4.9.2018 13:17

Επιστροφή στις δέσμες με πειραματισμούς

πηγή: kathimerini.gr

Η εξαγγελία για κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων κατέληξε σε... διπλές εξετάσεις (ενδοσχολικές και Πανελλαδικές) για τα ίδια μαθήματα και με διαφορετικά θέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά χειρός του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, επαναφέρει το σύστημα των δεσμών που ίσχυσε επί ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε ευθεία αμφισβήτηση το κεκτημένο της μεταπολίτευσης, δηλαδή το αδιάβλητο των εξετάσεων. Η πρόταση που παρουσιάστηκε χθες προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις. Ενδεικτικά, δεν αποκλείεται να εισαχθούν μαθητές σε ΑΕΙ με βαθμό λίγο πάνω από 9,5 και άλλοι, με υψηλότερο βαθμό, να μείνουν εκτός. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει γονείς στα δικαστήρια για ανατροπή του μέτρου. Επικρίσεις προκαλεί η κατάργηση των Λατινικών και ο περιορισμός των Μαθηματικών, ενώ ο κ. Γαβρόγλου χθες ενοχλήθηκε όταν του επισημάνθηκε ότι, παρόλο που η Γ΄ Λυκείου μετατρέπεται «σε προπαρασκευαστική τάξη για τα ΑΕΙ», όπως δήλωσε ο ίδιος, το μόνο μάθημα γενικής παιδείας που διατηρείται στη Γ΄ Λυκείου είναι τα Θρησκευτικά. «Διαφωνούμε η Γ΄ Λυκείου να μετατραπεί σε προπαρασκευαστικό έτος. Διαφωνούμε με το γεγονός ότι το απολυτήριο προσμετράται στον βαθμό εισαγωγής σε ΑΕΙ. Οι καθηγητές θα υποστούν πιέσεις από τους γονείς για βαθμούς και δεν εξασφαλίζεται το αδιάβλητο. Πρόκειται για πρόταση που έχει στόχο την εξοικονόμηση του ανθρώπινου εκπαιδευτικού προσωπικού», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. Η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει για το θέμα σήμερα, όπως η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ), που επίσης απορρίπτουν το σχέδιο.

Ο βασικός κορμός

Ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε μία πρόταση-συμπίλημα των πορισμάτων του ΙΕΠ και του Εθνικού Διαλόγου, με στόχο να προσφέρει, ενόψει ΔΕΘ, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μία ρητορική περί ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, αλλά και να διαχειριστεί το πλεονάζον προσωπικό στα λύκεια για μικροπολιτικούς λόγους. Ο βασικός της κορμός προσομοιάζει με το μακροβιότερο εξεταστικό σύστημα μεταπολιτευτικά, των δεσμών. Οι δέσμες καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ το 1983 και εφαρμόστηκαν έως και το 1999. Τότε οι μαθητές εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα για τις σχολές ενός και μόνο επιστημονικού πεδίου. Το σύστημα, προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, δηλαδή για τους μαθητές οι οποίοι τώρα θα αρχίσουν τη Β΄ Λυκείου. Ωστόσο, οι νεωτερισμοί που προσέθεσε η ομάδα Γαβρόγλου για να φρεσκάρει τις δέσμες είναι έωλοι στην κριτική. Ενδεικτικά:

• Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στο τέλος της Γ΄ Λυκείου δύο φορές, μία για το απολυτήριο και μία για τις εισαγωγικές στα ΑΕΙ· προφανώς άχρηστο μέτρο, που θα προκαλέσει άγχος και έξοδα σε υποψηφίους και γονείς.

• Τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων θα επιλέγονται από καθηγητές του δήμου ή του νομού. Θα συγκεντρώνονται σε ένα γραφείο, θα προτείνουν θέματα και θα γίνεται κλήρωση. Ο κίνδυνος διαρροής είναι υπαρκτός. Ο κ. Γαβρόγλου, ερωτηθείς σχετικά, πρότεινε «να εμπιστευθούμε τους καθηγητές».

• Ο βαθμός του καθηγητή θα μετράει στο απολυτήριο του υποψηφίου και άρα στην εισαγωγή. Αυτό θα προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις των γονιών για 20άρια.

• Στο τέλος της Β΄ Λυκείου οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν 10 τμήματα από πληθώρα τμημάτων κάθε πεδίου, για να εισαχθούν. «Η συμπλήρωση της δήλωσης προτίμησης θα αποτελεί την κατάληξη προγράμματος συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού, στη Β΄ Λυκείου», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, χωρίς να εξηγήσει με ποια εφόδια οι εκπαιδευτικοί θα διδάξουν το πρόγραμμα που επί χρόνια είναι ανύπαρκτο. Ετσι, το έργο αναμένεται να το αναλάβουν τα φροντιστήρια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ