30.5.2018 10:10

Εκμεταλλεύονται το «τίνος είναι βρε γυναίκα τα… κελιά»

Ενοικιαστές των κελιών της Παναγίας Αγριδιώτισσας, εκμεταλλευόμενοι το ασαφές- ακόμα- ιδιοκτησιακό καθεστώς, επινοικιάζουν μέσω της AirBnb τα δωμάτια με κόστος 20 ευρώ τη βραδιά.

Το κενό που υπάρχει ακόμα και σήμερα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς κελιών στα Γρίδια των Νενήτων εκμεταλλεύονται διάφοροι ενοικιαστές, βρίσκοντας τρόπο όχι μόνο να αποσβέσουν το κόστος ενοικίασης των δωματίων τους αλλά πιθανά να αποκομίσουν και κέρδος σε βάρος είτε του Δήμου, είτε της Εκκλησιαστικής Επιτροπής που έχει ορίσει η Μητρόπολη, των δυο φορέων που διεκδικούν ιδιοκτησιακά τα κελιά της Αγροδιώτισσας.

Μία πρόσφατη αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκούσε για να αποκαλύψει ότι ανάμεσα στους εναπομείναντες ενοικιαστές υπάρχουν και αυτοί που επινοικιάζουν τα δωμάτια μέσω της γνωστής πλατφόρμας AirBnb  χρεώνοντας μία διανυκτέρευση έως και 20 ευρώ τη βραδιά, τη στιγμή που το ετήσιο κόστος ενοικίασης ενός δωματίου κοστίζει το ανώτερο 800 ευρώ.

Οι παροχές

Στην ανάρτηση που υπάρχει στο διαδίκτυο η οικοδέσποινα, στην οποία υποτίθεται ανήκει το σπίτι αλλά στην πραγματικότητα το ενοικιάζει, κάνει λόγο για ένα σπίτι με λιτή διακόσμηση, που όμως έχει ως βασικό προτέρημα τη θέα στη θάλασσα και απέχει μόλις λίγα μέτρα από αυτή.

Το σπίτι, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται, παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, σίδερο, πλυντήριο ρούχων, wifi, δωρεάν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και ιδιωτική είσοδο ενώ περιγράφει ότι είναι ιδανικό για 3 άτομα, αφού διαθέτει 2 κρεβάτια και 1 μπάνιο.

Σε ποιον ανήκουν τελικά;

Παρότι η κοινή λογική λέει ότι η επινοικίαση απαγορεύεται, το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς των «οντάδων», όπως ονομάζουν τα κελιά οι Νενητούσοι, δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στην ορθή διαχείρισή τους.

Όπως εξήγησε στον «π» ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μυριαγκός, στα Γρίδια υπάρχει ο Ναός και τα 15 σπιτάκια, τα οποία χτίστηκαν ανάμεσα στη δεκαετία του 1920 – 1930 με δωρεές των Νενητούσων και μέσω προσωπικής τους εργασίας.

Το 1995 ο τότε Δήμος Ιωνίας αξιοποίησε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα γκρεμίζοντας τους παλιούς «οντάδες» και φτιάχνοντας καινούργιους. Έτσι ναι μεν ο χώρος ανήκε στους Νενητούσους ωστόσο τα δωμάτια πέρασαν στη διαχείριση του τότε Δήμου Ιωνίας μέχρι και τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», οπότε πέρασαν στη δικαιοδοσία του ενιαίου Δήμου Χίου.

Από εκείνο το χρονικό σημείο μέχρι και σήμερα οι «οντάδες» αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ του ενιαίου Δήμου Χίου και των Νενητούσων, με τον Δήμο να κερδίζει αρχικά μία δικαστική απόφαση, με την οποία τα δωμάτια καταγράφονται στο «Κτηματολόγιο» ως περιουσία του, κάτι όμως που δεν έχει συμβεί ακόμη μέχρι σήμερα.

Η αναζωπύρωση

Το ενδιαφέρον των Νενητούσων αναζωπυρώθηκε και πάλι τα τελευταία δύο χρόνια όταν αποφασίστηκε η δημιουργία ενός φορέα με σκοπό να διεκδικήσει τους «οντάδες» από τον Δήμο Χίου. Έτσι, συγκροτήθηκε επιτροπή που ανακήρυξε αρχικά τον Ναό που υπάρχει στην περιοχή ως παρεκκλήσι του κεντρικού Ιερού Ναού των Νενήτων. Μάλιστα με απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου ορίστηκε Ενοριακή Επιτροπή, η οποία θα μπορεί να διεκδικήσει στις δικαστικές αίθουσες την κυριότητα των κελιών. 

«Η δουλειά της Ενοριακής Επιτροπής είναι να εισπράττει τα ενοίκια, τα οποία δίνονται και πάλι για τη συντήρηση των «οντάδων» και για διάφορες ανάγκες που προκύπτουν ανά διαστήματα. Προφανώς δεν πρόκειται να συνεχιστεί η επινοικίαση. Άλλωστε και στο παρελθόν έχει επιχειρηθεί, όμως κάτι τέτοιο απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση», σημείωσε ο Β. Μυριαγκός.

Καμία κίνηση από τον Δήμο

Τη στιγμή πάντως που μία δικαστική απόφαση έρχεται να δικαιώσει τον Δήμο, παραχωρώντας του ένα περιουσιακό στοιχείο από το οποίο αποδεδειγμένα προκύπτει οικονομικό όφελος,οι κινήσεις της δημοτικής αρχής είναι κάτι παραπάνω από αδιάφορες.

Η τελευταία φορά που ασχολήθηκε όργανο του Δήμου Χίου με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κελιών στα Γρίδια ήταν τον Αύγουστο του 2017, όταν ο Μανώλης Βουρνούς είχε εξαγγείλει εντός της Οικονομικής Επιτροπής ότι ο Δήμος, έχοντας πια κατοχυρώσει ιδιοκτησιακά τα κελιά, θα ξεκινούσε έρευνα για το ποιοι μένουν μέσα και κάτω από ποιο καθεστώς.

Ένα χρόνο αργότερα όχι μόνο δεν έχει κουνηθεί φύλλο, απεναντίας ο Δήμος κινδυνεύει να χάσει ένα περιουσιακό στοιχείο που του ανήκει, με βάση δικαστική απόφαση, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί στοιχεία για το ποιοι ενοικιάζουν τα κελιά, πόσα πληρώνουν και αν τελικά είναι έτοιμος να θέσει τέλος σε επινοικιάσεις δημοτικών ακινήτων, όπως θα έκανε σε κάθε άλλη περίπτωση.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ