17.6.2015 9:44

Δέσμευση για νέα τρίμηνη παράταση της μετενέργειας

Νέα τρίμηνη παράταση στην ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που λήγει στις 30 Ιουνίου, προωθεί με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας, ώστε να διασωθεί το επίδομα γάμου καθώς και μια σειρά από άλλα δικαιώματα, όπως άδειες μητρότητας, σπουδών και μειωμένων ωραρίων.

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, είχε χθες συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, ύστερα από σχετικό αίτημα της Συνομοσπονδίας, η οποία έκρουσε την περασμένη εβδομάδα καμπανάκι κινδύνου μπροστά στο ενδεχόμενο να λήξει η παράταση που είχε δοθεί νομοθετικά στα τέλη Μαρτίου και να βρεθούν στον... αέρα το επίδομα γάμου και μια σειρά από «έξτρα» άδειες που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν με τις εργοδοτικές οργανώσεις, δεδομένου ότι καθυστερεί και η κατάθεση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που επαναρρυθμίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Ο υπουργός Εργασίας μάς ανακοίνωσε ότι κατέθεσε τροπολογία με την οποία παρατείνεται η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για ακόμη τρεις μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά το πέρας της συνάντησης, προσθέτοντας ωστόσο πως το ζητούμενο είναι να επαναρρυθμιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ. Γι' αυτό και ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμοστούν οι σχετικές προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Υπουργείο Εργασίας
Πηγές από το υπουργείο Εργασίας έλεγαν χθες πως δρομολογείται η λύση της παράτασης της μετενέργειας της Εθνικής Σύμβασης, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε «ατύχημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων.

Με την ίδια τροπολογία, που θα κατατεθεί πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), αναμένεται να καλυφθεί με παράταση και μια σειρά άλλων συμβάσεων που είναι σε ισχύ και λήγουν το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από το 2012 έως τον περασμένο Μάιο υπεγράφησαν περίπου 60 κλαδικές συμβάσεις (έναντι 1.880 και πλέον επιχειρησιακών), εκ των οποίων μόλις οι 21 παραμένουν σε ισχύ.

Μέσα σε αυτό το τοπίο οι δανειστές αντιδρούν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού και ζητούν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα εργασιακά χωρίς τη δική τους έγκριση και μέχρι το τέλος του 2015, ενώ αξιώνουν διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, θέλει να επαναφέρει τις διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων, στα πρότυπα όσων ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνεννόηση και με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), της οποίας τη στήριξη και τη δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία και παροχή τεχνικής υποστήριξης απέσπασε πρόσφατα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ