19.6.2018 19:02

Τα capital controls ως αφορμή εξέλιξης και δημιουργίας

Ο Γιώργος και η Δανάη αποτελούν ένα όμορφο ζευγάρι, με το μυαλό του ενός να συμπληρώνει το άλλο.

Ο Γιώργος Μπουσές και η Δανάη Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονες και οι δύο, μέσα από την μικρή επαγγελματική τους διαδρομή το αποδεικνύουν

Γιώργος Μπουσές, Δανάη Αθανασοπούλου. Αρχιτέκτονες και οι δύο, ζευγάρι στη ζωή και αν κάτι τους χαρακτηρίζει είναι η καλαισθησία. Το 2014 αποφασίζουν να ανοίξουν μαζί το δικό τους αρχιτεκτονικό γραφείο, που φέρει το όνομα ARCHstudio.

 «Ευλογημένα» τα capital controls

 Καμία φορά όμως  τα πράγματα δεν κυλούν βάση προγράμματος, με επιπτώσεις άλλοτε θετικές και άλλοτε όχι. Το 2015 η Ελλάδα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δημοψήφισμα, έξοδος- παραμονή από το ευρώ, capital controls… Mία περίοδος που βάζει σε σκέψεις πολύ κόσμο. Έτσι και το αρχιτεκτονικό ζευγάρι αρχίζει να σκέφτεται λίγο πιο δημιουργικά.

Η σκέψη

Τα δύο νεανικά και ανήσυχα πνεύματα μπαίνουν στη διαδικασία σκέψης και αναζητούν επιπλέον δρόμους για να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους. Το design αντικειμένων ήταν ένα πεδίο ήδη γνωστό από τη δουλειά τους, αφού  σχεδιάζουν έπιπλα και κατασκευές για ειδικές εφαρμογές, όπου απαιτείται, στις αρχιτεκτονικές μελέτες τους.

Η αγάπη τους για τη συνθετική διαδικασία και τον πειραματισμό με τα κατασκευαστικά υλικά οδήγησε στη δημιουργία της σειράς χειροποίητων ανάγλυφων αντικειμένων design CONTIVO, αντλώντας έμπνευση από τα γεωμετρικά μοτίβα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Χίου και κυρίως από τα μοναδικά ξυστά.

«Στη δουλειά μaς άρεσε και μας αρέσει ακόμη να χρησιμοποιούμε μοτίβα. Άλλωστε, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τέχνη του τόπου μας αποτελεί για μας αφετηρία και διαχρονική πηγή έμπνευσης. Το τσιμέντο αποτελεί ένα γνώριμο υλικό, που, εκτός από κατασκευαστική πρώτη ύλη, μπορεί να δημιουργήσει πολύ ενδιαφέρουσες φόρμες και αντικείμενα design».

Έκτοτε, κατασκευάζουν χειροποίητες δημιουργίες από τσιμέντο με έμπνευση την παράδοση, τόσο στα μοτίβα όσο και στη χρήση των φυσικών δομικών χρωμάτων (λουλακί, ώχρα, τερακότα, μαύρο, λευκό, γκρι), αλλά με μίνιμαλ αισθητική. Στόχος είναι τα αντικείμενά τους να φέρουν την ελληνική απλότητα και την ανάμνηση της παράδοσης, με μοντέρνα σχεδιαστική προσέγγιση. Η πορεία τους, όπως όλα έδειξαν, εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους.

Σήμερα οι εντυπωσιακές πιατέλες του Γιώργου και της Δανάης βρίσκονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, επιλεγμένες από το  διαγωνισμό «Good design» ανάμεσα σε 200 συμμετοχές.

Σαν «μάνα εξ ουρανού»

Το 2016 γίνεται η πρώτη επαφή με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, ενόψει της έναρξης λειτουργίας του Μουσείου Μαστίχας. Τα πρωτότυπα σουβέρ εκπλήσσουν τόσο θετικά τους υπεύθυνους του ΠΙΟΠ, που τελικά επιλέγονται ως το επίσημο δώρο των εγκαινίων. Και κάπως έτσι το «μάνα εξ’ ουρανού» για το αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό, πλέον, ζευγάρι έρχεται με τα μικρά πλακίδια να κερδίζουν  από την πρώτη ματιά τις εντυπώσεις.

Η συνεργασία με το ΠΙΟΠ και το Νιάρχος

Σήμερα τα μικρά  τσιμεντένια αντικείμενα design βρίσκονται στα καταστήματα δώρων και των  9 Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς καθώς και στα gift shop Αθήνας & Θεσσαλονίκης. Το 2017 πριν τα εγκαίνια του, τους προσέγγισε το μεγαλύτερο Πολιτιστικό Ίδρυμα της χώρας, «Σταύρος Νιάρχος»,  για να συμπεριλάβει τα αντικείμενά τους στο gift shop . Ακολούθησαν συνεργασίες  με επιλεγμένα καταστήματα design.

Η εξέλιξη

Σαν σωστοί αρχιτέκτονες ήξεραν καλά ότι οφείλουν τα κατασκευάσματά τους να έχουν εξέλιξη. Έτσι το τσιμέντο ενώθηκε με το ξύλο (δρυ συγκεκριμένα) και δημιούργησαν έναν πολυχρηστικό δίσκο. Πρόκειται για έναν δίσκο που αποτελείται από 6 σουβέρ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σερβίρισμα, σαν πυρίμαχο σκεύος, αλλά και σαν ολοκληρωμένο σετ σουβέρ (καθότι είναι αποσπώμενα). Τον δίσκο διαδέχθηκαν οι αποσπώμενες πιατέλες, τις πιατέλες οι μολυβοθήκες ή κασπώ (μπορεί να γίνει και τα δύο) κ.ο.κ..

«Good ντιζαιν Greece exhibition 2018»

Σήμερα οι εντυπωσιακές πιατέλες του Γιώργου και της Δανάης βρίσκονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και στον εκθεσιακό χώρο Contemporary Space Athens, καθότι επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή της έκθεσης Good Ντιζάιν Greece Exhibition 2018 ανάμεσα σε περισσότερες από 200 συμμετοχές, μεταξύ των οποίων καταξιωμένα ονόματα του χώρου. Κατόπιν εμπεριστατωμένης κριτικής από γνώστες του design, τα δημιουργήματα των δύο Χιωτών  κατέχουν μία θέση στο Μουσείο, εκπροσωπώντας το σύγχρονο ελληνικό design,  από την 1η μέχρι και την 17η Ιουνίου.

Τσιμέντο & Μοτίβο

 Η εταιρεία τους ονομάζεται «Contivo».  Σύνθετο των λέξεων concrete, που είναι το τσιμέντο και motivο. Όλες οι δημιουργίες τους  είναι φτιαγμένες στο χέρι, στο μικρό εργαστήριο που έχουν διαμορφώσει σε μία γωνία του αρχιτεκτονικού τους γραφείου. «Στόχος μας είναι να μπορέσουν να φτάσουν όσο πιο μακριά γίνεται. Να μπορεί ο κόσμος να τα βρίσκει και άλλου, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, και μέσω των γεωμετρικών μοτίβων να γίνει η Χίος περισσότερο γνωστή», καταλήγουν.

Τελικά υπάρχουν και αυτές οι ανατροπές της ζωής, που σε κάνουν πιο δυνατό και δημιουργικό. Αυτές που σε υποβάλλουν να σκεφτείς τί μπορείς να κάνεις για να συνεχίσεις  όταν βασίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις. Όταν οι προσπάθειες αξίζουν επιβραβεύονται, αγκαλιάζονται και φτάνουν ψηλά. Χρέος όλων μας να τις στηρίξουμε και, αν είναι εφικτό, να τις μιμηθούμε.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ARCHstudio

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ