5.5.2022 7:29

Καρδάμυλα - Ένα μνημείο χωρίς... σημαία

Στα Άνω Καρδάμυλα και συγκεκριμένα στην περιοχή του μοναστηριού της Πέρα Παναγιάς βρίσκεται ένα ηρώο προς τιμή των νεκρών και των αγωνιστών της επανάστασης του 1912.

Για όσους δεν έχουν γνώση της ιστορίας θέλω να πω ότι από αυτό το σημείο ξεκίνησε η επανάσταση της Χίου που είχε ευτυχή κατάληξη και μας έδωσε την ελευθερία μας έπειτα από 750 χρόνια σκλαβιάς ( Γενουάτες και Τούρκοι ).

Οι πρωτεργάτες ήταν οι Καρδαμυλίτες Ασπιώτης, Αντωνόπουλος , Ζολώτας οι οποίοι οργάνωσαν την επανάσταση στην Αίγυπτο και κινήθηκαν κόντρα στις συμβουλές του Ελ. Βενιζέλου ο οποίος τους είπε τότε ότι βιάζονται.

Μέχρι πρότινος το στρατόπεδο Καρδαμύλων κάθε χρόνο στην γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων ένα άγημα στρατιωτών πήγαινε στο εν λόγω μνημείο και κατέθετε στεφάνι αποδίδοντας τις ανάλογες τιμές.

Το 2017 η κατάσταση της σημαίας στο ηρώο είναι όπως την βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία . Τότε μετά από καταγγελία του γράφοντος ο τότε πάρεδρος Καρδαμύλων έκανε αποκατάσταση του προβλήματος με μια σημαία που προμήθευσε ο γράφων.

Όμως φαίνεται ότι και η νέα σημαία προβλημάτιζε τους αρμόδιους με αποτέλεσμα να την αφαιρέσουν .

Είναι λυπηρό το ιστορικότερο μνημείο της Χίου που αφορά την επανάσταση του 1912 να μην έχει σημαία και να μην εχει την ανάλογη φροντίδα.

Αν κοιτάξομε το θέμα περί σημαίας θα δούμε με μεγάλη λύπη ότι εδώ και καιρό και η σημαία του ηρώου της πλατείας των Ανω Καρδαμύλων είναι σκισμένη και σε αθλία κατάσταση. ( Τελευταία φωτογραφία)

Με άλλα λόγια πιστεύω ότι δεν τιμάμε όπως πρέπει την σημαία μας.

Φέτος γιορτάζομαι τα 200 χρόνια απο την σφαγή της Χίου και τα 100 απο την Μικρασιατική καταστροφή.

Ας ξεκινήσομε την γιορτή βάζοντας πάνω στα ηρώα μας την σημαία μας για την οποία χύθηκαν ποταμοί αίμα.

Αλέκος Καραμούζος

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ