25.4.2013 10:37

Από εκεί που διψά, θα πνιγεί στο νερό

• ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΧΟΥ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΟΥΣΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΧ

Η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού στα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται στον τόπο μας καταδεικνύεται περίτρανα και στο έργο της τριτοβάθμιας μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού σε συνάρτηση με αυτό του φράγματος Κόρης Γεφύρι. Και τα δυο έργα έχουν ως αποτέλεσμα την άρδευση του Κάμπου, ξοδεύοντας τσουβάλια εκατομμύρια ευρώ. Πόσα εκατομμύρια εντέλει πρέπει να ξοδευτούν για να ποτιστεί ο Κάμπος, μόνο οι εμπνευστές των σχεδίων μπορεί να γνωρίζουν.

Το έργο της ΔΕΥΑΧ

Η τριτοβάθμια μονάδα, με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ, έχει ήδη εξασφαλίσει την ένταξη της στο ΕΣΠΑ και θα αποφέρει νερό άρδευσης το οποίο θα προκύψει μετά την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του Βιολογικού. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, από τη μονάδα του Βιολογικού στο Κοντάρι, μέσω σωληνώσεων, το νερό θα κατευθύνεται στον Κάμπο, στην Καρδαμάδα και στο νταμάρι του Κρουσουλούδη, όπου εκεί θα υπάρχουν δεξαμενές 4.000 κυβικών για την αποθήκευση του.

Ο προβληματισμός

Παράλληλα όμως, όταν ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το φράγμα στης Κόρης Γεφύρι, όπως έχει σχεδιαστεί, θα τροφοδοτεί και αυτό με αρδευτικό νερό τον Κάμπο, υπερκαλύπτοντας ίσως κατά πολύ τις ανάγκες των αγροτών.
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι η ανταπόκριση που θα έχει στους Καμπούσους το συγκεκριμένο έργο. Η ΔΕΥΑΧ δεν διαθέτει μελέτη κόστους ωφέλειας, δεν έχει ενημερώσει καν τους αγρότες της περιοχής και είναι άγνωστο αν αυτοί θα δεχτούν να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους με το συγκεκριμένο νερό. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του φράγματος, το πιθανότερο είναι οι αγρότες να προτιμούν να ποτίζουν με το βρόχινο νερό του από ότι με αυτό του Βιολογικού. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τελικά πόσο νερό θα χρειάζεται ο Κάμπος κι αν τα 3 εκ. ευρώ που θα ξοδευτούν από τη ΔΕΥΑΧ  έχουν μακροπρόθεσμα ωφέλεια.

Ενημέρωση θέλουν οι αγρότες

Θετικοί πάντως με το ενδεχόμενο χρήσης του νερού του Βιολογικού φαίνονται οι αγρότες. Ο Μ. Ζαννίκος μιλώντας στον «π» σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει από το Δήμο ή από τη ΔΕΥΑΧ καμιά οργανωμένη συζήτηση σχετικά με το θέμα. «Όλα είναι στον αέρα, μόνοι τους τα συζητούν και τα αποφασίζουν χωρίς να μας ενημερώνουν. Καλό θα ήταν να γνωρίζαμε πώς θα ελέγχεται η ποιότητα του νερού και κάθε πότε, ποια θα είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί και βέβαια από πού τελικά θα παίρνουν νερό οι Καμπούσοι, από το Βιολογικό ή από το φράγμα Κόρης Γεφύρι», ανέφερε.


Υπάρχει ωφέλεια

Υπεραμύνεται του έργου ο διευθυντής της ΔΕΥΑΧ, Π. Καλογεράκης, υποστηρίζοντας πως με δεδομένη την καλύτερη ποιότητα και την τιμή του, οι αγρότες του Κάμπου θα χρησιμοποιήσουν σίγουρα το νερό του Βιολογικού για άρδευση. «Είμαι βέβαιος ότι από τη στιγμή που οι αγρότες θα έχουν εξασφαλισμένη ποιότητα, ποσότητα και καλή τιμολογιακή πολιτική στο νερό θα το χρησιμοποιήσουν. Ποιος δε θέλει να ποτίζει τις καλλιέργειες του με καλό και φτηνό νερό αλλά θα επιλέξει να ποτίζει με νερό πλούσιο σε χλωριόντα, όπως κάνει σήμερα;», αναρωτιέται.
Παρόλα αυτά δεν έχουν γίνει οργανωμένες κρούσεις από τη ΔΕΥΑΧ στους αγρότες του Κάμπου, ενώ σε ότι αφορά τη μελλοντική χρήση του νερού του φράγματος η απάντηση του κ. Καλογεράκη είναι η εξής: «Τεχνικά, ακόμη κι αν οι Καμπούσοι δε χρησιμοποιήσουν το νερό του Βιολογικού ξανά για άρδευση, αυτό μπορεί να επαναδιοχετεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα, εμπλουτίζοντας τον, και τότε θα έχουμε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Το μεγάλο όφελος και σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι θα σταματήσει η άντληση».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ