17.10.2013 16:24

«Δύσκολα λειτουργούμε»

ΣΧΕΔΟΝ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΕΠΟΠΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία χαρακτήρισε τη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού που πρέπει να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες  του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πρυτανικής Επιτροπής και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Θωμαδάκης.

«Έχει μειωθεί κατά 60%, προσπαθούμε να παράγουμε έργο με το 40% των παλιότερων προϋπολογισμών», πρόσθεσε, δείχνοντας το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων, που έχουν αναγκάσει τις μονάδες της Χίου να περικόψουν δραστικά τις δαπάνες τους.

Στρατηγική

Κύριος  ρόλος του συμβουλίου είναι η εποπτεία εφαρμογής του προϋπολογισμού, της λειτουργίας του, η γενικότερη αξιολόγηση των δράσεων και η χάραξη στρατηγικής των οργάνων του Πανεπιστημίου.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Πρυτανείας, ο ρόλος μας είναι εποπτικός, με κρίσιμη αρμοδιότητα την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού και την έγκριση του δημόσιου απολογισμού του Πανεπιστημίου», πρόσθεσε.

Νέες πηγές

Μιλώντας γενικόλογα και δείχνοντας ότι ο σχεδιασμός είναι στα σπάργανα, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τα αντικείμενα και το στόχο, υποστήριξε ότι η νέα στρατηγική θα είναι αναπόφευκτα άμεσα συνυφασμένη με τον προϋπολογισμό και θα έχει στόχο την αξιοποίηση νέων πηγών πόρων.

«Δυνητικά είναι πολλές, με πιθανές νέες  τα ερευνητικά προγράμματα, τα μεταπτυχιακά, το ΕΣΠΑ και άλλα».

 Ο κοσμήτορας και καθηγητής της Σχολής Επιστημών της διοίκησης Δημήτρης Λαγός αναφέρθηκε στις πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις του προεδρείου με τους εκπροσώπους των τοπικών μονάδων, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα, η λειτουργία, η στρατηγική και το νέο οργανόγραμμα των τοπικών μονάδων του Πανεπιστημίου.

Εξωστρέφεια

Επί τάπητος έχει τεθεί και το θέμα της εξωστρέφειας των μονάδων. Ο Στ. Θωμαδάκης χαρακτήρισε αποδοτική την επαφή  και εξαιρετική την προσφορά του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία, σε αντίθεση με άλλους νομούς.

«Η διαχρονική μας πνευματική και επιχειρησιακή προσφορά στην τοπική κοινωνία απεικονίζεται με την παρουσία των 2.500 φοιτητών, την οργάνωση συμποσίων, συνεδρίων και την παραγωγή μελετών για τοπικά θέματα. Δεν ευθυνόμαστε εμείς που δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στα Ταμπάκικα», τόνισε απαντώντας στο ερώτημα πως και με ποια στοιχεία ερμηνεύει ως εξαιρετική την προσφορά του Πανεπιστημίου στη Χίο, όταν οι τοπικοί φορείς τη χαρακτηρίζουν δημόσια ως μηδαμινή, αν εξαιρέσουμε την πνευματική.

 Αντίδραση

Ο Στ. Θωμαδάκης υποστήριξε ότι η διοίκηση  είναι ανοικτή σε κάθε επαφή με τους φοιτητές και τα συλλογικά τους όργανα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις τους. Ενδεικτικό του χάσματος που υπάρχει είναι ότι οι φοιτητές δεν έχουν καλύψει τη θέση που τους ανήκει στο συμβούλιο, όπως ορίζεται από το νόμο 4009.

Στα θετικά του πρώτου διαστήματος της θητείας του, το συμβούλιο θεωρεί ότι καταγράφονται τα αποτελέσματα από την   αντίθεση και τη σθεναρή στάση  που διατήρησε μαζί με τους άλλους φορείς στις υποθέσεις της συγχώνευσης τμημάτων και της διαθεσιμότητας των στελεχών του Πανεπιστημίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ