27.11.2013 10:41

Επίκεντρο του τούρκικου τουριστικού ενδιαφέροντος

ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΖΟΝ ΜΟΝΟ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 4.521 ΒΙΖΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Είναι πασιφανές ότι η Χίος για πρώτη φορά δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τουρισμό με την πλάτη στον τοίχο, όπως διαχρονικά συνέβαινε. Έγκαιρα και ομολογουμένως με ετοιμότητα υποδέχθηκε τα πρώτα κύματα επισκεπτών από την Τουρκία, τα οποία και κατάφερε να διατηρήσει παρά τον ανταγωνισμό από άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτό συνέβαλαν πολλά. Δεν ήταν μόνο η οργανωμένη (για πρώτη φορά) διαφημιστική προβολή του νησιού στην Τουρκία που καθ’ ολοκληρία εστίασε, ήταν και η στάση της πλειοψηφίας των παραγωγικών φορέων του νησιού που είδαν στα χρήματα από την Τουρκία την οικονομική (προσωρινή) επιβίωσή τους. Και από αυτή ακριβώς την οπτική πετύχαμε.

Το μέτρο της βίζας όπως ίσχυσε και ευελπιστούμε να ισχύσει, ευνόησε το τουριστικό ρεύμα των γειτόνων που επιθυμούν να εισέλθουν όχι μόνο στο νησδί μας αλλά ευρύτερα στην Ε.Ε. όπως αποδεικνύει με την Ερώτησή του σε 4 υπουργεία ο Κ. Τριαντάφυλλος.

Ο Χιώτης βουλευτής φέρνει απτά αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της βίζας και ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητά το μέτρο να ισχύσει και το 2014, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το τουριστικό ρεύμα των Τούρκων που δείχνουν να εντάσσουν τη Χίο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους.

Η απίστευτη τουριστική άνοδος του Τσεσμέ, η τακτική και βιώσιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Χίου- Τσεσμέ, η καλή συνεργασία, οι φιλίες και οι εμπορικές συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί, δείχνουν να αποτελούν εχέγγυο μιας προσπάθειας που έχει πολλά να αποδώσει.

Μόνο οφέλη

Ο Κ. Τριαντάφυλλος φέρνει το θέμα της συνέχισης της εφαρμογής του μέτρου έκδοσης βίζας και το 2014 με ερώτησή του σε 4 υπουργεία. Πρόκειται για τα υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Δημοσίας Τάξης και Εξωτερικών από τα οποία ο Χιώτης βουλευτής ζητά να αξιολογήσουν τα στοιχεία που πρόχειρα έχουν γίνει και να αποφανθούν για το προφανές: Την συνέχιση εφαρμογής του μέτρου που πραγματικά τονώνει τις οικονομίες των νησιών.    

«Στη διάρκεια της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκαν αρκετές βελτιώσεις. Φέτος (2013), με τη μείωση του κόστους της έκδοσης visa από τα 60 στα 35 ευρώ που ίσχυε το έτος 2012, την επέκταση της ισχύος της θεώρησης εισόδου (visa) για δεκαπέντε ημέρες, με δυνατότητα επανεισόδου στην Ελλάδα, αλλά και την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των επισκεπτών στα νησιά, στα οποία εφαρμόστηκε το πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στη Χίο, ενώ το έτος 2012 εκδόθηκαν 1313 άδειες εισόδου (visa) στο νησί,  κατά το έτος 2013 εκδόθηκαν 4521.

Στα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα του πιλοτικού προγράμματος για το έτος 2013.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον Ιούλιο 2013, υπήρξε η ενημέρωση ότι ήταν σε εξέλιξη η διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης ενόψει της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτό το δεδομένο εξεταζόταν το ενδεχόμενο της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης visa, αλλά και της μονιμοποίησης της διαδικασίας έκδοσης visa στα ελληνικά νησιά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του βολιδοσκοπώντας αντιδράσεις.

Να μονιμοποιηθεί

Ο Κ. Τριαντάφυλλος ζητά να μονιμοποιηθεί το μέτρο στα πλαίσια και των πιέσεων που μπορεί να ασκήσει η ελληνική προεδρία στην  Ε.Ε.

«Στα πλαίσια της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων, είναι ανάγκη να συζητηθεί η καθιέρωση της ηλεκτρονικής visa στην Ε.Ε. και στον χώρο SHENGEN. Με αυτόν τον τρόπο θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης visa, θα καταστεί η Ε.Ε. πιο εξωστρεφής και ταυτόχρονα πιο ελκυστική και φιλική προς τους τουρίστες Τρίτων Χωρών. Σε μια τέτοια προοπτική τα οφέλη για την χώρα μας θα είναι πολλαπλά.

Εκ των ανωτέρω εκτεθέντων, καθίσταται σαφής η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών και προφανής η αναγκαιότητα για:

α. Επανάληψη του προγράμματος την επόμενη χρονιά (2014),

β. Επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος κατά τρεις επιπλέον μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2014),

γ. Επέκταση του και σε άλλα νησιά και

δ. Καθιέρωση έκδοσης visa, μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, σε μόνιμη βάση.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

  1. Ποια είναι η ελληνική πρόταση, ενόψει της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά τόσο με την ηλεκτρονική visa, όσο και με την καθιέρωση λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης visaστα νησιά του Αιγαίου;
  1. Ποιος ο σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να συνεχισθεί το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης βίζας, να διευρυνθεί ο χρόνος εφαρμογής του ή ακόμη και να μονιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός», καταλήγει στην Ερώτηση του ο βουλευτής. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ