Μετά από συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες, η Χίος φιλοξένησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, από 28 έως 30 Μαρτίου 2014, ένα σημαντικό πανευρωπαϊκό συνέδριο, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της γνωστότερης ως Europa Nostra, η οποία σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που είναι και η αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα, το 1ο διεθνές Συνέδριο «ENtopia» και τίτλο «ENtopia: Our Places in Europe».
Ο ευρωπαϊκός φορέας και κατ’ αντιστοίχηση ο ελληνικός, με το συνέδριο αυτό στοχεύουν στην προστασία, διατήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων –περιβαλλοντικών, αρχιτεκτονικών και ιστορικών– χαρακτηριστικών αστικών συγκεντρώσεων ή ευρύτερων περιοχών, με πληθυσμό μικρότερο των 15.000 κατοίκων.
Στο πνεύμα αυτό τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους και ανάμεσά τους η περιοχή των Μαστιχοχώρων προτείνονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να λάβουν τα οφέλη που συνεπάγονται αυτής της διάκρισης.
Πρόκειται για τη Σίκινο, τη Σκύρο, τη Σκόπελο και φυσικά τα Μαστιχόχωρα της Χίου και είναι περιοχές που επιλέχθηκαν με πολύ αυστηρά καθορισμένα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία σκιαγραφούνται τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, οι ευκαιρίες και οι απειλές που κάθε μία περιοχή αντιμετωπίζει, και στη συνέχεια -σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές και την τοπική κοινωνία- προγραμματίζονται οι απαιτούμενες δράσεις για να αποκτήσει κάθε περιοχή μια πιο βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Θα πρέπει πάντως να τονιστεί, ότι το νησί της Χίου, πέρα από το φυσικό κάλλος και την ιδιαιτερότητά του, έχει την τύχη να αποτελεί πατρίδα του αντιπροέδρου της Europa Nostra και ιδρυτή της Ελληνικής ΕΛΛΕΤ, του κ. Κώστα Καρρά, της προέδρου του Συμβουλίου Επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας, κας Καλλιόπης Καρούση, ενώ παράλληλα διαθέτει ένα δραστηριότατο τμήμα στο νησί υπό τον αεικίνητο Βασίλη Αγιαννιδη.
Υιοθέτηση του προγράμματος από την ΕΕ
Όπως διεξοδικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra και ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κ. Καρράς, στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», το οποίο και φιλοξενεί τις συνεδριάσεις της συνάντησης, όλα αυτά συνοψίζονται στην αναγνώριση του φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της κάθε βραβευμένης περιοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη διεθνή προβολή των βραβευμένων περιοχών.
Επιδίωξη της Europa Nostra και της Ελληνικής Εταιρείας είναι το πρόγραμμα να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συνέβη με τα ετήσια βραβεία που απονέμει η Europa Nostra μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι υποψήφιες περιοχές δέκα χωρών της Ευρώπης και συζητήθηκαν τα στάδια υλοποίησης του
προγράμματος. Πέρα από τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις ευρωπαϊκές χώρες, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το πρόγραμμα ENtopia
Στο νέο αυτό πρόγραμμα της Europa Nostra, με τον ελληνογενή τίτλο «ENtopia», πρόταση αρχικά ιρλανδική, στοχεύει σε τόπους με ιδιαίτερα φυσικά, αρχιτεκτονικά, ιστορικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και την αειφορική τους ανάπτυξη. Αποτελεί μία διεθνή προσπάθεια της Europa Nostra για να μην χαθούν περιοχές με ιστορία, αρχιτεκτονική και φυσικό κάλλος που δε διαβρώθηκαν από το πέρασμα του χρόνου.
Όλες οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα «Μ.Τ.», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε χωριά και μνημεία της Χίου και ανάμεσά στους το χωριό Ολύμποι, η Παναγία η Κρήνα, η Νέα Μονή, τα Οθωμανικά Λουτρά του Κάστρου κλπ.
Ενεργό μέλος του τοπικού τμήματος της ΕΛΛΕΤ είναι και ο αρχιτέκτονας Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος εκτός από την εισήγησή του στο Συνέδριο, ανέλαβε να ξεναγήσει τους φιλοξενούμενους στο μεσαιωνικό και τόσο ιδιαίτερο χωριό των Ολύμπων.
Η διοργάνωση είχε την ενεργό στήριξη της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του ιδίου του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Γανιάρη.
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.
Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.