5.4.2016 9:23

Το απόλυτο αλαλούμ

ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΒΙ.ΑΛ., ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑ ΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΑΣΗ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ ΣΤΟ ΔΙΚΕΛΙ

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί τις τελευταίες ώρες, με την Αστυνομία να προσπαθεί να βρει τα υπόλοιπα 100 άτομα που ήταν προγραμματισμένο να επαναπροωθηθούν από τη Χίο στο Δικελί σήμερα Τρίτη αλλά και την Τετάρτη.

Εξαιτίας της «εξέγερσης» της Παρασκευής πολλά από τα άτομα που είχαν επιλεχθεί για απέλαση βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στην υποστηρικτική δομή της Σούδας, που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε στο «Politichios.gr», στέλεχος της Αστυνομίας, είναι σχεδόν αδύνατο να ταυτοποιηθούν τα προς απέλαση άτομα που βρίσκονται είτε στο λιμάνι είτε στη Σούδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η εκκένωση του λιμανιού και η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων εκ νέου από το κέντρο της πόλης στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Όλα αυτά την ώρα που τα αιτήματα των προσφύγων για πολιτικό άσυλο συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα η διαδικασία της επαναπροώθησης να βρίσκεται στον αέρα.

«Είχαμε συντάξει μία λίστα με 250 άτομα για να φύγουν από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη. Εκτός του γεγονότος ότι πολλά από αυτά δεν είναι στο hotspot, στην πορεία διαπιστώνουμε ότι έχουν υποβάλλει άσυλο», ανέφερε η ίδια πηγή στον «π», με αποτέλεσμα η αρχική λίστα της Αστυνομίας να ακυρώνεται στην πράξη. 

Με βάση τα παραπάνω η Frontex ακύρωσε τα δύο προγραμματισμένα δρομολόγια του πλοίου «Erturk» από το Χίο στο Δικελί που θα πραγματοποιούνταν από το νησί προς το Δικελί, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα συνεχιστεί η επαναπροώθηση.

Επιχείρηση εκκένωσης του Λιμένα

Σε μία ύστατη προσπάθεια να εκκενωθεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού, που παραμένει αποκλεισμένο για 5η συνεχή ημέρα, ο Δήμος καλεί τους ανθρωπιστικούς οργανισμούς ζητώντας την παρέμβασή τους ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέψουν στη ΒΙ.ΑΛ.. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε μελετώνται άλλοι τρόποι, με επικρατέστερο από όλους την παρέμβαση Λιμενικού και Αστυνομίας. 

Δεν διαψεύδει η Αστυνομία τον διασκορπισμό των μεταναστών

Σε ότι αφορά στα δημοσιεύματα ότι η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει την ουσία του ρεπορτάζ του «π» στέλεχος της Γ.Α.Δ.Π. Βορείου Αιγαίου, σε επίσημη τοποθέτησή του στον "π", επιβεβαίωσε ότι πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν διασκορπισμένοι ανάμεσα σε ΒΙ.ΑΛ., λιμάνι και Σούδα κάτι που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του «π». 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ