31.7.2018 11:23

Από τον εμφύλιο για την πέρδικα στη δημιουργία νέου Κυνηγετικού Συλλόγου

Ο νεοσύστατος Κυνηγετικός – Σκοπευτικός Σύλλογος Χίου συστήθηκε ζητώντας σεβασμό στο θήραμα και μείωση των εξόδων των κυνηγών.

Η αντιπαράθεση με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου για το θήραμα της πέρδικας από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού αλλά και η κοινή διαπίστωση της δραστικής μείωσης του θηράματος αποτέλεσαν τα βασικά επιχειρήματα των 450 Χιωτών κυνηγών, που αποφάσισαν να συστήσουν ένα νέο σύλλογο με την επωνυμία «Κυνηγετικός- Σκοπευτικός Σύλλογος Χίου» με κύριο στόχο την προστασία του θηράματος του νησιού.

Όσο κι αν αυτό ακούγεται κάπως οξύμωρο, ειδικά στην περίπτωση των κυνηγών, ο Κ. Τριανταφυλλάκης, ένας εκ των βασικών ιδρυτικών μελών του νέου Συλλόγου, δίνει την απάντηση: «Ο κυνηγός οφείλει να είναι οικολόγος και να έχει ευαισθησίες. Σε όλη την Ευρώπη το κυνήγι γίνεται με τελείως διαφορετικούς όρους από ότι γίνεται στην Ελλάδα και στη Χίο ειδικότερα. Πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε το θήραμα, όταν μάλιστα αναφερόμαστε στην περίπτωση της Χίου με ιστορία στο κυνήγι της πέρδικας από τις αρχές του 1500 μ.Χ., ιστορικό κυνηγότοπο πέρδικας».

Η ίδρυση του νέου Συλλόγου

Η ιστορία της ίδρυσης του νέου Συλλόγου ξεκινά από την περασμένη χρονιά, όταν κυνηγοί, διαπιστώνοντας τη μείωση της πέρδικας, ζήτησαν από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου «Η Άρτεμις» να πάρει δραστικά μέτρα για την προστασία του θηράματος, κάτι όμως που, σύμφωνα με τα μέλη του νέου Συλλόγου, δεν συνέβη ποτέ.

Η Γ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου τον περασμένο Νοέμβριο αποτέλεσε την κορύφωση της σύγκρουσης μεταξύ των κυνηγών, αφού η διοίκηση του Συλλόγου αρνούνταν να αναγνωρίσει τους … αντιρρησίες κυνηγούς που είχαν εκδώσει άδεια στο Δασαρχείο και όχι στον τοπικό Σύλλογο.

Από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε και η διαδικασία ίδρυσης νέου Συλλόγου, αρχικά με τη συλλογή περίπου 500 υπογραφών, η οποία τελεσφόρησε πριν από λίγες ημέρες με την αναγνώριση από το Πρωτοδικείο Χίου του νέου Συλλόγου.

Όπως εξηγεί στον «π» ο κ. Τριανταφυλλάκης, ο νέος Κυνηγετικός- Σκοπευτικός Σύλλογος είναι ένας ανεξάρτητος Κυνηγετικός Σύλλογος, αναγνωρισμένος από το κράτος αλλά όχι συνεργαζόμενους με τους φορείς του.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να καταθέσουμε απόψεις στους κρατικούς φορείς και έπειτα είναι στο χέρι του κάθε φορέα αν θα τις ασπαστεί ή όχι. Βέβαια ο κυνηγός που θα εκδώσει άδεια από εμάς δεν έχει καμία διαφορά από τους υπόλοιπους κυνηγούς. Ίσως να υπάρχει ένα μικρό τέλος για να ανταπεξέλθουμε στο κόστος ενοικίασης των γραφείων μας και στους λογαριασμούς ρεύματος», ανέφερε και προσέθεσε: «Η πιο ουσιαστική όμως διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι για τις αποφάσεις μας δεν δεσμευόμαστε από κανέναν. Δηλαδή ούτε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδας, ούτε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, όπως συμβαίνει με τον υπάρχοντα Κυνηγετικό Σύλλογο».   

Η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση

Πιστά στην πεποίθηση ότι το πλήθος δημιουργεί πίεση, τα μέλη του νέου Συλλόγου ήδη αποτάθηκαν στο Δασαρχείο Χίου με επιστολή τους, μέσα από την οποία ζητούν τον περιορισμό της κυνηγετικής πίεσης προς την πέρδικα.

Στο έγγραφό τους οι κυνηγοί του νέου Συλλόγου ζητούν από το Δασαρχείο να ισχύσει και στη Χίο ό,τι ισχύει για τη Λέσβο και τη Λήμνο, δηλαδή τη μείωση των κυνηγετικών εξόδων σε 9 ανά χρόνο, τη μείωση του ορίου κάρπωσης στα δύο πουλιά ανά έξοδο και ανά περδικοκυνηγό, τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων, όπως σπορές και καθαρισμό νερού, καθώς και τη μακροχρόνια διατήρηση αυτών των αλλαγών.

Δικαιολογώντας αυτό το αίτημα ο Κ. Τριανταφυλλάκης σημείωσε: «Πρέπει να υπάρξει βούληση και θέληση για να καταφέρουμε να διασώσουμε το θήραμα στη Χίο. Είναι σημαντικό να μη θεωρούμε τους εαυτούς μας μοναδικούς διαχειριστές της πανίδας της Ελλάδας αλλά και της Χίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε μαζί με όλους τους φορείς και τις οικολογικές οργανώσεις το θήραμα και να βρίσκουμε τη χρυσή τομή. Το θήραμα δεν ανήκει μόνο στους κυνηγούς. Ανήκει σε όλους τους Χιώτες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας».  

Εκπέμπει «SOS» το χιώτικο θήραμα

Κοινή διαπίστωση από όλους αποτελεί το γεγονός ότι τουλάχιστον την τελευταία 5ετία παρατηρείται μία συνεχής, ανησυχητική από κάθε άποψη, μείωση του αριθμού των θηραμάτων όχι μόνο στην πέρδικα αλλά και σε άλλα θηράματα, όπως ο λαγός, τα ορτύκια και οι τσίχλες.

«Είναι εύκολα αντιληπτό από την εμπειρία που διαθέτει ο κάθε κυνηγός, ότι στην παρούσα φάση η πανίδα της Χίου έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά, κάτι που έχει απόλυτη συνάφεια με τον τρόπο διαχείρισης των θηραμάτων. Αυτό μας οδηγεί εύκολα στο συμπέρασμα ότι, τουλάχιστον από την πλευρά μας, το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε νερό στο κρασί μας και να μην κυνηγάμε όπως παλιότερα, ώστε και η επόμενη γενιά να γνωρίσει αυτά τα θηράματα. Τη μεγαλύτερη ζημιά την έχει υποστεί η πέρδικα. Οι ίδιοι οι κυνηγοί, ανεξάρτητα από Συλλόγους, είναι αυτοί που πρώτοι το διαπιστώνουν. Δεν περιμένουμε κανένα θηραματολόγο για να μας πει ότι φταίνε όλα τα υπόλοιπα εκτός από το κυνήγι», ξεκαθαρίζει ο κ. Τριανταφυλλάκης.

Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, ανεξάρτητα από μελέτες και εισηγήσεις, το πρώτο δραστικό μέτρο που θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των περδίκων στο νησί είναι το θήραμα να πάρει τόπο και χρόνο ώστε να μπορέσει να ανακάμψει.

«Η μείωση των θηραμάτων δεν μπορεί σίγουρα να είναι ζήτημα που αφορά μόνο έναν Σύλλογο. Μας αφορά όλους και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, ακόμα και με τον υπάρχοντα Κυνηγετικό Σύλλογο Χίου για να βρούμε μία λύση», κατέληξε ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ