Με τις παραχωρήσεις των μαρινών Πύλου και Αλίμου ξεκινάει το έτος το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Θα ακολουθήσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου οι προκηρύξεις για τις μαρίνες Χίου και Θεσσαλονίκης (Αρετσού) και λίγο αργότερα φέτος, για τη μαρίνα της Μυκόνου.
Αμεσα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών σχετικά με την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου για 40 έτη. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από την TEMES του ομίλου Κωνσταντακόπουλου όσο και από την Ακτωρ. Με δεδομένη την παρουσία στην περιοχή του τουριστικού συγκροτήματος Costa Navarino, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, πηγές της αγοράς αντιμετωπίζουν ως πολύ πιθανή την υποβολή προσφοράς από την TEMES. Η μαρίνα βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου και με βάση το νέο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο θα έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 129 σκαφών με μήκος από 8 μ. έως 30 μ. Η χερσαία ζώνη είναι έκτασης 32 στρεμμάτων και βάσει του σχεδίου, ο προτεινόμενος συντελεστής δόμησης ανέρχεται στο 20% και ο συντελεστής κάλυψης στο 30%.
Στις 3 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει και η νέα διεθνής πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της μαρίνας του Αλίμου. Η συγκεκριμένη μαρίνα συγκεντρώνει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο προηγούμενος διαγωνισμός έληξε άκαρπος, επειδή μαζί με τον Αλιμο περιελήφθησαν «πακέτο» και οι παραχωρήσεις μικρότερων μαρινών στον Σαρωνικό, για τις οποίες δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Ομως, για τον Αλιμο 11 επιχειρηματικά σχήματα είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων σχήμα της Dogus με τη Lamda Development, η κοινοπραξία Azimut - Benetti, η Global Liman Isltemeleri, η Ατεσε, η J&P Αβαξ, η Πόρτο Καρράς, η Envitec, η Archirodon και η Ακτωρ. Κύκλοι σε γνώση όσων λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον εν λόγω διαγωνισμό χαρακτηρίζουν αυξημένο και «ζωντανό» το ενδιαφέρον της Dogus με τη Lamda Development αλλά και των ελληνικών κατασκευαστικών. Η μαρίνα του Αλίμου είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού. Η στρατηγική της θέση ως μέρος του αστικού ιστού της Αθήνας και η μεγάλη χερσαία ζώνη της (220 στρέμματα) αποτελούν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίησή της. Σύμφωνα με πηγές της «Κ» ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, είχε συνάντηση στα τέλη του 2016 με την εντεταλμένη σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Λ. Τσιτσογιαννοπούλου, οπότε και συζητήθηκε το θέμα του κολυμβητηρίου, το οποίο βρίσκεται στον χώρο της μαρίνας, καθώς και το αίτημα του δήμου να παραμείνει εκεί. Κάτι για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να ανταποκρίθηκε θετικά και να εξετάζει επίσης και τη διευθέτηση άλλων μικρότερης σημασίας αιτημάτων του δήμου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.