1.11.2021 13:25

Αυτοδιοικητική κόντρα για τη μεταφορά σκουπιδιών από την Ικαρία στη νότια Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η Χίος θα γίνει σκουπιδότοπος του Βορείου Αιγαίου», λέει ο συνδυασμός Καραβασίλη- «Η Χίος θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων», ανταπαντά η ΔΙΑΝΟΧ

Σε κόντρα με αρκετές προεκτάσεις, που φέρνει στο προσκήνιο τον σχεδιασμό της ΔΙΑΝΟΧ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μετατρέπεται η πρόθεση της διαδημοτικής εταιρείας, να καταστήσει μετόχους τους Δήμου Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών, προκειμένου να μεταφέρονται προς αξιοποίηση στον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ της Βέσσας τα σκουπίδια των δύο νησιών.

Το θέμα ανέδειξε μέσα από παρέμβασή του ο συνδυασμός «Χίος Μπροστά» του Γιάννη Καραβασίλη, με τον ίδιο να σημειώνει σε σημερινές του δηλώσεις ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για μεταφορά των απορριμμάτων από την Ικαρία και τους Φούρνους στη Χίο, διαμηνύοντας ότι, με αυτό το εγχείρημα το νησί μας θα καταστεί σκουπιδότοπος του Βορείου Αιγαίου.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Καραβασίλης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης της ΔΙΑΝΟΧ, διατυπώνοντας μάλιστα το ερώτημα με ποιες μελέτες προχωρούν οι όποιες συζητήσεις για μεταφορά επιπλέον απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της νότιας Χίου.

ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ.: «Θα γίνουμε το επίκεντρο εξελίξεων»

Στο αντίποδα πάντως η ΔΙΑΝΟΧ μέσω του στελέχους της Ηλία Βορριά, αντέκρουσε τις αιτιάσεις του συνδυασμού Καραβασίλη, επισημαίνοντας ότι, βασικός στόχος είναι η Χίος να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων στο Βόρειο Αιγαίο.

«Αδράξαμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομίας κλίμακας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που μέχρι σήμερα δεν είχαμε πετύχει. Αυτή τη στιγμή η ΔΙΑΝΟΧ λειτουργεί τον ΧΥΤΑ στη νότια Χίο και βρίσκεται ήδη σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την τεχνολογική του εξέλιξη. Παράλληλα λειτουργούμε και κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων 4 ρευμάτων», ανέφερε ο κ. Βορριάς και συνέχισε:

«Η Χίος όχι μόνο δεν θα είναι ο σκουπιδότοπος του Βορείου Αιγαίου αλλά θα είναι το κέντρο εξελίξεων στη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας με ανταποδοτικότητα και όφελος για την προστασία του περιβάλλοντος στον μέγιστο βαθμό».

Τέλος ο κ. Βορριάς ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η ταφή των απορριμμάτων μέχρι το 2030 να περιοριστεί στο 10% ενώ απάντησε στο ερώτημα αν υπάρχουν μελέτες για την υποδοχή απορριμμάτων από Ικαρία και Φούρνους στον ΧΥΤΑ της Βέσσας, εξηγώντας ότι όχι μόνο υπάρχουν μελέτες αλλά αναδεικνύουν τη βιωσιμότητά του βάσει της προβλεπόμενης διαχείρισης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ