8.8.2013 9:54

Είχε καταδικαστεί με άλλο όνομα ο Χασάν Μπίμπερ

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΠΛΑΣΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ

Για παράνομη είσοδο στη χώρα είχε συλληφθεί τo 2011 και είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης ο 55χρονος καταζητούμενος (μέχρι πρότινος) Τούρκος Hasan Biber, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - DHKP-C».
Ο Biber εντοπίστηκε την 30ή Ιουλίου και συνελήφθη μαζί με τον επίσης καταζητούμενο για τρομοκρατία Mehmet Yayla σε φουσκωτό σκάφος ανοικτά της Χίου. Οπως προκύπτει από τα πρακτικά συνεδρίασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης, ο Biber, που χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα με στοιχεία Sabri Duz, είχε δικαστεί ερήμην και καταδικαστεί σε τρεις μήνες φυλάκιση για παράνομη είσοδο στη χώρα. «Από αδιευκρίνιστο σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου του Νομού Εβρου την 1η Αυγούστου 2011 εισήλθε λάθρα στη χώρα...», αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Τα πραγματικά στοιχεία του Sabri Duz έγιναν γνωστά μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά τη σύλληψή του, ενώ αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αποκαλύψει ότι ο Biber είχε υποβάλει και αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου χρησιμοποιώντας τα ίδια, πλαστά, στοιχεία ταυτότητας. Ενώπιον του ανακριτή, ο καταζητούμενος με ερυθρά αγγελία της Interpol Hasan Biber κατέθεσε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα γνώρισε τους συγκατηγορουμένους του Mehmet Yayla (συνελήφθη στο φουσκωτό) και Sinan Oktay Ozen (συνελήφθη στον προβλήτα του λιμανιού της Χίου). «Δεν είμαστε τρομοκράτες ούτε λαθρέμποροι. Είμαστε επαναστάτες. Δεν κάνουμε παράνομες πράξεις στο έδαφος της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να κάνω κακό σε Eλληνα» δήλωσε στον ανακριτή ο Biber.

Eπαναστάτης δήλωσε και ο Mehmet Yayla, λέγοντας ότι «με τον λαό της Ελλάδας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα». Πάντως, ο Sinan Oktay Ozen, που έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, διαψεύδει τον Biber, καταθέτοντας ότι «τους συμπατριώτες μου που ήταν στο σκάφος δεν τους γνωρίζω». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ταξίδεψε στη Χίο με τον Eλληνα συγκατηγο ρούμενό του για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν κατάστημα κεμπάπ.

Ο Κοσμάς ή Μάκης Ζ., ιδιοκτήτης στο παρελθόν σουβλατζίδικου στο Π. Φάληρο, κατέθεσε στον ανακριτή ότι γνώριζε για το επίμαχο ταξίδι, όπως και για εκείνο που προηγήθηκε (το Πάσχα του 2013). Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι δεν ήξερε τον σκοπό του ταξιδιού των Τούρκων και ότι εξ όσων γνώριζε η μεταφορά τους θα γινόταν από τη Χίο στη Μυτιλήνη και όχι την Τουρκία.

Τέλος, ο χειριστής του φουσκωτού που χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα με επίθετο «Ρενιέρης» αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τρομοκρατία καθώς και ότι γνώριζε πως οι δύο Τούρκοι που επιβιβάστηκαν στο ταχύπλοο μετέφεραν όπλα. Μέσω του συνηγόρου του Γ. Κατσιάδα ζητεί να ελεγχθεί το GPS του ταχύπλοου προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν έχει πραγματοποιήσει ταξίδι στην Τουρκία, παρά μόνον εντός συνόρων.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ