Κοινωνία

8/10/14 9:21

τελ. ενημ.: 9/10/14 11:52

Ελεύθερος κι ωραίος

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΣΤΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΝΑΡΕ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Ελεύθερος από τις σκαλωσιές που τον έζωναν μας ατενίζει και πάλι «αφ’ υψηλού» ο μιναρές του τζαμιού της πλατείας Βουνακίου.

Η διευθύντρια  της Κ` Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά, και ο εξειδικευμένος στην επεξεργασία πέτρας εργολάβος Χρυσοβαλάντης Μπόης, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι απο την ποιότητα των εργασιών.

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, από την πλευρά της τεχνογνωσίας αλλά και της κατασκευής (επαναδόμηση). Είμαστε τυχεροί από τη συνεργασία μας με το Β. Μπόη και τη βοήθεια που πας προσέφερε ο έμπειρος σε αυτού του είδους τα έργα Κρητικός μηχανικός Άρης Χατζηδάκης», επισημαίνει η αρχαιολόγος.

Προβλήματα

Οι επισκευαστικές  εργασίες που άρχισαν στο τέλος του 2010 με τη διαδικασία του αποδόμησης του μιναρέ πέτρα – πέτρα ολοκληρώθηκαν αφού ξεπεράστηκε ένας Γολγοθάς προβλημάτων. Τελευταία κομμάτια του πάζλ ήταν οι τοποθετήσεις της γκραβούρας της σιδερένιας ημισελήνου και του αλεξικέραυνου.

 «Όταν κατεβάσαμε το υλικό διαπιστώσαμε το μεγάλο μέγεθος των προβλημάτων. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε νέα μελέτη επαναδόμησης και να αποκαταστήσουμε τις σαθρές πέτρες με νέα κομμάτια. Τα νέα τμήματα ξεχωρίζουν αλλά η Θυμιανούσικη πέτρα σκουραίνει γρήγορα και σύντομα δεν θα φαίνεται η διαφορά. Στερεοποιήσαμε τα θεμέλια με νεωτερίστικη τεχνική και το κτίσμα δεν απειλεί πλέον τα κτίρια που βρίσκονται από κάτω. Η γκραβούρα της ημισελήνου είναι το αυθεντικό κομμάτι που είχε σπάσει από κεραυνό. Το αποκαταστήσαμε, το συντηρήσαμε και το επανατοποθετήσαμε», συμπληρώνει η κ. Δανιά.

Η μεγάλη δυσκολία

Ο Βαλάντης Μπόης τονίζει ότι είναι το πιο δύσκολο έργο που έχει κατασκευάσει έως τώρα.

«Πρωτόγνωρες δυσκολίες για εμένα. Οι νέες τεχνολογίες, οι καιρικές συνθήκες, ο οπλισμός στερεοποίησης του κτίσματος, τα ύψη αλλά ακόμη και οι χειρωνακτικές εργασίες γινόταν με εξειδικευμένες πρακτικές. Το Υπουργείο αναγκάστηκε να νοικιάσει γερανό και να αγοράσει ειδική σκαλωσιά. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν το κωνοειδές (κυκλικό) της κατασκευής. Δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε με εξωτερικό αλφάδι, όπως κάνουμε στις άλλες εργασίες. Για να βρίσκουμε και να ανυψώνουμε σωστά πέτρα-πέτρα το κέντρο του κώνου, δουλέψαμε για πρώτη φορά με GPS. Κουραστήκαμε πάρα πολύ, αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει ».

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και Εθνικούς πόρους με προϋπολογισμό 950.000 ευρώ.  

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση