30.4.2018 20:17

Κωνσταντίνος Ι. Γκιάλας: Ένας Χιώτης με βαρύ κοινωνικό βιογραφικό

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών ο σεβαστός συμπολίτης μας και αγαπητό μέλος της Αδελφότητος «Κοραής» Κωνσταντίνος Ι. Γκιάλας, από την Ελάτα της Χίου. Ήταν αδελφός του μεγάλου και αγαπημένου Χιώτη ποιητή Γ. Βερίτη (Αλέξανδρου Γκιάλα).
Ο Κωνσταντίνος Γκιάλας γεννήθηκε στο χωριό Έλατα της Χίου το 1921, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως δάσκαλος και ιεροδιάκονος. Το 1923, ο Μητροπολίτης Χίου, χειροτόνησε τον πατέρα του πρεσβύτερο και τον μετέθεσε σε ενορία της πόλης Χίου, τον διόρισε δάσκαλο σε σχολείο της πόλης και βοηθό του στα γραφεία της Μητρόπολης.
Μετά την αποφοίτησή του από το ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων, παρακολούθησε μαθήματα λογιστικής και γαλλίκης γλώσσας. Τον Δεκέμβριο του 1939 διορίστηκε στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.), όπου εργάστηκε μέχρι και τον Φεβρουάριοτου 1965, φθάνοντας στον βαθμό του Διευθυντή αυτής. Ακολούθως, αποδέχτηκε την πρόταση του Μίμη Χανδρή να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διευθυντικό στέλεχος στις επιχειρήσεις του ομίλου Χανδρή στην Ελλάδα. Έτσι εργάστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος σε όλες τις εταιρείες του ομίλου, διαχειριζόμενος κυρίως τα οικονομικά. Σημαντική ήταν η συμβολή του στη απόφαση του Μίμη Χανδρή να επεκτείνει τη δραστηριότητά του πέραν του θαλάσσιου τουρισμού και στον εσωτερικό τουρισμό, με την κατασκευή αλυσίδας ξενοδοχειακών μονάδων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μετά από 37 συνεχή χρόνια εργασίας για τον όμιλο Χανδρή, αποχώρησε το 2002. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Ξενοδοχείων Χανδρή του απένεμε "τιμής ένεκεν" τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της εταιρείας.
Πέραν της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας αξιόλογη ήταν η πατριωτική και η κοινωνική προσφορά την περίοδο της διαμονής του στη Χίο.
Για την πατριωτική του δράση αναφέρονται ενδεικτικά:
1) Η κυκλοφορία, κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, δελτίου με ειδήσεις, που άκουγε από τις ελληνικές εκπομπές του Λονδίνου και του Καΐρου στο ραδιόφωνο, που κρυφά λειτουργούσε σε κατάλληλη κρυψώνα.
2) Η συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις των Γερμανών και η μετάδοση στη συμμαχική βάση της Αγριελιάς που λειτουργούσε στην απέναντι Μικρασιατική ακτή.
3) Η παραλαβή, φιλοξενία και διευκόλυνση διαφυγής στη Μ. Ανατολή αξιωματικών, από την στερεά Ελλάδα, που επιθυμούσαν να υπηρετήσουν στις ένοπλες ελληνικές δυνάμεις.
Για την κοινωνική του δραστηριότητα, αναφέρεται κυρίως:
1) Στην επανίδρυση το 1953 της Φιλοδασικής Ένωσης Χίου, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 1965, που πραγματοποίησε σπουδαίο έργο στην προστασία των δασών και την ανάπτυξη της δενδροκαλλιέργειας του νησιού.
2) Την εκλογή του σαν μέλος της Ανωτέρας Ενοριακής Αντιπροσωπίας του δήμου Χίου που ασκούσε την διοίκηση των φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Χίου.
3) Στη τοποθέτηση του το 1963 στην διοικούσα επιτροπή της Γεωργικής Σχολής Χίου σαν εκπρόσωπος του Παγχιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης "Ο ΚΟΡΑΗΣ".
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Παγκρατίου την Πέμπτη 3 Μαΐου στις 3 μ.μ.

(πηγή: Γιώργος Δανιήλ)

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ