29.4.2021 15:40

Εστίαση χωρίς μουσική: Αυτή είναι η εξήγηση

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, να μην υπάρχει μουσική στα εστιατόρια και στα καφέ, που ανοίγουν την Δευτέρα του Πάσχα.

Στα social media υπήρχαν πολλά ερωτήματα αλλά και ειρωνικές αντιδράσεις για την επιλογή αυτού του μέτρου, το οποίο ωστόσο έχει επιδημιολογική εξήγηση.

Η δυνατή μουσική αναγκάζει τους θαμώνες να μιλάμε δυνατά και κοντά στον άλλον, άρα περισσότερα και μεγαλύτερα σταγονίδια αιωρούνται στον αέριο και είναι βέβαιο ότι θα φτάσουν στον διπλανό. Στην εστίαση, είναι λογικό, δεν θα φοράνε μάσκες οι πολίτες που απολαμβάνουν το φαγητό ή το ποτό τους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Open εξήγησε ότι η Επιτροπή  προχώρησε σε αυτή την εισήγηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σταγονίδια που μεταδίδουν τον ιό, σε περιπτώσεις που κάποιος αναγκάζεται να μιλήσει πιο δυνατά ή να πλησιάσει τον διπλανό του για να ακουστεί.

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Αυτός είναι ο λόγος, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο δεν θα καταβάλλεται η έξτρα προσπάθεια που χρειάζεται για να μιλήσει κάποιος σε έναν χώρο με δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».

«Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι ασφαλής», συμπλήρωσε. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας: «Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια εύθραυστη πορεία βελτίωσης, σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας»

Ανοιχτή εστίαση

Η εστίαση ανοίγει την Δευτέρα (3/5), μόνο σε υπαίθριους χώρους και μόνο για καθήμενους. Για τη μετακίνηση σε καταστήματα εστίασης και καφέ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033. 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 23:00, ενώ τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45.

Πηγή: Καθημερινή

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ