11.10.2022 7:39

Η μυστηριώδης νήσος των Καρδαμύλων

Η μυστηριώδης βραχονησίδα των Καρδαμύλων βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο του Μπαμπακά ( μεταξύ Αιγνούσας και Καρδαμύλων ) και ονομάζεται Αγία Παρασκευή.

Στην κορυφή του υπήρχε μια βίγλα η οποία αργότερα γίνηκε εξωκλήσι ( Αγία Παρασκευή) και τα οποία καταστράφηκαν στον σεισμό της 23-Ιουλίου- 1949.

Ο σεισμός ήταν 6.7 ρίχτερ και είχε επίκεντρο την βραχονησίδα.

Τα βράχια πάνω δεξιά είναι από τα γκρέμια της βίγλας που μετατράπηκε σε ναό.

Πάνω δεξιά υπάρχει ένα άνοιγμα που σε οδηγεί σε δυο δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος . Οι δεξαμενές αυτές είναι επιχρισμένες με πορσελάνη και παρά την ηλικία τους ( 500 ετών) στέκουν σε άριστη κατάσταση. Φωτογραφίες από τις δεξαμενές βρίσκονται σε κάποιο τουριστικό οδηγό των Καρδαμύλων εκδόσεως την δεκαετία του 90. Οι δεξαμενές φτιάχτηκαν από πειρατές και σε συνδυασμό με την βίγλα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η βραχονησίδα ήταν πειρατικό ορμητήριο.

Μέχρι την δεκαετία του 60 οι Καρδαμυλίτες κτηνοτρόφοι πήγαιναν τα κατσίκια τους για ξαλμύρισμα προκειμένου να είναι ανθεκτικά στις αρρώστιες.

Κάποιοι λαοί χωρίς να έχουν ιστορία φτειάχνουν και την εκμεταλλεύονται.

Εμείς με την τεράστια ιστορία την αφήνομε στην αφάνεια.

Αλήθεια πόσοι Καρδαμυλίτες και Χιώτες γνωρίζουν την βραχονησίδα και πόσοι από εμάς έχομε δει τις απείρου κάλλους δεξαμενές;

Μήπως ήλθε ο καιρός να την αξιοποιήσομε με το ανάλογο για τον τόπο όφελος ;

Ακούει κανείς;

Αλέκος Καραμούζος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ