Η περιοχή μας είναι σεισμογενής και το 1881 έχει δώσει τον φονικότερο σεισμό της Ελλάδας, σύμφωνα με την καταγραφή των επιστημόνων του ΙΓΜΕ, η οποία παρουσιάζεται σε φυλλάδιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου.
Στο Φλώρι
Το γεωλογικό φαινόμενο του Βροντάδου είναι κυριολεκτικά το ρήγμα της διπλανής πόρτας, αφού είναι πολύ κοντά μας και η παρουσία του είναι εμφανέστατη στο Φλώρι του Αίπους. Κυριολεκτικά περνάμε δίπλα του, το βλέπουμε αλλά δεν του δίνουμε σημασία επειδή δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτός ο γεωλογικός σχηματισμός. Διακόσια μέτρα μετά τη διασταύρωση, αριστερά όπως πάμε για τη Βολισσό, είναι εύκολα ορατή η κατακόρυφη ρηγμάτωση και η βύθιση, που έχουν προκληθεί από τη σύγκλιση των δύο λιθοσφαιρικών πλακών. Η πρώτη με Βορειοανατολική διεύθυνση βυθίζεται και μπαίνει κάτω από την δεύτερη που κατευθύνεται Νοτιοδυτικά. Η πρώτη πλάκα υποχωρεί και βυθίζεται κάτω από τη δεύτερη παρασύροντας μαζί της την κεντρική και βορειοανατολική Χίο.
Η δεύτερη πιέζεται από την πρώτη και υψώνεται κάνοντας ορατό το εντυπωσιακό φαινόμενο.
Οι κινήσεις των δύο πλακών γίνονται αισθητές με τους σεισμούς. Είναι πολύ πιθανό μαζί με τα ρήγματα των Οινουσσών και της Ανατολίας να μας δίνουν κάποιους από τους σεισμούς της θαλάσσιας περιοχής του τριγώνου Λέσβου – Χίου – Σμύρνης. Εμφανής γεώτοπος.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνει και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους του Σιγρίου, Ηλίας Βαλλιάκος.
«Τα πετρώματα είναι καταγραμμένα, υπάρχει ο χάρτης των συγκλίσεων των λιθοσφαιρικών πλακών με τα ρήγματα σε όλη της Ελλάδα, μεταξύ των οποίων της Λέσβου και της Χίου. Τα στοιχεία είναι καταγραμμένα στο ΙΓΜΕ. Στη Χίο υπάρχουν πολλά εμφανή σημεία, ο γεώτοπος του Αγ. Γεωργίου Φλωριανού είναι ένα εμφανές σημείο όπου ο απλός πολίτης μπορεί να δει το χώρο και το φαινόμενο».
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.
Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.