

-          Ανοχή στο φαινόμενο της άγρας πελατών και των κατευθυνόμενων αγορών (π.χ. Τούρκοι επισκέπτες).

-          Αισχροκέρδια

 

ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

1. Δημόσια έργα

Η σπίθα που προκάλεσε η συζήτηση παρέμεινε αναμμένη σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Δεκάδες παραδείγματα υπογράμμισαν την παντελή απουσία ελέγχων στο νησί. Ούτε ο Δήμος, υποστηρίχθηκε στη συνεδρίαση, ούτε η Περιφέρεια, ούτε και οι αρμόδιες Διευθύνσεις, αν και έχουν όργανα και επιτροπές, δεν τις κινητοποιούν. «Από το 1990 τουλάχιστον τα δημόσια έργα τα εκτελεί μια συγκεκριμένη μερίδα εταιριών και εργολάβων. Ο ένας με την άδεια και την ανοχή του άλλου συγκεντρώνουν την πίτα απορρίπτοντας μεθοδικά όλους τους άλλους. Αυτή η κατάσταση, αντί να προβληματίζει Δήμο και Περιφέρεια, δεν τους προκαλεί καμία απορία. Από τότε που σταμάτησαν οι παλιοί δήμοι τη λειτουργία τους όλα σχεδόν τα δημόσια έργα που έχουν εκτελεστεί έχουν τεράστιες φθορές. Οι υπηρεσίες και οι μηχανισμοί παραμένουν σε χειμέρια νάρκη», τόνισε ο Αντ. Παντελόγλου.

2. Τουρισμός

Ο Δημ. Κιτριλάκης πήρε τη σκυτάλη για να αναφερθεί σε παραδείγματα στον τουρισμό. «Από τα περίπου 160 μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων το 20% διέκοψε τη λειτουργία του, είτε για λόγους οικονομικούς, είτε για γραφειοκρατικά κωλύματα που δεν ξεπεράστηκαν. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε πάρα πολλές περιπτώσεις  επαγγελματιών, που, παρά τη διακοπή λειτουργίας τους, συνεχίζουν να παρέχουν παράνομα υπηρεσίες. Και όχι μόνο αυτό. Τα παράνομα καταλύματα τους τα διαφημίζουν σε ιστοσελίδες και μάλιστα με σχόλια αναγνωστών! Αυτό δε συμβαίνει σε καμία ευνομούμενη πολιτεία. Είναι απαράδεκτο ο ΕΟΤ ή το Υπουργείο Τουρισμού και οι τοπικοί μηχανισμοί να μη μπορούν να τους εντοπίσουν για να σταματήσει το πρόβλημα».

3. Έμποροι – Επαγγελματίες

Εδώ τα παραδείγματα ξεφεύγουν από κάθε αίσθηση λογικής. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ψαροντουφεκάδες ψαρεύουν και πουλούν τα ψάρια τους. Γνωρίζω τουλάχιστον δυο περιπτώσεις παράνομων χασάπικων σε αυλές. Πριν λίγο καιρό τσοπάνης ήρθε και μου κατήγγειλε άλλο τσοπάνη για παράνομες πωλήσεις και λίγο μετά ο ίδιος αγόρασε αλυσοπρίονο από πλανόδιο... Τι να λέμε...», τόνισε ο Ζαχ. Μαϊστράλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κ. Ψυχής αναφέρθηκε στις παράνομες αποστάξεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί, ενώ ο Μ. Γεωργούλης υποστήριξε ότι μείζον ζήτημα είναι και ο τρόπος με τον οποίο εκτελωνίζονται τα προϊόντα που αγοράζουν έμποροι από την Τουρκία, με το θέμα να είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο δείχνει. Δεκάδες παραδείγματα υπήρξαν όμως και για παράνομους ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κομμώτριες και άλλα επαγγέλματα που λειτουργούν χωρίς άδειες και χωρίς να αποδίδουν τα προβλεπόμενα στο κράτος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ