9.11.2018 19:17

Με τέτοιες δράσεις το Πιτυός θα ξεχωρίσει και θα επιβιώσει

• 11 Πιτυανοί, παρά την ηλικία τους, παρουσιάζουν το Σάββατο τις βιωματικές αναμνήσεις απ’ το χωριό τους σε μια ξεχωριστή περιήγηση.

Δεν διαθέτουν δίπλωμα ξεναγού, έχουν όμως τη δύναμη της βιωματικής γνώσης. Μια εντεκάδα Πιτυανών, όλων των ηλικιών, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου και των επαγγελματιών του χωριού, ξεθάβει το σεντούκι των αναμνήσεων και τις καταθέτει σε κάθε επισκέπτη που θα δελεαστεί να βρεθεί στο Πιτυός το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.

Ούτε η επιλογή της ημέρας είναι τυχαία. Παραμονή της επετείου της απελευθέρωσης οι Πιτυανοί επιχειρούν να ενισχύσουν τη μνήμη της σημαντικής συμβολής του Πιτυούς στα γεγονότα που οδήγησαν τη Χίο στην ελευθερία τους. Το χωριό τους επέλεξε ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής να ορίσει ως έσχατο σημείο αντίστασης των Τουρκικών στρατευμάτων. Εκείνες τις μέρες του 1912 στο Πιτυός στήθηκε το Τουρκικό Στρατηγείο, Νοσοκομείο και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο για την Τουρκική αντίσταση που διατηρήθηκε σχεδόν ένα μήνα.

Με χάρτη ανά χείρας

Οι επισκέπτες του Πιτυούς, από τις 11.00 ως τις 16.00 του Σαββάτου, θα παραλαμβάνουν στις εισόδους του χωριού από ένα ειδικά διαμορφωμένο χάρτη. Πάνω του ορίζονται 11 σημεία ενδιαφέροντος. Εκεί θα βρίσκονται διασκορπισμένοι έντεκα Πιτυανοί κι ο καθένας από αυτούς θα διηγείται μνήμες της θεματικής που του ανατέθηκε.

Με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες  θα μπορούν να εντοπίσουν, να δουν και να ακούσουν:

  •  τον Γιάννη Αποστολή να ζυμώνει την ιστορία του πιτυανού ψωμιού
  • την Ευαγγελία Κατσιώνη να δείχνει την τέχνη των χερίσιων μακαρονιών
  • τον Φώτη Κλαδιά να αναλύει τα δεδομένα του πύργου του Πιτυούς
  • τους Νίκο και Δημήτρη Κουρούνη να μιλούν για τον ιστορικό σταθμό «της Κουρούνενας»
  • τον Γιάννη Κριτούλη να εξηγεί πως στο Πιτυός επιβίωναν ταυτόχρονα 18.000 κατσίκια
  • την Μαρία Κριτούλη να περιγράφει τη ζωή στους καφενέδες του χωριού
  • την Αμαλία Κωστάλα να θυμάται τη διαδρομή του νερού απ’ τα πηγάδια στα σπίτια
  • τον Ηλία Μαυριάνο να επαναφέρει στη μνήμη του τα κτηνοτροφικά έθιμα
  • τον  Γιώργη Φυτούση να στροβιλίζει τις μνήμες απ’ τη λειτουργία των ανεμόμυλων
  • τον Μιχάλη Φυτούση να αναπολεί την παραγωγή λαδιού στα λιοτρίβια του χωριού
  • το Νίκο Φράγκο να  παρουσιάζει την πορεία προς την αγιοποίηση του Αγίου Γεωργίου

Στις 17.00 η Παρασκευή Φράγκου εξιστορεί τη συμβολή των Πιτυανών στην απελευθέρωση της Χίου και τον κομβικό ρόλο του Πιτυούς το 1912 στην ενοριακή αίθουσα του Αγίου Γεωργίου.

Το αντίδοτο στην πληθυσμιακή υποχώρηση

Την Τετάρτη το απόγευμα οι φορείς του χωριού παρουσίασαν το σκεπτικό των δράσεων τους. «Το Πιτυός θα αντέξει αν πετύχει να ενισχύσει την εγκατάσταση κι άλλων επαγγελματιών του χωριού στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας», ανέφερε η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Αν. Κριτούλη.

Την άριστη συνεργασία με τους επαγγελματίες και τη συνέχιση του στόχου μέχρι το καλοκαίρι το Πιτυός να είναι το αδιαμφισβήτητο πιο καθαρό χωριό της Χίου επεσήμανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Ζ. Κοκολιάς.

«Βάλαμε σκοπό να παντρεύουμε σε κάθε μας επαγγελματική κίνηση την πλούσια παράδοση και ιστορία του Πιτυούς», πρόσθεσε, εκπροσωπώντας τους 8 επαγγελματίες του χωριού ο Ν. Γεωργούλης, θυμίζοντας ότι πλέον το Πιτυός διαθέτει εξαιρετικό ξενώνα και επομένως προσφέρεται ως ολοκληρωμένος προορισμός Σαββατοκύριακου για όλους τους Χιώτες που επιθυμούν να γνωρίσουν την ενδοχώρα του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

Tags: Πιτυός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ