20.4.2017 13:32

Αποκαλυπτήρια προθέσεων για την κλινική Αυγουστή

Η Μ.Κ.Ο. των Βάσκων αποκάλυψε τα σχέδιά της στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Στη σκιά των αντιδράσεων των κατοίκων της Αγίας Άννας Καπέλας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του σχεδιασμού της Ισπανικής Μ.Κ.Ο. «Salvamento Maritimo Humanitario» για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην Κλινικής Αυγουστή επί της οδού Αγίων Αποστόλων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο επικεφαλής της Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα Inigo Mijangos, ανέφερε ότι το υπόγειο τμήμα του κτιρίου έχει ήδη ενοικιαστεί για έναν χρόνο και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσής του.

Η λειτουργία του

Αναφερόμενος στο εγχείρημα, ο κ. Mijangos το χαρακτήρισε φιλόδοξο, αφού μέχρι στιγμής τα διαθέσιμα χρήματα είναι ελάχιστα και επαρκούν μόνο για τις επισκευαστικές εργασίες.

Στο υπόγειο του κτιρίου θα λειτουργήσουν γραφεία για την οργάνωση και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της «S.M.H.», θα γίνεται διαχείριση της στοματικής υγιεινής με τη βοήθεια ντόπιων ειδικών, μετάφραση των ιατρικών πληροφοριών και υποστήριξη των χρόνιων πολύπλοκων ασθενειών των μεταναστών που έρχονται στη Χίο, διαχείριση και κάλυψη κόστους των επιπλέον εξετάσεων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, υποστήριξη και στέγαση άλλων Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στο νησί, διαχείριση και κάλυψη του κόστους των συνταγών για φάρμακα ή εξοπλισμό, εξοπλισμός ιατρικών σταθμών για την ύπαρξη νυχτερινής ιατρικής περίθαλψης και προσφορά μίας συγκροτημένης δομής για ιατρούς- νοσηλευτές ειδικευμένους που δεν παρέχονται στο νησί (ειδικά για Έλληνες) .

«Δεν είναι ιατρείο»

Γνωρίζοντας ότι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών απαιτεί ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος ο επικεφαλής της Μ.Κ.Ο. απέφυγε να αναφερθεί στη λειτουργία ιατρείου, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση η πρώην κλινική θα ασχολείται κυρίως με γραφειοκρατικού τύπου εργασίες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει πραγματοποιήσει επαφές με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου και το μεσημέρι της Πέμπτης θα ενημέρωνε και τα στελέχη του Δήμου Χίου.

Περίθαλψη για όλους

Θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων, ο ίδιος επεσήμανε αρκετές φορές ότι ωφελούμενοι των υπηρεσιών της «SMH» είναι τόσο οι πρόσφυγες – μετανάστες όσο και οι Χιώτες που δεν διαθέτουν χρήματα.

«Το σχέδιο βασίζεται στην αρχή του εθελοντισμού και κανένα μέλος μας δεν έχει λάβει αμοιβή. Από τον Απρίλιο του 2017 οι εθελοντές που παραμένουν πάνω από 2 μήνες ως συντονιστές, μπορούν να κάνουν αίτηση για 400 ευρώ ώστε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες», ανέφερε και προσέθεσε ότι ο τελικός στόχος είναι το κέντρο να διαχειρίζεται από Έλληνες εθελοντές σε όλο του του σύνολο.

Η χρηματοδότηση

Τέλος σε ότι αφορά στην οικονομική στήριξη της SMH, υπογραμμίστηκε ότι το σχέδιο βασίζεται σε συγκεκριμένες δωρεές και γι’ αυτό το λόγο, είναι μερικώς χρηματοδοτούμενο από το ταμείο της ένωσης των νησιών της Μαγιόρκα. «Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τις ελληνικές ούτε από τις ισπανικές ενώσεις αλλα ούτε και από την Ε.Ε.», ανέφερε.

«Να γίνει κατανοητός ο σχεδιασμός μας»

Ειδική αναφορά έγινε στις αντιδράσεις του κόσμου, με τον Ισπανό επικεφαλής της S.M.H., να υπογραμμίζει ότι αν γίνει κατανοητός ο σχεδιασμός της Μ.Κ.Ο. από την τοπική κοινωνία τότε οι αντιδράσεις θα είναι ελάχιστες. «Δεν θα είναι μία κατάσταση ανεξέλεγκτη. Τα γραφεία θέλουμε να λειτουργούν όπως μία δημόσια υπηρεσία. Θα υπάρχει χώρος για παιδιά, δεν θα κυκλοφορείς κανείς έξω από τα γραφεία και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα», κατέληξε ο ίδιος. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ