9.7.2024 7:43

Νότια Χίος - Σε ποιους αρέσει αυτή η εικόνα; (Pics)

Η καλοκαιρινή περίοδος βρίσκει τη Χίο γεμάτη τουρίστες που αναζητούν την ομορφιά και τη γαλήνη των Νοτιόχωρων. Ωστόσο, η κατάσταση καθαριότητας στα χωριά Πυργί και Κώμη αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα που κηλιδώνουν την εικόνα του νησιού και εγείρουν ερωτήματα για τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων.

Πυργί: Που είναι ο κάδος;

Ο "Π" βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο Πυργί, και η έλλειψη κάδων απορριμμάτων έγινε άμεσα αισθητή. Κατά την είσοδο στο χωριό και την προσέγγιση του δημοτικού δωρεάν πάρκινγκ, η αναζήτηση για έναν κάδο αποδείχθηκε μάταιη. Οι κάτοικοι εξέφρασαν έντονα παράπονα για την κατάσταση, αναφέροντας ότι τα παρτέρια της περιοχής ήταν γεμάτα μπουκάλια, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους προς τον πρόεδρο του χωριού, η κατάσταση παρέμενε αμετάβλητη.

Οι μόνοι κάδοι που εντοπίστηκαν ήταν δύο ξύλινοι κάδοι στην κεντρική πλατεία και ένας παλιός, κυλινδρικός μεταλλικός κάδος. Οι ξύλινοι κάδοι, αν και αισθητικά προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον, ήταν πλημμελώς συντηρημένοι, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τις σακούλες που δεν είχαν το κατάλληλο μέγεθος.

Η Κώμη... Καμπάνα

Στην Κώμη, η εικόνα ήταν εξίσου απογοητευτική. Η πολυδιαφημισμένη "Κώμη Καμπάνα" της προηγούμενης δημοτικής αρχής βρίσκεται σε κατάσταση παρακμής. Οι κάδοι στην παραλία ήταν γεμάτοι σκουπίδια, ενώ οι καμπίνες παρουσίαζαν σοβαρές κακοτεχνίες. Τα μάνταλα σε πολλές καμπίνες δεν λειτουργούσαν, και εξοπλισμός ήταν πεταμένος αδιάκριτα, προκαλώντας άσχημη εντύπωση.

Η εγκατάσταση για το πότισμα των δέντρων ήταν επίσης προβληματική. Ενώ θα έπρεπε να φιλοξενούν δέντρα, οι περισσότερες τρύπες παρέμεναν άδειες ή φιλοξενούσαν μόνο ξεραμένα φυτά. Η αυτοματοποίηση του ποτίσματος δεν λειτουργούσε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, επαγγελματίες της περιοχής είχαν τοποθετήσει παγκάκια πάνω στις τρύπες για να αποτρέψουν ατυχήματα.

Τα παράπονα για την καθαριότητα στα Νοτιόχωρα, που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία του "Π", δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα δύο χωριά. Παρότι στα Μεστά η κατάσταση ήταν καλύτερη, η γενικότερη εικόνα στα τουριστικά σημεία της Χίου δεν είναι καθόλου κολακευτική. Ειδικά για το Πυργί, που αποτελεί κόσμημα λόγω της μοναδικής αρχιτεκτονικής του, η έλλειψη συντήρησης και καθαριότητας είναι ανεπίτρεπτη.

Η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων στα χωριά της νότιας Χίου απαιτεί άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση. Η εικόνα που παρουσιάζεται στους επισκέπτες δεν αντανακλά τη φυσική ομορφιά και την ιστορική σημασία της περιοχής. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα για να διορθώσουν τις υπάρχουσες αδυναμίες και να διασφαλίσουν ότι τα τουριστικά σημεία της Χίου θα παραμένουν καθαρά και ελκυστικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ