2.4.2014 12:48

Δωρεάν εξέταση από αλλεργιολόγους

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ 7-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας εβδομάδας αλλεργίας 7-13 Απριλίου οι αλλεργιολόγοι της Χίου θα εξετάζουν δωρεάν τους ασθενείς, δίνοντας τους παράλληλα συμβουλές σχετικά με τις αλλεργίες και την αντιμετώπιση τους.
Οι ειδικοί αλλεργιολόγοι του νησιού μας θα δέχονται δωρεάν στα ιατρεία τους τους συμπολίτες μας τις μέρες και ώρες που γράφονται πιο κάτω, ειδικά για τον καθένα, για να ενημερωθούν σωστά για τα προβλήματα αλλεργίας που τους απασχολούν.

Οι αλλεργιολόγοι

Βίκτωρ Γαρρής  

Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα
18.30-21.00
Πολυτεχνείου 31 (3οςόροφος)
22710 27222  &  6932 460788

Στυλιανή Ζαννίκου-Φιλιππάκη
Τετάρτη και Παρασκευή πρωί 9.00-12.00

Πολυτεχνείου 33 (1οςόροφος) 2271081494 &6977692997


Αλλεργία στα υμενόπτερα

Υμενόπτερα ονομάζουμε τις μέλισσες και σφήκες, των οποίων το δηλητήριο περιέχει αρκετά και διαφορετικά αλλεργιογόνα.
Η αλλεργία στα υμενόπτερα είναι συχνή στο γενικό πληθυσμό, ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά με την μελισσοκομία. Οι αντιδράσεις που ακολουθούν το τσίμπημα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αθώες και αφορούν πόνο, ερυθρότητα, τοπικό οίδημα και ήπια φαγούρα ,που υποχωρούν γρήγορα.
Αυτό όμως δεν ισχύει στις περιπτώσεις των αλλεργικών ασθενών. Οι αντιδράσεις στην περίπτωση αυτή ποικίλουν από ήπιας έντασης (κνίδωση ή αγγειοοίδημα και μάλιστα σε σημείο διαφορετικό του τσιμπήματος) έως  πολύ επικίνδυνες για τη ζωή, με εκδήλωση συμπτωμάτων συστηματικής αναφυλακτικής αντίδρασης (π.χ. δύσπνοια, βράγχος φωνής, λιποθυμική τάση ή απώλεια αισθήσεων), με μοιραία σε σπάνιες περιπτώσεις έκβαση.
Από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί κάποια περίεργη αντίδραση μετά το τσίμπημα υμενοπτέρου, πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί σε ειδικό αλλεργιολόγο, ώστε να μάθει αν πρόκειται για αλλεργικής φύσεως αντίδραση, πώς μπορεί στο μέλλον να προφυλαχθεί από τυχόν επόμενο τσίμπημα, να αντιμετωπίσει   επιτυχώς  επόμενη αλλεργική αντίδραση αλλά και ποιες δυνατότητες έχει για αποτελεσματική θεραπεία.
Η διάγνωση της αλλεργίας  γίνεται αφού ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς από τον ειδικό αλλεργιολόγο, ώστε να συλλεγούν πληροφορίες για το είδος του υμενοπτέρου και την σοβαρότητα της αλλεργικής αντίδρασης  και ακολουθεί ειδικός έλεγχος, που γίνεται από τον θεράποντα  αλλεργιολόγο και αφορά  τους ασθενείς με θετικό ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης μετά από τσίμπημα υμενοπτέρου και όχι το γενικό πληθυσμό.
Οι εξετάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αιματολογικό έλεγχο ανίχνευσης ειδικών για κάθε είδος υμενοπτέρου αντισωμάτων στο αίμα του ασθενούς και τα δερματικά τεστ, που επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του αιματολογικού ελέγχου και κατευθύνουν  τον αλλεργιολόγο στην επιλογή  της κατάλληλης  για τον ασθενή θεραπείας απευαισθητοποίησης.
Από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί η αλλεργία στα υμενόπτερα, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να προφυλαχτεί  ο ασθενής από ενδεχόμενο νέο τσίμπημα.
Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγονται δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο πιθανής έκθεσης  του σε μέλισσες ή σφήκες.
Τα υμενόπτερα τσιμπάνε κυρίως όταν βρίσκονται σε άμυνα, επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται η ενόχληση τους.
Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ποτών και φαγητών (ιδιαίτερα φρούτων) στη φύση και αν αυτό γίνεται να έχετε την τροφή πάντα καλυμμένη.
Να αποφεύγεται το περπάτημα με γυμνά πόδια ή σανδάλια, κηπουρικές εργασίες (π.χ. κοπή λουλουδιών, κλάδεμα, συλλογή φρούτων).
Θα πρέπει σε υπαίθριες δραστηριότητες π.χ τρέξιμο να αποφεύγονται πολύχρωμα, φανταχτερά ρούχα ,ή που αφήνουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος ακάλυπτη ,ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά σε μελίσσια (την εποχή της αποκομιδής του μελιού).
Να αποφεύγεται η χρήση αρωμάτων, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, που τα έντομα είναι πιο επιθετικά.
Καλό είναι να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη και απομάκρυνση φωλιών που βρίσκονται σε στέγες, σοφίτες ή αλλού, με ιδιαίτερη προσοχή.
Οι σίτες σε πόρτες και παράθυρα να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Οι κάδοι σκουπιδιών που είναι έξω από τα σπίτια να κλείνουν καλά.
Σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα, το κεντρί που παραμένει στο σημείο του τσιμπήματος θα πρέπει να αφαιρείται άμεσα ,γιατί όσο παραμένει, εκχύεται περισσότερο δηλητήριο στον οργανισμό ,αλλά  η αφαίρεση πρέπει να γίνεται προσεκτικά από κάτω προς επάνω και έξω, γιατί μαζί με το κεντρί παραμένει και ο σάκος του υμενοπτέρου και η απρόσεκτη αφαίρεση του μπορεί να προκαλέσει  έκχυση μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου. Υπάρχουν άλλωστε ειδικές συσκευές που βοηθούν στην αφαίρεση του, στα φαρμακεία.
Τα υμενόπερα βρίσκονται παντού, ιδιαίτερα από  τον Φεβρουάριο μέχρι και το Νοέμβριο στο νησί μας, επομένως ο ασθενής πρέπει να έχει ΠΑΝΤΑ μαζί του τα φάρμακα που θα συνταγογραφηθούν από το θεράποντα αλλεργιολόγο του για την άμεση χορήγηση τους μετά από πιθανό τσίμπημα, σε δόσεις εξατομικευμένες για τον κάθε ασθενή ,αναλόγως και των συνοδών προβλημάτων υγείας του.Το να μένουν στο φαρμακείο του σπιτιού αποτελεί εγκληματική αμέλεια, γιατί η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι ταχύτατη και μοιραία.
Η αλλεργία στα υμενόπερα εξαιτίας της δυνητικά επικίνδυνης φύσης της προκαλεί δικαιολογημένα άγχος, φόβο και ανασφάλεια όχι μόνο στον πάσχοντα αλλά και σε όλη την οικογένεια του.Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει λύση, η ειδική ανοσοθεραπεία στο δηλητήριο των υμενοπτέρων ή αλλιώς θεραπεία απευαισθητοποίησης ,η μόνη αιτιολογική παρέμβαση ,που εφαρμόζεται από ειδικό αλλεργιολόγο, υπό ειδικές προϋποθέσεις και συνθήκες, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας ,με επιτυχία που ανέρχεται σε ποσοστό 85-90% για τη μέλισσα και πάνω από 90% για σφήκες.
Με αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα τους ασθενούς «μαθαίνει» κατά κάποιο τρόπο το δηλητήριο, αναπτύσσει αμυντικούς μηχανισμούς , ώστε να μπορεί να ανεχτεί τυχόν επόμενο τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα ,μετά την ολοκλήρωση  και επιτυχή έκβαση της θεραπείας ,χωρίς να εκδηλώσει επικίνδυνη για τη ζωή του αντίδραση.
Είναι σημαντικό λοιπόν ο  αλλεργικός ασθενής να ενημερώνεται σωστά για τα προβλήματα που τον απασχολούν και  να πληροφορείται τόσο για την πρωτογενή πρόληψη, όσο και για την επιτυχή αντιμετώπιση τους, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ