19.11.2014 10:35

Δεν συμφωνούμε με την πολιτική της ΔΕΥΑΧ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Διευκρινήσεις για τη στάση της και την ψήφο της αναφορικά με τις μηδενικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ, δίνει η Χιακή Συμπολιτεία σε ανακοίνωση της:

«Στο δημοσίευμα σας «Μηδενικές αυξήσεις, ΙΔΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΓΙΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΧ ΓΙΑ ΤΟ 2015» (15/11/2014 στην ηλεκτρονική έκδοση και 17/11/2014 στην έντυπη) που αφορά στη συζήτηση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝΧ σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική για το 2015, κάνετε αναφορά στην τοποθέτηση της Χιακής Συμπολιτείας με τη φράση: «Σωστή χαρακτήρισε την πρόταση της πλειοψηφίας και η Ερμιόνη Φρεζούλη, η οποία επισήμανε ότι η τιμή πώλησης του πόσιμου νερού είναι πολύ ακριβή σε σχέση με την παρεχόμενη ποιότητα».

Επειδή η τοποθέτηση της Χιακής Συμπολιτείας δεν κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά ανέδειξε τα πολλαπλά αδιέξοδα της  πολιτικής που ακολουθεί συνολικά η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ με την οποία διαφωνούμε κάθετα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα σημεία της παρέμβασής μας που αγνοήσατε στο ρεπορτάζ σας:

Το νερό δεν είναι ένα ακόμα καταναλωτικό προϊόν και οι δημότες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως καταναλωτές-πελάτες, όπως υποστήριξε στην εισήγηση του ο πρόεδρος. Ακόμα περισσότερο δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις γιατί τότε θα μειωθεί η κατανάλωση νερού και θα έχει λιγότερα έσοδα η επιχείρηση. Μα ο στόχος αυτός ακριβώς θα πρέπει να είναι: μείωση της κατανάλωσης, αλλά όχι με μοναδικό οδηγό τις αυξήσεις στα τιμολόγια. Για το λόγο αυτό και παγκοσμίως μιλάμε πλέον για διαχείριση της ζήτησης (μείωση της ζήτησης) και όχι για διαχείριση της προσφοράς (αναζήτηση ολοένα περισσότερου νερού)

Δεν είναι δυνατόν να συζητείται η τιμολογιακή πολιτική χωρίς να συνοδεύεται από το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΝΧ. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει πλέον το ειδικό τέλος είναι φαιδρή. Το τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι διαβαθμισμένο και να περιλαμβάνει άμεσα μέτρα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που τρέχει στις βρύσες μας. Ταυτόχρονα η όποια τιμολογιακή πολιτική θα πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι την αποπληρωμή του χρέους προς το ελληνικό δημόσιο, ευθύνη για τη μεγέθυνση του οποίου έχουν και οι προηγούμενοι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης  και πρόεδροι της επιχείρησης, αλλά και βουλευτές και κυβερνητικοί παράγοντες. Το χρέος μπορεί να περιμένει και αυτό θα πρέπει να διεκδικήσει η ΔΕΥΑΝΧ και ο Δήμος Χίου, με δεδομένη την κατάσταση του νερού στο νησί μας.

Για να καταφέρει η ΔΕΥΑΝΧ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του δημότη και αυτός να την αντιμετωπίζει ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό, θα πρέπει πρώτα εκείνη να δώσει δείγματα καλής συμπεριφοράς. Και προεκλογικά είχαμε προτείνει σειρά συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Ετήσιο πρόγραμμα δειγματοληψιών και μετρήσεων, πέραν των όσων ορίζει ο νόμος, με τη συμμετοχή ανεξάρτητου οργανισμού ελέγχου ποιότητος και ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των πραγματικών αποτελεσμάτων.
  • Σχεδιασμός και εφαρμογή μέτρων προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας σε όσες περιπτώσεις αποδειχτεί ότι υπάρχει πρόβλημα.
  • Υδρογεωλογική μελέτη για να μάθουμε επιτέλους τι και ποια ποιότητας νερό έχουμε και βάσει των αποτελεσμάτων, σχεδιασμός και προγραμματισμός μέτρων και έργων.

Δυστυχώς, η παρούσα διοίκηση βαδίζει στην πεπατημένη, χωρίς συνολικό σχεδιασμό και με πρώτο μέλημα τα οικονομικά και μόνο της επιχείρησης.

Μόνο με έναν τέτοιο σχεδιασμό μπορεί να γίνει αποδεκτή η όποια τιμολογιακή πολιτική, η οποία σημειωτέον δεν θα πρέπει να έχει ως στόχο την κερδοφορία της επιχείρησης. Το νερό είναι ένα δημόσιο, κοινό αγαθό και θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και όλες».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ