11.1.2021 11:19

Ερχόμαστε εκεί που είσαι!

Γνωρίστε το έργο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου (Κ.Μ.Ψ.Υ.) ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007 αποτελώντας το δεύτερο παιδί της οικογένειας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου (Κ.Π.Ε), και την πρώτη του ενεργό συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρόγραμμα αποασυλοποίησης του «Ψυχαργώς». Εδώ και 14 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της στους κατοίκους του Τομέα της δηλαδή στα νησιά Χίος, Οινούσσες και Ψαρά. Αποτελείται από ψυχιατρικό τμήμα παιδιών και ενηλίκων καλύπτοντας όλο το εύρος των ηλικιών. Η διεπιστημονική της ομάδα απαρτίζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες πολλαπλών ειδικοτήτων που εργάζονται κάτω από το πνεύμα της Κοινοτικής Ψυχιατρικής και της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι ψυχιατρική, παιδοψυχιατρική, ψυχολογική και λογοθεραπευτική αξιολόγηση και παρακολούθηση, ψυχολογική υποστήριξη, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, υπηρεσίες παρακολούθησης φαρμακευτικής αγωγής και φυσικά δράσεις αγωγής στην κοινότητα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας με ημερίδες, ομιλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια, αρθρογραφία κ.ά.

Η ΚΜΨΥ Χίου είναι από τις πιο ενεργές στην Ελλάδα, με συνεχή δράση, συμμετοχή σε πανελλήνια συνέδρια, ερευνητική δραστηριότητα - σε τοπικό κυρίως επίπεδο – πάντα παρούσα στα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που αναδύονται εντός του νομού (προσφυγικό-μεταναστευτικό, παραβατικές ομάδες κ.λ.π.).

Απ΄ αρχής της λειτουργίας της, με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων ολόκληρου του Νομού της Χίου, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται, δημιούργησε πυρήνες κλινικής δράσης για όλες τις περιοχές των πρώην δημοτικών ενοτήτων του νησιού, τα κλιμάκια. Δημιουργήθηκαν λοιπόν κλιμάκια Οινουσσών, Ψαρών, Βολισσού, Καρδαμύλων, Καλλιμασιάς, Πυργίου, Αγίου Γεωργίου Συκούση, τα οποία διαμόρφωσαν τον τρόπο και την συνέχιση της λειτουργίας τους σε σχέση με τις αναδυόμενες ανάγκες.

Οι υπηρεσίες της παρέχονται είτε στα κατά τόπους αγροτικά, περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας, ή δημαρχεία των κλιμακίων, είτε στα κεντρικά γραφεία του Κ.Π.Ε, είτε με κατ΄οίκον επισκέψεις όπου είναι απαραίτητο. Η δράση της μονάδας επεκτείνεται και σε μεμονωμένα χωριά, όπου οι θεραπευτές της όλα αυτά τα χρόνια μετακινούνται για να δώσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σε όλους του κατοίκους απομακρυσμένους και μη. Δεν υπάρχουν πολλά μέρη των νησιών που δεν έχει χρειαστεί να μετακινηθεί….. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια χωριά και περιοχές: Βροντάδος, Καρυές, Μέγα Λιμνιώνας, Πυργί, Καλαμωτή, Μεστά, Ολύμποι, Λιθί, Αρμόλια, Βέσσα, Βαβύλοι, Καλλιμασιά, Νένητα, Θολόποτάμι, Καταρράκτης, Παγίδα, Μέσα και Έξω Διδύμα, Κοινή, Φλάτσια, Θυμιανά, Άγιος Γεώργιος, Βερβεράτο, Χαλκειός, Δαφνώνας, Βασιλειώνικο, Βολισσός, Πιραμά, Παρπαριά, Κουρούνια, Ποταμιά, Πισπιλούντα, Σπαρτούντα, Καρδάμυλα, Λαγκάδα, Αγρελωπό, Βλυχάδα, Βίκυ, Αμάδες, Καμπιά, Συκιάδα, Οινούσσες, Ψαρά…..

Υπολογίζεται ότι η ΚΜΨΥ ετησίως παρέχει τις υπηρεσίες της σε 850 άτομα και κατά μέσο όρο διανύει 5.600 χιλιόμετρα και 396 ναυτικά μίλια!!!

Παραμένοντας πιστή στις αρχές της που ζητούν απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε όλους συνεχίζει το ταξίδι της όπως το είχε υποσχεθεί από την αρχή στο logo της: "Ερχόμαστε εκεί που είσαι".

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ