23.9.2019 9:28

Προσφυγικό: «Ασφυκτιούν» τα νησιά – Πιέζει ο Ερντογάν

Η Άγκυρα βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε μία άτυπη διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Οι ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά είναι το βασικό όπλο στην φαρέτρα του Ταγίπ Ερντογάν, με την Ελλάδα να πληρώνει τον λογαριασμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, στις 20 Σεπτεμβρίου βρίσκονταν στη Μόρια 11.385 πρόσφυγες και μετανάστες, με τη χωρητικότητα του κέντρου να μην ξεπερνάει τις 3.000 άτομα.

Συνολικά στο νησί βρίσκονται 13.643 άτομα. Στοιχεία σχετικά με τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, προσκόμισε στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με την αποτύπωση που υπήρχε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 το σύνολο των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν σε κλειστές και ανοιχτές δομές ανέρχονταν σε 66.641 άτομα, εκ των οποίων 25.630 κατανεμήθηκαν στις περιφερειακές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν κυβερνητικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εκεί αποφασίστηκε να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά και να αυξηθεί η εμπλοκή της Frontex και του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά, θα γίνει προσπάθεια να αποτραπούν μέσω αυτών των μέτρων οι διογκωμένες ροές, την ώρα που η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν μοχλό πίεσης της Ευρώπης και μηχανισμό καταπόνησης της Ελλάδας.

Η εκβιαστική μέθοδος του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να αποδίδει, καθώς περίπου 1,7 δισ. ευρώ από την δεύτερη δόση των τριών δισ. που εκταμιεύει η ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία, θα περάσουν πλέον απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και όχι σε αυτόν ξένων οργανώσεων βοήθειας. Η Άγκυρα διαμαρτυρόταν ότι εισέπραττε πολύ μικρό μερίδιο από τα ευρωπαϊκά χρήματα.

Όλα αυτά θα τεθούν και στις συναντήσεις που θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος. Μεταξύ άλλων, θα συναντήσει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν και με ανώτερους αξιωματούχους του Πακιστάν και του Ιράκ. Σε όλους θα θέσει το ζήτημα της αποτελεσματικής συνεργασίας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επαναπατρισμού Αφγανών, Πακιστανών και Ιρακινών μεταναστών. Επίσης, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της UNICEF.

Παράλληλα, το Βερολίνο προωθεί ένα προσωρινό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα δεχθεί στο έδαφός της το 25% των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο, αν 12 χώρες της ΕΕ μετάσχουν τελικά σε έναν μηχανισμό κατανομής προσφύγων. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών πρότεινε ένα σύστημα «ελαστικής αλληλεγγύης», μέσω του οποίου οι χώρες που δεν θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους θα χορηγούν βοήθεια σε είδος, τεχνικό εξοπλισμό, προσωπικό, ή ακόμα και χρήματα. Στις αρχές Οκτωβρίου ο Ζεεχόφερ αναμένεται να επισκεφθεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία, με συγκεκριμένες προτάσεις για γερμανική συνδρομή προς τις δύο χώρες, μετά την πρόσφατη αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ